De tips van onze boekverkopers
De boekverkopers van Heinen zijn (natuurlijk) ook verwoede lezers.
Boekenwurmen, ieder met een eigen voorkeur en smaak.
En allemaal van harte bereid om de fascinatie voor een bepaald boek of favoriete schrijver te delen.
In de winkel. En hier online, bij onze boekentips.
Waaruit we iedere maand het aller-allermooiste boek kiezen, onze ‘winnaar’: het Boek van de Maand.
Zeg maar Agaath
Margôt Ros ; Jeroen Kleijne
Na het overlijden van haar man besluit de 78-jarige Agaath haar villa in Amsterdam-Zuid leeg te maken en te verhuizen naar een kleinere woning. Ze hangt een advertentie op bij de supermarkt en krijgt hulp van de 18-jarige Karim die in een tussenjaar zit en nog niet weet wat hij wil met zijn leven. Er ontstaat een warme vriendschap waarbij de oude Agaath steeds ondeugender wordt (wat met de nodige humor wordt beschreven) en de jonge Karim steeds volwassener. Hij helpt haar met het zoeken naar een vroegere jeugdliefde en zij helpt hem bij zijn studiekeuze. Een aangename, positieve feelgoodroman over de verbinding tussen jong en oud en jezelf hervinden. Margôt Ros heeft zichzelf ook moeten hervinden na haar zware hersenschudding en weet hoe lastig dit kan zijn.
Jouw afwezigheid is duisternis
Jón Kalman Stefánsson
Mot en de metaalvissers
Sanne Rooseboom
De elfjarige Mot heet eigenlijk Vlinder maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een lief, schattig meisje met lange haren en een mooi jurkje. Maar Mot noemt zichzelf zo omdat deze naam veel beter bij haar past; ze houdt van zwarte kleren en een stoer, kort kapsel. Van haar spaargeld koopt ze een magneet om roestig ijzer mee op te vissen uit het oude kanaal. Ze vist een kleine duikboot op en dit is het begin van een geweldig avontuur. Sanne Rooseboom heeft de populaire serie van Het Ministerie van Oplossingen geschreven en dit is een heel ander verhaal maar het bevat alle ingrediënten van een heerlijk kinderboek: het is origineel, meeslepend, sprookjesachtig, avontuurlijk en vooral spannend! Ook de moeder-dochterband is een belangrijk element. Heel geschikt om voor te lezen in de klas voor groep 6, 7 en 8.
Waar vader was
Monika Helfer
De zusjes uit het Verzonken Moeras
Lucy Strange
Lucy Strange is een veel geprezen auteur in Groot Brittannië en ook in Nederland heeft ze al meerdere prijzen gewonnen voor haar jeugdromans. Ook dit boek sleept je meteen mee in de wereld van de zes zussen die met hun oma en hun wrede vader in een boerderij wonen die omgeven is door moerasland. Vader gelooft heilig in de Vloek van de Zes Dochters – een vloek die zijn noodlot kan betekenen. Het verhaal wordt verteld door de tweede zus Willa. Haar oudere zus Grace wordt tegen haar zin uitgehuwelijkt en verdwijnt een dag nadat een circus uit het dorp is vertrokken. Willa zet alles op alles om haar zus te vinden en reist het circus achterna, dwars door het Verzonken Moerasland. Dit historische verhaal is super spannend, mysterieus en vooral de sfeer weet de schrijfster heel goed weer te geven. Een prachtig boek, vanaf 10 jaar.
Lessen in chemie
Bonnie Garmus
Een heerlijk boek over de eigenzinnige Elizabeth Zott, een briljante scheikundige die vastloopt in de regels van de jaren 60 - toen het hoogst ongebruikelijk was dat een vrouw een wetenschapper was, laat staan één van de beste. Zij wordt op allerlei manieren tegengewerkt en belandt als ongetrouwde moeder in een dagelijks kookprogramma. Hierin roept zij vrouwen op om op te komen voor zichzelf. Grappig, ontroerend verhaal met veel personages die je niet snel zal vergeten. Waaronder een hond die 981 woorden kent.
Gallant
V.E. Schwab
V.E. Schwab heeft met Gallant weer een heerlijk boek neergezet. Het verhaal draait om de 14-jarige Olivia, ze groeit op in een vreselijk weeshuis. Doordat ze anders is, Olivia kan niet praten en ziet 'dodelingen', valt ze buiten de groep. Haar enige houvast is het dagboek van haar moeder, ze kent het inmiddels uit haar hoofd. Achterin het dagboek staat een brief gericht aan Olivia, die eindigt met de zin 'Alles komt goed Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant'. Tja, wat doe je dan als er een brief arriveert in het weeshuis met een uitnodiging om op het familielandgoed Gallant te komen wonen...? Op haar Instagramaccount schrijft Victoria Schwab dat ze zich met haar boeken niet op één lezer richt, met als gevolg dat ze heel wat verschillende soorten fantasyboeken op haar naam heeft staan, zowel young adult als voor volwassenen. Maar dat maakt het juist zo leuk. Ook het feit dat Gallant en haar vorige boek Het onzichtbare leven van Addie LaRue op zichzelf staande titels zijn en niet een zoveelste deel in een serie.
De jongen en de hond
Seishu Hase
We volgen Tamon, een kruising tussen een herdershond en vermoedelijk een Shiba, die de verwoestende tsunamie van 2011 bij Sendai heeft overleefd. Zijn iets gedrongen uiterlijk geeft hem een bijzonder vriendelijke uitstraling; mede hierdoor krijgt hij op zijn zwerftocht hulp van mensen die allemaal zijn baasje willen worden.
Tamon is gewend aan mensen en er ontstaat met zijn nieuwe baasjes een bijzondere band. Voor ieder nieuw baasje is het duidelijk dat Tamon ergens naar op weg is; ze beseffen dat ze uiteindelijk Tamon zijn reis moeten laten vervolgen. Tamon komt in het leven van achtereenvolgens een vrachtwagenchauffeur, een inbreker, een echtpaar, een prostituee en een oude jager terecht. Allemaal beschouwen ze Tamon als hun beschermengel en worden ze door Tamon geholpen bij de stap die ze op dat moment in hun leven maken. Uiteindelijk bereikt Tamon het eindpunt en doel van zijn reis en blijven we verwonderd achter met het gevoel dat we van iets uitzonderlijks getuige zijn geweest. Tip om met een leesclub te lezen!
De Scootmobiele Eenheid
Mirjam Oldenhave
Het Kinderboek voor de Maand van de Filosofie
Luca vindt andere kinderen raar en andere kinderen vinden haar raar. Ze vindt het vreselijk op school. Ze doet steeds haar best om zich aan te passen bij een groep. Soms wordt ze gepest maar meestal doen ze of ze er niet is en dat vindt ze ook erg. Ze vertelt het haar ouders, moet naar therapie en ook nog naar een trots-op-jezelf-training. Maar het helpt allemaal niks. Dan komt de oplossing uit de lucht vallen: De Lockdown! Een lange tijd online thuisonderwijs! Ze is zielsgelukkig en meteen van haar jarenlange buikpijn af. Helaas moet ze toch weer terug naar school of zou er een oplossing voor haar zijn? Dit boek zet tot nadenken over jezelf kunnen zijn. Vanaf 10 jaar.
Slechts een diefstal
Ann-Helén Laestadius
Een systeem zo magnifiek dat het verblindt
Amanda Svensson
Nooit meer
Colleen Hoover
Ik was erg benieuwd naar dit boek omdat het door heel veel door jongeren gekocht wordt. Weliswaar de Engelse editie It ends with us maar ik heb de Nederlandse versie gelezen. En ik was echt verrast: dit is niet zomaar een feelgoodroman maar vooral een persoonlijk, aangrijpend en realistisch verhaal. De jonge vrouw Lily heeft in haar jeugd gewelddadige situaties meegemaakt; haar vader mishandelde haar moeder en ze is er honderd procent van overtuigd dat dit haar nooit zal overkomen. Totdat ze een relatie krijgt met Ryle en toch in eenzelfde relatie belandt. Maar liefde en haat liggen dicht bij elkaar en ze begrijpt haar moeder nu zoveel beter. Als ze zwanger raakt staat ze voor een moeilijke beslissing: laat ze haar dochter ook weer hetzelfde meemaken? Colleen Hoover is een bestsellerauteur in Amerika en ik ga vast en zeker nu ook haar andere boeken lezen. Vanaf 15 jaar.
