Wet op de Vaste Boekenprijs

Als je een nieuw boek in de winkel koopt, betaal je daarvoor een vaste prijs, ongeacht of je het boek bij de boekhandel, de supermarkt of via internet koopt. De prijs van het nieuwe boek is vastgesteld door de uitgever.

De wetgeving in Nederland heeft bepaald dat een uitgever de prijs van een boek bepaalt. De uitgever en importeur geven deze prijs door aan het Commissariaat van de Media, die vervolgens de prijs bekend maakt. Daarnaast heeft de uitgever het recht de prijs ieder half jaar aanpassen. De verkoopprijs die door de uitgever is vastgesteld, geldt voor iedereen die het boek wil verkopen.

 

Waarom deze vaste boekenprijs?

Als consument ben je gebaat bij een brede keuze: iedereen heeft uiteraard een andere boekensmaak! Met een vaste boekenprijs kunnen de uitgevers het aanbod breed houden, en zo ook minder bekende auteurs en boeken bij het publiek onder de aandacht brengen.

Naast de bestsellers die veel geld opleveren, verkoopt de boekhandel ook boeken die minder winstgevend zijn. Met een vaste boekenprijs is de marge gewaarborgd en kunnen de verdiensten op het ene boek, het verlies compenseren op het andere boek. Dankzij deze wetgeving kunnen boekhandelaren een breed assortiment aanhouden, om zo nieuwe auteurs en debutanten alsnog een kans te geven hun boeken aan de man te brengen. Dit is tevens een voordeel voor lezers die zich niet laten leiden door de populariteit van een boek.

 

Uitzonderingen

Een jaar nadat de eerste vaste prijs is doorgegeven aan het Commissariaat van de Media, heeft een uitgever het recht de vaste verkoopprijs los te laten.

In een aantal situaties mogen boeken eerder onder de vastgestelde verkoopprijs worden verkocht, bijvoorbeeld als:

  1. De boeken beschadigd zijn en dit niet opzettelijk is gebeurd en duidelijk wordt aangegeven dat er een korting van toepassing is doordat de boeken beschadigd zijn.
  2. Verkoop aan eindafnemers bij faillissement of opheffingsuitverkoop van de uitgever, importeur of verkoper. Hiervan moet vooraf mededeling worden gedaan aan het Commissariaat.
  3. Er sprake is van verkoop aan eindafnemers bij opruiming van de winkelvoorraad en de boeken langer dan 2 jaar geleden zijn uitgegeven en de laatste 12 maanden niet meer door de verkoper zijn ingekocht én er vooraf mededeling is gedaan aan het Commissariaat.

 

Meer informatie over de Wet op de Vaste Boekenprijs vind je bij het Commissariaat van de Media.

De Wet op de vaste Boekenprijs geldt niet voor ebooks, bekijk hier onze laatste ebookacties!

Hostname: pro-mbooks3