Werelden uit elkaar
Julia Franck
De Mitsukoshi Troostbaby Company
Auke Hulst
Bloedbroeders
Arttu Tuominen
Onderweg
Bente van de Wouw
Films die nergens draaien
Yorick Goldewijk
Zij, ik en de sterren
Simone Arts
De nachtwaker
Louise Erdrich
Het verhaal speelt zich af in 1953 en wordt geschreven vanuit twee personen: Thomas Wazhashk, de nachtwaker uit het verhaal, en zijn nichtje Patrice. Thomas is stamhoofd van de Turtle Mountain band of Chippewa en is gebaseerd op de grootvader van de auteur. Hij krijgt te horen wat de consequenties zijn van de op 1 augustus 1953 door het Amerikaanse congres aangenomen Resolutie 108. Deze maakt het mogelijk om de verdragen op te zeggen die met de Amerikaans-indiaanse stammen waren overeengekomen voor ‘zolang het gras groeit en de rivieren stromen’. Deze resolutie was erop gericht op termijn alle stammen af te schaffen, te beginnen met de Turtle Mountain band of Chippewa. Ook dit deel van het verhaal is op waarheid berust. Het verhaal van Patrice, door iedereen Pixie genoemd, is volledig verzonnen maar geeft een duidelijk beeld van het leven in het reservaat, met name van de vrouwen en jonge meiden. Het is een prettige, vlot geschreven roman die je een inkijkje geeft in de wereld van deze mensen, ooit weggestopt in een almaar kleiner wordend reservaat. Gedwongen om hun jager/verzamelaarbestaan te verruilen voor een landbouwbestaan, maar wel met de minst vruchtbare grond.
De onscherpte van de wereld
Iris Wolff
Tall Bones
Anna Bailey
De vrouwen van Troje
Pat Barker
Het verhaal speelt zich af na de val van Troje, wanneer de Grieken niet terug naar huis kunnen omdat het maar blijft stormen. Een aanlandige wind waardoor de schepen niet van land kunnen. Het eerste deel van het verhaal wordt verteld door Pyrrhus, de zoon van Achilles, over de tijd in het paard op het strand, de val van Troje en de dood van Priamus. Maar het grootste deel van het verhaal wordt verteld door Briseïs. Voormalig concubine van Achilles en inmiddels geen slavin meer maar getrouwd met Alcimus, een wens van Achilles op zijn sterfbed. Doordat zij nu een getrouwde vrouw is mag zij vrij rondlopen in het kamp en kan zo andere vrouwen opzoeken. En zo lees je over het leven van Andromache, Cassandra, Hekabe en zoveel anderen tijdens deze periode. Het verhaal gaat verder waar de Ilias stopt en is verrassend omdat het nu vanuit het oogpunt van een vrouw wordt verteld.
Bodyhack
Tanja de Jonge
De bijzondere beer
Tjibbe Veldkamp
Onze favorieten van 2021
Kruispunt
Jonathan Franzen
Onze favorieten van 2021
Twee weken weg
R.C. Sherriff
Onze favorieten van 2021
Orakel
Thomas Olde Heuvelt
Op een mistige winterochtend zien Luca en Emma een achttiende-eeuws zeilschip bij de duinen liggen. Emma wordt zo nieuwsgierig dat ze via een luik van het schip naar binnen gaat, waarna ze verdwijnt. Luca raakt in paniek maar gaat haar niet achterna; iets houdt hem tegen. Hulp arriveert en niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgeschermd van de wereld vastgehouden en staan de geheime diensten voor een raadsel. Dit is alleen nog maar het begin van het boek, er gebeurt vervolgens zoveel dat je op het puntje van je stoel zit en het nog dagen door je hoofd blijft spoken. Het nieuwe boek van Thomas Olde Heuvelt is overweldigend, het is onvoorspelbaar en het laat een verpletterende indruk achter. Voor de lezers die Hex al hebben gelezen: er staat een verrassing te wachten.
Onze favorieten van 2021
De genezer van Zalindov
Lynette Noni
De zeventienjarige Kiva Meridan zit al tien jaar vast in Zalindov, de beruchtste gevangenis van Wenderall, waar slechts weinigen levend uit komen. Iedere dag vecht ze, als enige genezer, voor haar leven en dat van haar medegevangenen. Als de ernstig zieke koningin van de rebellenbeweging Zalindov wordt binnengebracht, moet Kiva alles op alles zetten om haar in leven te houden. En daarvoor moet ze heel erg ver gaan, misschien zelfs te ver. Lynette Noni schrijft een prachtig, boeiend verhaal. Je zit er meteen helemaal in. Fijne personages, mooie plottwisten. Zowel mijn zoon van 14 als ik hebben er met volle teugen van genoten.
Onze favorieten van 2021
De meisjes
Annet Schaap
Zeven oude bekende sprookjes worden verweven met de moderne tijd en op een originele, verrassende manier verteld. De hoofdpersonen zijn meisjes die wachten tot er op een dag een prins voor hen zal komen. Of het meisje dat door haar moeder in een vuurrode, reflecterende regenjas met gsm en Google Maps naar oma wordt gestuurd om eten te brengen, omdat het moeder niet lukte achter haar laptop boodschappen te laten bezorgen bij oma. En wat als Belle eruit ziet als een beest? Zou er dan nog een prins op haar pad komen die voor haar kiest? Nog nooit zijn de sprookjes zó leuk en grappig verteld als door Annet Schaap. Ik heb er ontzettend om moeten lachen en het was een feest om te lezen! Jammer dat ik het al uit heb maar het bewijst weer dat sprookjes voor alle leeftijden zijn.
Onze favorieten van 2021
Een naderend begin van iets nieuws
Hans Heesen
De hoofdfiguur uit Een naderend begin van iets nieuws van Hans Heesen is een jongen van 18 jaar, zonder naam, en hij woont in Zutphen. Voor zijn gevoel komt zijn leven nog niet echt op gang. Hij kijkt op tegen mensen in zijn omgeving die het gemaakt hebben. Om hen heen hangt een mysterieus sfeertje. Hij ontmoet een vreemd type en vindt een vreemd koffertje. Hij wil er alles van weten, vooral omdat hij hoopt op avontuur. Hans Heesen schetst heel mooi zijn verlangens. Tegelijk is het spannend en wil je echt weten hoe het verder gaat.
Onze favorieten van 2021
Doe het toch maar
Babs Gons
Onze favorieten van 2021
Het personeel
Olga Ravn
Een wonderschoon boekje met een grote impact. Ik zal er nog vaak aan terugdenken. Het gaat namelijk over de vraag: wat maakt een mens een mens en wie heeft of wat is bewustzijn? In een ruimteschip, in een baan om een planeet, lichtjaren verwijderd van de aarde, is iets misgegaan. Het personeel dat bestaat uit mens en mensachtigen wordt verhoord. We lezen de getuigenverklaringen waarin de grenzen tussen de mens en mensachtigen lijken te vervagen. Wie aan het woord is en met wie ze spreken is niet direct duidelijk. Langzaam wordt een tipje van de sluier opgelicht, alhoewel lang niet alles wordt benoemd en of verklaard. Het is een prachtig boek dat met zijn korte ritmisch en poëtisch getuigenissen binnendringt in je bewustzijn.
Onze favorieten van 2021
Het eiland van Arturo
Elsa Morante
Een fascinerend en meeslepend geschreven boek, dat zich afspeelt op het eiland Procida, voor de kust van Napels. Arturo wordt geboren op dit eiland in de midden jaren dertig. Zijn moeder overlijdt bij zijn geboorte en zijn vader laat de opvoeding nagenoeg geheel over aan anderen. In deze ontwikkelingsroman geeft Elsa Morante Arturo een stem en lezen we hoe hij opgroeit in de wilde, weelderige natuur van het eiland. Zijn gevoelens tijdens dit proces worden op meesterlijke wijze beschreven, ik heb er ontzettend van genoten.
Anomalie
Hervé Le Tellier
Een vliegtuig van Air France komt op weg naar New York boven de Atlantische oceaan terecht in een supercell. Het vliegtuig doorstaat de zware storm en landt gehavend maar veilig op JFK Airport. Drie maanden later verschijnt dezelfde vlucht boven de Atlantische Oceaan. Aan boord exacte kopieën van de crew en passagiers. De Verenigde Staten worden geconfronteerd met een anomalie die in de geschiedenis niet eerder is voorgekomen. Een geheim onderzoek wordt opgestart om een verklaring te vinden voor dit fenomeen. Al snel lekt deze unieke gebeurtenis uit naar de media en volgt een religieus-filosofische en psychologische maatschappelijke helter skelter. In deze setting volgen we een selecte groep passagiers en hun drie maanden oudere zelf. Aloude vragen als wie en wat zijn wij en waar dient alles voor, dienen zich aan. Een perfect pakket tot nadenken stemmende literatuur. Ofwel een literair huzarenstuk!
Een roos alleen
Muriel Barbery
Het eiland van de verdwenen bomen
Elif Shafak
Onder buren
Juli Zeh
De belofte
Damon Galgut
De vloek van de kraaientoren
Michelle Harrison
Dit magische kinderboek gaat over drie zussen, drie voorwerpen en een eeuwenoude, verschrikkelijke familievloek. Fliss, Betty en Charlie wonen bij hun oma op een eiland en kunnen er nooit weg want als ze het eiland willen verlaten zullen ze sterven. Het verhaal wordt verteld vanuit de middelste zus Betty: ze is stoer, moedig en ontzettend dapper. Ze probeert samen met haar zussen de vloek te verbreken maar moet daarvoor op een heel gevaarlijke reis, het wordt een race tegen de klok. Daardoor blijft het boek tot de laatste bladzijde spannend! Telkens wanneer je denkt dat het goedkomt, is er weer een tegenslag en blijf je steeds doorlezen en hopen op een goede afloop. Het boek leest als een trein en is heerlijk spannend. Ik kijk uit naar de volgende delen! Vanaf 10 jaar.
Hoe overleven we?
Francine Oomen
Opnieuw komt Francine Oomen met een graphic novel voor volwassenen. Ging het vorige boek over haar ervaringen met de overgang (Oomen stroomt over) en hoe die te overleven, Hoe overleven we? gaat over traumatische ervaringen in haar jeugd, hoe ze daar mee om is gegaan en vooral hoe ze deze de afgelopen zeven jaar heeft leren verwerken. Het boek is opgebouwd uit getekende beelden, fotografie en handgeschreven tekst. Ondanks dat het een loodzwaar onderwerp is, is het door de grappige tekeningen geen loodzwaar boek geworden.
Het kleine huis bij de rivier
Selma Noort
Dit realistische verhaal gaat over twee kinderen, Joes en Amber, die elkaars neef en nicht zijn maar ook beste vrienden. Ze wonen samen met hun familie dicht bij elkaar aan een smalle dijk bij de rivier en beleven alledaagse avonturen. Aan het begin van die dijk woont Joes en zijn slaapkamer bevindt zich op een gevaarlijke plek waar dagelijks veel auto's en vrachtwagens rakelings langskomen. Zijn ouders zijn er niet gerust op en op een dag gebeurt waar iedereen bang voor was: een vrachtwagen rijdt de slaapkamer van Joes binnen en hij raakt zwaar gewond. Hun huis wordt onbewoonbaar verklaard. Bovendien is zijn moeder al eens uit Syrië gevlucht omdat haar huis ingestort was en nu moet ze dit opnieuw meemaken. Ondanks de zware onderwerpen weet Selma Noort er een warm familieverhaal van te maken met een mooie, diepere laag en is het heel prettig om te lezen.
Verzamelde werken
Lydia Sandgren
Minjan
Margot Vanderstraeten
In 2017 schreef Margot Vanderstraeten het veelgeprezen boek Mazzel tov. Ze deed hierin verslag van haar werk in een Antwerps joods gezin in de jaren negentig. Ze begeleidde jarenlang de kinderen van deze familie bij hun huiswerk en kreeg als kritische werkstudente te maken met orthodox-joodse gebruiken. Ondanks de wederzijdse kritiek op elkaars leefwijze won het respect en ontstond er een jarenlange vriendschap. In haar nieuwe boek vertelt Vanderstraeten hoe haar contacten in de orthodoxe-joodse gemeenschap nadien zijn verlopen. Ze schrijft wederom met een open blik over de cultuur waarin de geschiedenis, geloof en tradities zo’n grote rol spelen. In haar interviews gaat ze de discussie niet uit de weg maar probeert met veel respect de gewoontes en gebruiken van een andere cultuur te begrijpen. Net als Mazzel tov is Minjan heel toegankelijk geschreven en nodigt het boek uit om deze cultuur beter te leren kennen wat ten goede kan komen aan een begripvolle samenleving.
De reis van haar leven
Ruth Kornberger
Dit boek is het geromantiseerde verhaal over het leven van Maria Sibylla Merian. Het is vlot en meeslepend geschreven. Als je het romantische verhaal met een korreltje zout neemt, kom je al lezend toch veel te weten over het leven van deze bewonderenswaardige vrouw. Als alleenstaande vrouw in de 17e eeuw wist zij zich staande te houden, in haar eigen onderhoud te voorzien en haar dochters op te voeden tot zelfstandige vrouwen en kunstenaressen. In 1699 vertrok Maria Sibylla Merian, samen met haar dochter Dorothea, naar Suriname voor 'de reis van haar leven' die ze volledig zelf financierde. Na twee jaar keerde zij, jaren eerder dan gepland, terug omdat ze malaria had opgelopen. In 1705 verscheen haar boek Metamorphosis insectorum Surinamensium, vol gedetailleerde tekeningen van insecten, o.a. van de metamorfose van rups naar vlinder. Zij was voor zover bekend de eerste die insecten tekende samen met de plant waarop zij gedijden. Hiermee leverde zij een belangrijke bijdrage aan de entomologie.
Later wil ik klein worden
Job van Gelder
Jij mag alles zijn
Griet Op de Beeck
Over enkele weken wordt Lexi negen jaar. Toen ze elf maanden was, is haar tweelingbroertje Amos overleden en haar moeder kan het verdriet nog steeds niet aan. Vooral niet nu de verjaardag nadert. Ze gaat naar een psychiatrisch tehuis en omdat vader werkt, moet Lexi bij haar tante Arizona gaan logeren die ze nauwelijks kent. Daar komt ze erachter dat die al jaren lang geen contact meer heeft met haar volwassen zoon en Lexi brengt ze weer bij elkaar. Ze heeft haar tante het mooiste cadeau gegeven wat er bestaat: dat ze haar zoon terug heeft. Maar hoe kan ze dat voor haar moeder regelen? Griet Op de Beeck laat je meekijken in het hoofd van een negenjarige en doet dat heel treffend; Lexi voelt het verdriet van anderen, ze voelt zich vaak schuldig, denkt dat ze alles fout doet en wil iedereen om haar heen gelukkig maken. Daarbij weet ze niet dat een kind gewoon zichzelf moet kunnen zijn. Een mooi, ontroerend portret vanaf 9 jaar dat volwassenen ook zeker zal aanspreken.
Hartslag 27
Henk Pröpper
Henk Pröpper was o.a. directeur-uitgever van De Bezige Bij (2011-2016), directeur van het Institut Neerlandais en sinds kort woonachtig in Parijs, de stad die hij goed meende te kennen. Onlangs kreeg hij ernstige hartproblemen. Nadat hij hieraan geopereerd was volgde een periode van herstel, die samenviel met de lockdown in Parijs. Hij maakt wandelingen door de stad en vol verwondering constateert hij ineens dingen te zien die hij voorheen nooit opgemerkt heeft. In mooie bewoordingen en prachtige zinnen filosofeert hij over de stad die net als hijzelf tot stilstand is gekomen en waar hij zo mee verbonden is, en over de schrijvers die hij altijd bewonderd heeft en die hem gevormd hebben. Met veel kennis van zaken brengt hij hun geschiedenis tot leven. Dat alles maakt Hartslag 27 een literair kleinood dat ik met veel genoegen heb gelezen.
Betty
Tiffany McDaniel
Boutje van de rommelberg
Mirjam Oldenhave
Boutje en zijn vader Ed wonen in een huisje op wielen maar zijn nergens welkom. Dan vinden ze een plek op een stortplaats, die Boutje 'de rommelberg' noemt. Boutje is een knutselkoning: hij kan alles verzinnen én maken, ook dingen die nog niet bestaan. Maar dan vindt hij een gouden beeldje dat gestolen blijkt te zijn. Als de politie daar achter komt, verdwijnt Ed in de gevangenis en moet Boutje zich alleen zien te redden. Samen met zijn rijke buurmeisje Sisi opent hij een “Mooie boel-winkel” en bedenken ze een bevrijdingsplan voor Ed. Een avontuurlijk, fantasierijk en grappig verhaal wat een beetje doet denken aan Pluk van Petteflet en ook geschikt is voor dezelfde doelgroep: 6 tot 9 jaar. De illustraties zijn van Rick de Haas. De uitvindingen die Boutje maakt worden systematisch en verhelderend getekend in de kantlijn. Ontzettend leuk en ook de gekleurde illustraties maken een feest van dit boek!
De nieuwe wildernis
Diane Cook
De Godden broers
Meg Rosoff
Deze YA-roman speelt zich af in één zomer. De hoofdpersoon, een tiener, brengt elke zomervakantie traditioneel met het gezin in een vakantiehuis aan de Britse kust door. Elke zomer lijkt hetzelfde: er wordt gedronken, lekker gegeten, gezwommen enz. Maar nu wordt er een bruiloft gepland en verandert de sfeer als de twee Amerikaanse Godden broers komen logeren. De charmante, aantrekkelijke Kit die iedereen om zijn vingers wint en de stille Hugo. Zus Mattie valt als een blok voor Kit maar hij heeft niet alleen invloed op haar maar op iedereen. De sfeer wordt broeierig en de spanning loopt op tot de bom barst en er een verrassend einde volgt. Nergens wordt de naam of het geslacht van de verteller besproken en met name dat laatste was me in eerste instantie niet opgevallen. Ik ging er eigenlijk vanuit dat het om een meisje gaat, maar dat is niet belangrijk: het benadrukt hoe knap het geschreven is. Een heel mooie roman en ik kijk uit naar de vervolgdelen!
Stenen eten
Koen Caris
Tijdens de bloedhete zomer rond de eindexamens dreigt een groep jongeren met sensatiezucht volledig te ontsporen. Het dorp van de 17-jarige Ben wordt opgeschrikt door een reeks zelfmoorden onder de jongeren. Drie jaar eerder maakte zijn oudere zus op dezelfde wijze een einde aan haar leven. De eindexamenfeestjes met bizarre spelletjes in combinatie met geroddel en de zelfmoorden halen allerlei herinneringen naar boven die Ben probeert te verdringen. Stenen eten is een indrukwekkend debuut. Een verhaal over hoe mensen met dezelfde pijn elkaar niet altijd goed kunnen helpen. Het zit vol buitensporige en doodnormale pijn en de puberteit, met alle onzekerheden daarbij, wordt mooi invoelbaar beschreven.
Alice op het eiland
Daniel Sánchez Arévalo
Willem die Madoc maakte
Nico Dros
Hard land
Benedict Wells
De zomervakantie breekt aan voor Sam, een verlegen, angstige jongen. Om te voorkomen dat hij uit logeren wordt gestuurd, besluit hij een vakantiebaantje bij de plaatselijke bioscoop te nemen. Op deze manier kan hij ook wegvluchten van de misère thuis (doodzieke moeder en vader die hem negeert). In de bioscoop werken drie vrienden, voor wie het de laatste zomer is voor zij weggaan om te studeren. Langzaam wordt Sam in hun kring opgenomen en beleeft zo een magische zomer. Het is Benedict Wells weer gelukt om een prachtige roman neer te zetten waarin hij personages, de omgeving en de tijdgeest zo mooi weet te beschrijven dat je het boek in een keer uit wilt lezen.
Al onze jaren
Kathy Page
Brieven aan Camondo
Edmund de Waal
Gods wegen
Marijke Schermer
‘Wat bezielt jonge mensen om in te treden in het klooster?' Met die vraag ging schrijfster Marijke Schermer wandelen langs een traject van het Brabants Kloosterpad. Gods Wegen is een onderdeel van de serie Terloops, literaire wandelboekjes waarin je geen routebeschrijving vindt, maar wel de beschouwingen van de schrijver. Ik ben zelf niet gelovig, maar vind het een interessante vraag. Marijke Schermer schrijft heel boeiend over wat ze op het pad ziet en de mensen die haar een stukje vergezellen. Eén daarvan is haar moeder, die als jong meisje naar de kostschool van de Zusters van de Liefde werd gestuurd. Met weinig woorden zet ze een krachtige ‘trip down memory lane’ neer.
Een toren van koe
Pieter van den Heuvel
Pieter van den Heuvel (geboren in Den Bosch en maker van het succesvolle prentenboek De verhuisdieren) komt opnieuw met een verrassend origineel verhaal. De koeien in de wei willen wel eens wat anders en gaan een toren bouwen. Waarvan? Van koeien natuurlijk! Het begint met klimmen maar het wordt steeds moeilijker om op te stapelen. Zo gebruikt de één een luchtballon en wordt de ander getakeld. Hij wordt hoger en hoger… Totdat de boer het welletjes vindt. Hilarisch, grappig en fantasievol voor urenlang kijk- en leesplezier. Vanaf 3 jaar.
Een soort vonk
Elle McNicoll
De elfjarige Addie is autistisch. Tijdens een project op school ontdekt ze dat in het dorp waar ze woont vroeger heksen werden vervolgd en gedood. Addie voelt zich sterk verbonden met deze heksen want het waren eigenlijk vrouwen die 'anders' waren, net zoals zij. Zelf wordt ze ook niet geaccepteerd en gepest door haar klasgenoten en lerares. Ze vindt het zo onrechtvaardig dat ze een monument wil oprichten en niet opgeeft voordat ze haar zin krijgt. Het verhaal wordt vanuit Addie verteld; naarmate je verder leest begrijp je steeds meer hoe het voelt om autistisch te zijn. De link met het verleden is ontzettend knap gedaan. Een ontroerend debuut wat me echt geraakt heeft. Vanaf 11 jaar.
Middernachtbibliotheek
Matt Haig
Nora Seed is ongelukkig, ze voelt zich ongeliefd en besluit, als de wereld om haar heen haar de rug lijkt toe te keren, om zelfmoord te plegen. Tegen verwachtingen in komt ze niet in de hemel terecht, maar in een bibliotheek met hele speciale boeken. Ze geven haar de kans om de keuzes die ze ooit niet heeft gemaakt in haar leven en waar ze spijt van heeft, alsnog te maken en zo dat leven alsnog te leiden. Met hulp van een oude vriendin - de voormalig bibliothecaresse van haar middelbare school - wordt van haar verwacht het perfecte leven te kiezen waar ze zich het meest thuis voelt. Zo leeft ze als rockster, Olympisch zwemkampioen, is ze in een ander leven toch met haar ex-vriend getrouwd of bevindt ze zich alsnog op reis in Australië. Ze moet een keuze maken voordat ze de bibliotheek en zichzelf in gevaar brengt... Middernachtbibliotheek is een spannend en vlot geschreven verhaal, met een heel interessante hoofdgedachte. Zou je een andere keuze gemaakt hebben, als je datgene zou kunnen overdoen waar je het meest spijt van hebt?
De tunnel
Anna Woltz
1940. Londen wordt maandenlang gebombardeerd door de Duitsers en ’s nachts schuilen duizenden mensen in de tunnels van de metro om de bommen te overleven. Ook de veertienjarige Ella en haar familie overnachten onder de grond bij Liverpool Street Station. Ella heeft polio gehad en lange tijd in een benauwde beademingscabine gelegen waardoor ze angst heeft voor de tunnels. Haar leven verandert compleet als ze de rijke, stoere Quint ontmoet die van huis is weggelopen en alles durft wat Ella nooit zou durven. Dan komen er nog twee jongeren bij en raken hun levens met elkaar verbonden. Ik ben een fan van Anna Woltz met haar toegankelijke schrijfstijl en dit boek is weer een prachtige, aangrijpende jeugdroman over angst en liefde dat heerlijk wegleest! Vanaf 12 jaar.
Klara en de Zon
Kazuo Ishiguro
De roman speelt zich af in een dystopische wereld. Robot Klara, een K(unstmatige) V(riendin), staat in een winkel en wacht op een kind dat haar zal kiezen. Josie en haar moeder nemen Klara mee naar huis, zij moet ervoor zorgen dat het meisje minder eenzaam is. Klara heeft een goed waarnemingsvermogen en meerdere malen heb je nauwelijks in de gaten dat we hier met een robot te maken hebben. Ware het niet dat Ishiguro dit toch op een onmiskenbare wijze laat blijken. In deze roman, met een briljant einde, ga je zelfs van de robot houden en je vraagt je af wat het betekent om mens te zijn in deze maakbare wereld. Het boek houdt je bezig, ook wanneer je het al uit hebt.
Ik ben een eiland
Tamsin Calidas
Dit prachtige boek in een ruk uitgelezen. Een jong stel besluit om het roer om te gooien en het roerige leven in London te verruilen voor een leven op een van de eilanden voor de Schotse kust. Zij kopen een boerderij en willen daar een gezin stichten. Het klinkt als een idylle maar de werkelijkheid is bikkelhard: vijandige eilandbewoners, het harde werken, ruige natuur en de vele stormen. De relatie loopt stuk en de vrouw blijft alleen achter. De rest van het boek laat ons zien hoe deze vrouw met haar enorme wilskracht uiteindelijk toch overwint, dankzij haar liefde voor de natuur en de inspiratie van de elementen. Na alle dieptepunten - of misschien dankzij deze dieptepunten - is zij een vrouw met een natuurlijke gave voor het leven. 'Natuurlijk' in de meest letterlijke zin van het woord.
Het bamboemeisje
Edward van de Vendel
Op de maan zit een meisje met een verrekijker naar de aarde te kijken. Daar ziet ze een oude bamboesnijder met zijn vrouw, die van hard werken en verdriet veel rimpels hebben gekregen. Ze hebben maar één wens: een eigen kindje. En op een dag vindt de bamboesnijder een klein meisje tussen het riet. Waaraan hebben ze dit verdiend? Ze kunnen hun geluk niet op en verzorgen haar alsof ze hun eigen kind is. Jie groeit op tot een mooie vrouw en van heinde en ver komen mannen om haar hand vragen. Maar Jie wil haar ouders niet in de steek laten en verzint voor alle kandidaten een onmogelijke opdracht. Totdat er een jongen zonder naam voor haar staat en de liefde niet tegen te houden is. Dit sprookje is gebaseerd op een Japans verhaal en Edward van de Vendel heeft het in prachtige zinnen vertaald. Mede dankzij de schitterende illustraties die onlosmakelijk verbonden zijn met de tekst, heb ik me ademloos in Oosterse sferen gewaand. Dikke aanrader vanaf 10 jaar!
Het geknetter in de sterren
Jón Kalman Stefánsson
De fundamenten
Ramsey Nasr
De geest en het meisje
Lucy Strange
Weer een fantastisch boek van Lucy Strange. Een spannend en ietwat mysterieus verhaal, dat zich afspeelt in Engeland begin 1900. Een twaalfjarig meisje, Lady Agatha, verliest haar ouders en wordt door de erfgenaam uit haar landhuis verbannen, omdat zij niet de echte dochter zou zijn. Maar wie is zij dan wel en wie zijn haar echte ouders? Ze gaat op zoek naar het geheim. Lucy Strange schrijft een prachtig verhaal in mooie taal, dat je meteen pakt en raakt tot aan het einde. Vanaf 10 jaar.
Zonder titel
Erna Sassen
De vriendin van Joshua heet Zivan, hij kent haar al vanaf zijn kleutertijd en ze zijn soulmates. Zivan is slim en wil rechten gaan studeren, maar helaas moet ze met haar moeder terug naar Irak om te trouwen met haar neef. Ze komt weer even naar Nederland maar moet op de vlucht blijven van haar familie en het steeds verhuizen van het ene opvangtehuis naar het andere wordt haar teveel. Ze gaat definitief naar Irak. Het verhaal wordt verteld vanuit de hoofdpersoon Joshua en Erna Sassen weet heel goed de gevoelens van de 15-jarige jongen te beschrijven: je voelt zijn verdriet, woede en machteloosheid. Hij vindt troost in het maken van schetsen (die prachtig getekend zijn door Martijn van der Linden). Zijn tekentalent wordt opgemerkt door twee klasgenoten, die hem eerst dreigen en intimideren maar het mondt uit in een mooie vriendschap. Een ontroerend en eerlijk portret, voor 15 jaar en ouder.
De hemel is altijd paars
Sholeh Rezazadeh
De naam van de moeder
Roberto Camurri
Jaguarman
Raoul de Jong
Jaguarman is een zoektocht van Raoul de Jong naar zijn voorouders in Suriname. Het boek is zowel een dagboek van zijn belevenissen als een brief aan de Jaguarman naar wie hij op zoek is. Ondertussen beschrijft hij de geschiedenis van Suriname, deels aan de hand van teksten die er door de eeuwen heen over zijn verschenen. Tegelijkertijd is het ook een soort literatuurgeschiedenis, want vrijwel elke bekende Surinaamse schrijver wordt genoemd, aangehaald en/of beschreven. Door de antwoorden die Raoul krijgt op de vragen waar hij mee loopt, ontstaan weer nieuwe vragen en komt hij telkens weer in contact met nieuwe mensen die de geschiedenis van het land, het bos en de winti-cultuur uitleggen. Jaguarman is een magisch geschiedenisboek!
De eik was hier
Bibi Dumon Tak
In de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat een zomereik. Hij staat er al bijna 200 jaar en is misschien wel de bekendste boom van Nederland. De eik heeft dus al heel veel meegemaakt. Zo stond hij eerst rustig op een landgoed waar o.a. Prins Bernhard en Koningin Wilhelmina verbleven, maar na de oorlogen veranderde alles. Met de aanleg van de A58 werden alle eiken gekapt, behalve deze ene eik. Nu razen er dagelijks duizenden auto’s langs hem heen en moet de eik toch gaan wijken voor extra asfalt. Althans, deze informatie heeft hij ontvangen van het Wereldwijde Wortel Web. Wat dit betekent, vertelt de eik aan zijn beste vriend de gaai die hem dagelijks bezoekt. De grappige dialogen tussen de eik en de gaai zijn prettig om te lezen en maken het verhaal heel toegankelijk. De gaai heeft haast omdat hij maar kort te leven heeft en de eik weet niet wat tijdverspilling is. Liever tien jaar vliegen dan honderd jaar stil staan, denkt de gaai, maar die heeft lang niet zoveel meegemaakt dan de eik. Dit kinderboek voor de Maand van de Filosofie is beslist een pareltje en geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar
Shuggie Bain
Douglas Stuart
Wachten op Wolf
Sandra Dieckmann
Uitgeverij Christofoor staat bekend om haar prachtige prentenboeken en dit is ook weer een schitterend geïllustreerd verhaal voor jonge kinderen over vriendschap, verlies en leren doorgaan met het leven. Vanaf 3 jaar.
Eindelijk volwassen
Frits de Lange
Frits de Lange is theoloog, hoogleraar ethiek en als 65-jarige 'oudere in opleiding', zoals hijzelf zegt. Het dominante verhaal dat ouder worden gelijkstaat aan strijden tegen aftakeling, dus vooral vitaal blijven en 'forever young' willen zijn, vindt hij niet erg bevredigend noch hoopgevend. Hij vraagt zich af wat het ouder worden interessant kan maken. Is er (nog) groei mogelijk? Hij schetst in zijn boek zijn ideaalbeeld van het wijs worden, met als kern de erkenning dat oud worden waarde heeft. Maar wat is dan wijsheid? En wijsheid opdoen: hoe doe je dat? De antwoorden op die vragen zocht hij o.a. bij filosofen, mystici en in de Bijbel, en verwerkte ze in dit boek dat goed geschreven is, hoop geeft en inspireert.
De olifantendief
Jane Kerr
Edinburgh, Schotland 1872. De weesjongen Boy houdt zich in leven als zakkenroller in opdracht van een beruchte bende. Bij een veiling van wilde dieren wordt hij betrapt door de koper van de Afrikaanse olifant Maharadja. Hij krijgt de opdracht om als 'Indiase prins' verkleed op de olifant naar de dierentuin in Manchester te rijden binnen zeven dagen! Het gaat om een heel belangrijke weddenschap die veel geld en publiciteit oplevert. Maar er gaat onderweg van alles mis: hij redt het leven van Maharadja, is bijna zelf verdronken en ontkomt aan brand, geweld en ontvoering. Wie is er te vertrouwen? Gelukkig blijven de olifant en de jongen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een razendspannend en meeslepend avontuur om helemaal in te verdwijnen! Vooral als je bedenkt dat het vanuit de hoofdpersoon geschreven is die helemaal niet kan praten. Vanaf 10 jaar.
Een mooie dag om in een boom te klimmen
Jaco Jacobs
Soms is het een omslag, maar in dit geval was het de titel die me naar het boek trok. Da's mooi, want het was echt een heerlijk boek, geschikt voor lezers rond de 10 en 11 jaar. Als Marnix samen met een wildvreemd meisje in een boom klimt, met als doel de boom te redden, en daar een paar dagen blijft zitten, merkt hij dat hij gezien wordt, letterlijk en figuurlijk. En dat geeft beide kinderen een gevoel, wat ze niet kennen maar wat wel heel fijn is. Uiteindelijk willen we dat toch allemaal. Jaco Jacobs maakte een goed verhaal, luchtig en humorvol.
Pas op voor de fluistervaar!
Mirjam Mous
Kom mee, Kees
Loes Riphagen
Na het grote succes van het Prentenboek van het Jaar Coco kan het! komt Loes Riphagen nu met een hartverwarmend prentenboek over kikker Kees. Samen met zijn vader is hij op weg naar een kwaakconcert en ze moeten opschieten. Maar de weg ernaar toe is zo mooi! Zo ziet Kees een regenboog en een tak die op een krokodil lijkt. Papa heeft haast, maar beseft dan uiteindelijk ook dat de aandacht voor de mooie kleine dingen om ons heen heel waardevol is. De prachtige gedetailleerde tekeningen zitten vol grapjes en zorgen voor eindeloos kijkplezier. En wie goed kijkt, ziet ook Coco vliegen. Voor 4 jaar en ouder
Alledaagse mijmeringen
Cornelis Verhoeven
Als vermaard essayist liet Cornelis Verhoeven een omvangrijk oeuvre na. Hoewel er ook na zijn dood nog altijd werk van hem werd gepubliceerd, bleef er toch een groot aantal nooit eerder uitgegeven pennenvruchten over. Ter gelegenheid van zijn twintigste sterfdag verscheen onder de titel Alledaagse mijmeringen een selectie uit de essays en aforismen die hij schreef in zijn vroege periode tussen 1953 tot 1956. In deze essays lezen we o.a. zijn gedachten over de vraag of properheid een deugd of een ondeugd is, over het verschil tussen boeken willen lezen en boeken willen bezitten en over thema’s zoals verveling, heimwee en melancholie. Cornelis Verhoeven (1928-2001) geldt als een van de belangrijkste filosofen in het Nederlands taalgebied. Hij woonde jarenlang in Den Bosch (Uilenburg), waar hij als leraar klassieke talen verbonden was aan het Jeroen Boschcollege. In de aula van het JBC werd hem in 1979 de P.C. Hooft-prijs uitgereikt.
Boek van de Maand
Ik ben er niet
Lize Spit
De reparatie van de wereld
Slobodan Šnajder
Het verhaal van Marie
Jorine Lamsma
Saartje Koekoek vindt het leven verdraaid ingewikkeld, maar één ding staat vast: ze wordt moeder. Het kind wordt een meisje, geen twijfel over mogelijk, en de naam kan er maar een zijn: Marie. Het verhaal van Marie is een coming-of-age roman over een jeugdvriendschap, liefde vinden en een vurige kinderwens. Het maakt op een indrukwekkende manier invoelbaar hoe heftig een kinderwens en het bijbehorende (medische) proces kan zijn. Aan de hand van flashbacks, dagboekfragmenten, e-mails en gesprekken ‘op de sofa’ wordt een verhaal verteld wat, ondanks de heftige onderwerpen, grappig is en vertederend. Debutante Jorine Lamsma schrijft indrukwekkend over het leven van Saartje dat anders loopt dan ze had gehoopt en hoe weinig invloed je daarop hebt.
Het onzichtbare leven van Addie LaRue
V.E. Schwab
V.E. Schwab heeft met haar Schemering-trilogie haar naam gevestigd in het fantasygenre. Met dit boek overstijgt ze dit genre. We leren Addie LaRue kennen in 1714, een meisje dat zich niet wilt confirmeren aan de regels van die tijd. Het benauwt haar te moeten trouwen en de rest van haar leven in Villon-sur-Sarthe te moeten slijten. Op de dag van haar gedwongen huwelijk vlucht ze het bos in, om de goden te vragen haar te helpen. Uiteindelijk, wanneer de avond valt, reageert de God van de duisternis die een deal sluit met haar. Vervolgens lezen we in hoofdstukken die afwisselend in het heden en het verleden afspelen, wat de deal blijkt in te houden, hoe Addie zich door de eeuwen heen staande blijft houden. En hoewel iedereen haar vergeet zodra ze uit hun gezichtsveld is verdwenen, leren we van Addie hoe je juist door de kleine dingen en de interacties met mensen een indruk kan achterlaten. Een juweeltje in de fantasierijke literatuur.
Nala's wereld
Dean Nicholson ; Garry Jenkins
Dit bijzondere reisverhaal gaat over een grote Schotse man die tijdens zijn fietstocht om de wereld een uitgehongerde kitten langs de kant van de weg vindt en haar meeneemt op zijn reis. De twee krijgen een ongelooflijk sterke band samen, wat heel hartverwarmend is om te lezen. De foto’s in de omslag laten ook zien hoe kat Nala vanuit haar fietstas nieuwsgierig de wereld rondkijkt, als een echte ontdekkingsreiziger. Verwacht geen literair juweeltje; het is geschreven door een enthousiaste reiziger, maar het leest als een trein en ik vind het zeker een aanrader.
Wachten op de wind
Oskar Kroon
Wieke is dolblij als ze in de zomervakantie naar het eiland van haar opa mag. Ze houdt van de eenvoud, de rust, de zee en de natuur. Elke dag geniet ze ervan samen met haar opa de snipa, een bootje, op te knappen. Haar ouders zijn net uit elkaar en haar vader krijgt een nieuwe baby. Wieke worstelt met haar gevoelens en daar komt ook nog de ontmoeting met Rut bij: een meisje dat totaal anders is dan zij, maar waarvan ze kriebels in haar buik krijgt. Een prachtige jeugdroman met een mooie schrijfstijl over de gevoelens waarmee jongeren kunnen worstelen. Bekroond met de Augustprijs, de belangrijkste Zweedse literaire onderscheiding.
Verwachting
Anna Hope
De eenzaamheid in het leven van Lydia Erneman
Rune Christiansen
Favorieten 2020
Wolgakinderen
Guzel Jachina
Favorieten 2020
De saamhorigheidsgroep
Merijn de Boer
Favorieten 2020
Je keek te ver
Marjoleine De Vos
Hoewel er het afgelopen jaar veel prachtige, dikke boeken zijn verschenen, is voor mij een heel klein werkje het boek van het jaar geworden. Marjoleine de Vos wandelt dagelijks over het Groningse platteland. In Je keek te ver vertelt ze wat daar zo plezierig aan is. Er is alleen dat wat je ziet, verder lijkt er niets bijzonders aan de hand. Maar als je heel goed kijkt en het landschap ‘leest’, dan zie je de sporen erin van de geschiedenis. Daarvoor moet je wel kennis hebben van die geschiedenis. Dan pas leer je de waarde van het landschap kennen en realiseer je je wat ervan in stand gehouden moet worden.
De Vos schrijft ook over rouw en verlies. Van het niet terug kunnen keren naar landschappen uit je herinnering stapt ze over naar persoonlijke rouw om een dierbare die plotseling is weggevallen. Ze grasduint in het werk van grote schrijvers en denkers en koppelt kleine observaties aan grote levensvragen. Dat alles in prachtig helder proza, in zinnen die je zo over zou willen schrijven.
Wat een toeval dat dit boekje uitkomt in het coronajaar waarin velen van ons door verlies getroffen worden. Omdat het maken van (verre) reizen er even niet in zit, hebben we bovendien massaal, al dan niet wandelend, de schoonheid van ons eigen land herontdekt. We hoeven voor die ervaring niet ver van huis. Kijk niet te ver, want wat je wilt zien is heel dichtbij!
Favorieten 2020
De jongen, de mol, de vos en het paard
Charlie Mackesy
De prachtige illustraties en poëtische teksten in De jongen, de mol, de vos en het paard vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen de jongen en de drie dieren. De lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. Elke bladzijde op zichzelf is er eentje om over na te denken en in te lijsten. Ik sluit me aan met de juiste woorden van de vertaler Arthur Japin: 'Zo’n lief en troostend boek'.
Favorieten 2020
De waterdanser
Ta-Nehisi Coates
Een tragisch verhaal over de slavernij in de VS gevat in een magisch verhaal. Van alle boeken die ik dit jaar heb gelezen is deze erg blijven hangen!
Favorieten 2020
Briefjes voor Pelle
Marlies Slegers
Een jaar na het overlijden van zijn vader krijgt de 12-jarige Pelle een schoenendoos die gevuld is met zestien briefjes die hij op volgorde moet openmaken, niet meer dan één per week. Het zijn briefjes die zijn vader voor hem geschreven heeft, met opdrachten die Pelle moet uitvoeren. Door de briefjes ontmoeten Pelle en zijn moeder allerlei mensen die weer kleur brengen in hun leven. Zoals de opdracht om hun gezamenlijke boomhut af te maken waardoor de man van de doe-het-zelfzaak in hun leven komt, en het onverwachte bezoek aan zijn opa. Zo maakt het verdriet langzaam weer plaats voor vreugde. Zijn moeder huilt minder, de ramen in huis staan weer open, op tafel komt een vaas met bloemen en het huis lijkt weer te ademen. Of zoals Pelle omschrijft: “Mam heeft haar handen opengevouwen zodat het verdriet een beetje weg kan vliegen”. Heel bijzonder wat de briefjes teweeg brengen en dat de vader er postuum voor kan zorgen dat Pelle en zijn moeder hun leven weer oppakken. Een hartverwarmend portret van een hoogbegaafde puber over liefde en rouw. Vanaf 10 jaar.
Favorieten 2020
The Midnight Library
Matt Haig
Nora Seed is ongelukkig, ze voelt zich ongeliefd en besluit, als de wereld om haar heen haar de rug lijkt toe te keren, om zelfmoord te plegen. Tegen verwachtingen in komt ze niet in de hemel terecht maar in een bibliotheek met heel speciale boeken. Ze geven haar de kans om de keuzes die ze ooit niet heeft gemaakt in haar leven en waar ze spijt van heeft, alsnog te kiezen en zo dat leven alsnog te leiden.
Met hulp van een oude vriendin - de voormalig bibliothecaresse van haar middelbare school - wordt van haar verwacht het perfecte leven te kiezen waar ze zich het meest thuis voelt. Zo leeft ze als rockster, Olympisch zwemkampioen, is ze in een ander leven toch met haar ex-vriend getrouwd of bevindt ze zich alsnog op reis in Australië. Ze moet een keuze maken voordat ze de bibliotheek en zichzelf in gevaar brengt..
The Midnight Library is een spannend en vlot geschreven verhaal, met een heel interessante hoofdgedachte. Zou je een andere keuze gemaakt hebben, als je datgene zou kunnen overdoen waar je het meest spijt van hebt?
Favorieten 2020
Het geheim van tante Fien
Tanneke Wigersma
Nico(lette) woont in een weeshuis, maar ze blijkt een achterachtertante te hebben en wordt daarheen gestuurd. Tante Fien (Annephine Bernadette van Bloedhond tot Vossenhol) is heel blij met Nico en ze hebben het fijn samen. Tante Fien is bijzonder en doet wel vreemd, ze heeft een geheim! Nico ontdekt dat ze in haar kelder een draak heeft en dat is het begin van een nieuwe vriendschap en avontuur. Het is een wonderlijk mooi boek, korte hoofdstukken en prachtige prenten en het boek heeft een fijne sfeer van gevoeligheid en kwetsbaarheid. Geschikt voor kinderen van 8-9 jaar.
Favorieten 2020
Muizen en mensen
John Steinbeck
Wat is het Rebecca Dautremer goed gelukt Of Mice and Men van John Steinbeck tot (stevige vierkante) beeldroman vermaken. Deze Franse illustratrice, die al eerder Zijde van Alessandro Barrico onder handen nam, heeft zich wederom overtroffen. Met de voor haar zo kenmerkende fijne lijnvoering (tot in de puntjes gedetailleerd doch mysterieus), de gekozen pastelkleuren en het terugbrengen van de tekst tot die volledig in dienst staat van de tekeningen, maakt ze van het verhaal over de twee vrienden op het Amerikaanse platteland een kunstwerk waarin je als lezer verdrinkt en je graag door de stroom laat meesleuren, tot het hartverscheurende einde aan toe. Een schitterend geïllustreerde verbeelding van deze klassieker, die wat mij betreft prominent in de boekenkast mag prijken.
Favorieten 2020
Alfabet
Charlotte Dematons
Alfabet zit vol verrassingen. Het gehele alfabet is verwerkt in de prachtige prenten. Het omslaan van iedere pagina is een nieuwe uitnodiging voor een groot zoekfeest. Waan je als ontdekkingsreiziger in de wondere wereld van Dematons
Favorieten 2020
Roman 11, boek 18
Dag Solstad
Bjørn Hansen verlaat zijn vrouw en zoon in Oslo om in te trekken bij zijn minnares in Kongsberg. Als beschouwende toeschouwer van zijn leven worden we als lezer deelgenoot van de motieven en beslissingen die Bjørn heeft en neemt. Althans dat denken we... De onthechting in Bjørn's leven is echter zo totaal, dat de rollercoaster die voorgeschoteld wordt je doet duizelen. Het vertrek uit het huis van zijn minnares, het verblijf van zijn zoon in zijn appartement en de uitwerking en effecten van het plan om het leven volledig naar zijn hand te zetten - onthutst blijf je na 182 pagina's 'samen met Bjorn' achter met het besef dat hij de regie op zijn leven volledig is verloren. Deze tragikomische roman pakt je vanaf het begin bij de lurven en laat je op het nippertje los maar verbijsterd achter. Een existentieel meesterwerk. Met nog twee delen in het vooruitzicht voor wie het nog niet los wil laten!
De bagage
Monika Helfer
In genade
Rye Curtis
Russische sprookjes
Tjong-Khing Thé
Naast vele bekroningen voor zijn illustraties, heeft Thé Tjong Khing inmiddels ook bewezen dat hij ontzettend goed en toegankelijk sprookjes kan schrijven voor jonge kinderen. Veertien Russische sprookjes vol Baba Jaga’s, vuurvogels, geniepige reuzen en zwaardvaardige prinsessen en prinsen. De prachtige, herkenbare illustraties laten je meevoeren in deze nieuwe, bekende en onbekende sprookjes. Een boek dat niet mag ontbreken thuis in de sprookjesboekenkast en dat keer op keer (voor)gelezen kan worden. Mooi geschenk voor de feestdagen!
Schaduwstad
Elizabeth Day
Howard Pink is een selfmade miljonair die gewend is aan macht. Hij gaat echter gebukt onder de verdwijning van zijn dochter jaren geleden. Wanneer hij een onvergeeflijke daad begaat, raken de levens van hem, zijn jonge slachtoffer, een ambitieuze journaliste en een oudere dame voor altijd met elkaar verstrengeld op een manier die geen van allen ooit had kunnen vermoeden. Net als haar eerdere boek Het feest vond ik Schaduwstad een feest om te lezen! Het is een levendige roman over de kloof tussen de Britse klassen, tussen rijk en arm, tussen hen voor wie deuren zich openen en anderen die met moeite overleven.
De Ickabog
J.K. Rowling
Er was eens een klein landje Steenrijk, met heel gelukkige bewoners en waar koning Fred de Flinkerd de heerser was. 'Flinkerd' had hij zelf verzonnen omdat het mooi klonk maar ook omdat hij op een keer helemaal in zijn eentje een wesp had doodgeslagen, als je tenminste die vijf lakeien en de laarzenpoetser buiten beschouwing liet. Meteen vanaf dit eerste begin wil je natuurlijk al verder lezen. Want in het land is ook de legende van de Ickabog: een monster dat mensen en schapen eet. Zo groot als twee paarden. Met ogen als reusachtige lantaarns en lange vlijmscherpe klauwen. Bestaat hij nou echt of niet? De Ickabog is een nieuw kinderboek van J.K. Rowling. Een verhaal wat ze nog op zolder had liggen en dankzij Covid 19 eindelijk kon afmaken. Ze publiceerde het eerst gratis online en nodigde kinderen uit de hele wereld uit om de illustraties erbij te tekenen. In de Nederlandse uitgave staan de winnende tekeningen van Nederlandse kinderen. Het is een sprookje zoals een sprookje hoort te zijn: met goed en kwaad, arm en rijk en de strijd tegen een monster. Maar dan wel origineel. Heerlijk om te lezen! Vanaf 8 jaar.
Ecologieën
Atte Jongstra
De biodiversiteit in het boekenlandschap wordt steeds groter en ook groeit het aantal titels over hoe wij mensen met de natuur omgaan. Atte Jongstra doet daar met zijn boek Ecologieën een schepje bovenop. Maar dit is geen boek waarvan er dertien in een dozijn gaan. Voordat je het boek openslaat, zie je al aan de fraaie kaft dat je iets bijzonders in handen hebt. Doorbladerend val je van de ene curieuze illustratie in de andere. Bovendien is het boek ingedeeld in vele kleine hoofdstukken en dat nodigt uit tot lezen. Waar gaat het boek precies over? Dat is door de overvloed aan historische gebeurtenissen en de bonte stoet van merkwaardige personages moeilijk te zeggen. Maar dankzij de literaire kwaliteiten van de schrijver blijf je bij het centrale thema: hoe verhoudt de mens zich gedurende zes eeuwen tot zijn natuurlijke omgeving? Op erudiete wijze en met veel verbeeldingskracht brengt Jongstra fictie en feiten met elkaar in verband, wat resulteert in een kostelijk boek.
Koningskind
Selma Noort
De vijftienjarige Lydia raakt ongewild zwanger van de koning; ze vlucht uit schaamte en haar dochtertje Zissel wordt geboren. Zissel heeft een vreemd handje en kan niet praten, maar ze ziet en begrijpt alles – ook het samenzweerderige gefluister in de nacht waarin jaren later haar babybroertje wordt geboren. Diezelfde nacht sterft de baby van een belangrijke edelvrouw die het dorp passeerde. Het broertje van Zissel wordt ontvoerd en beschouwd als de pas geboren zoon van de edelvrouw. Zissel mag hem mee begeleiden naar het hof. Daar weet niemand dat zij de zus van de baby is, laat staan dat zij een dochter van de koning is. Maar de kleur van haar ogen verraadt haar .Dankzij haar sterke karakter en het besef dat haar handje geen zwakte is maar juist een kracht weet ze zichzelf en haar broertje te redden.
Dit geschiedenisverhaal is gebaseerd op koning Salomo uit het Bijbelverhaal en op een bijzondere, toegankelijke wijze geschreven waardoor het lekker wegleest als een spannend avontuur.
Voor 12 jaar en ouder
De koning van Bubbeda
Jong, de, Kim
Wen er maar aan
Maike Meijer
In haar nietsverhullende dagboek registreert de werkloze actrice M. het kleine en grote verval in haar leven. Haar puberzoon Ole dreigt het nest te verlaten en sex met echtgenoot Koos is tegenwoordig iets wat af en toe moet gebeuren. ‘Het is net als een halfjaarlijkse controle bij de tandarts, alleen dan minder vaak.’ Ondertussen verlangt ze vurig naar een glansrol. Ze wil zichzelf – en bovenal haar zoon – bewijzen dat er nog toekomst in haar zit.
Ik heb het schaterend uitgelezen. Héél herkenbaar!
De moordclub (op donderdag)
Richard Osman
Het kleine leven, ingekleurd
Nicolien Mizee
Net als zovelen zat schrijver Nicolien Mizee tijdens de coronacrisis thuis. Dat gold ook haar vriendin en kunstenaar Marly Hendricks, die in Frankrijk in een huis met een tuin woont. Mary zorgde voor prachtige tekeningen die kunnen worden ingekleurd, Nicolien verzon er verhalen bij. Zit u nu ook veel thuis en kunt u er wel een hobby bij gebruiken? Zoek de viltstiften of de kleurpotloden maar op en koop dit boek. Een betere reden om in de boekhandel naar een kleurboek te vragen is er niet.
De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar
Annie M.G. Schmidt
Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen
Kevin Hassing
Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt het havenstadje overvallen door de beruchte piratenbende: De 5 slangen. Mus weet als enige te ontsnappen en roept de hulp in van kapitein Kwaadbaard. Hij was ooit lid van De 5 slangen en heeft zo zijn eigen redenen waarom hij het tegen de brute leider op durft te nemen. Algauw belanden ze in een spannend avontuur en met hulp van kapiteins broer Bertrand, de Buffel, Kromme Kareltje en heel veel moed is Mus vastbesloten om de piraten uit Zeeburgerdam te verdrijven!
Je leest dit mooie boek achter elkaar uit, het is grappig, stoer en avontuurlijk. De personages, naast de dappere Mus, sluit je meteen in je hart en de sfeervolle illustraties van Linde Faas maken het helemaal af. Gelukkig is het avontuur van Mus nog niet afgelopen, ik kijk uit naar deel 2!
Mijn moeder is een gorilla
Frida Nilsson
De negenjarige Jonna woont haar hele leven al in een streng weeshuis en hoopt op een dag geadopteerd te worden door een mooi, liefdevol echtpaar dat dolgelukkig met haar is. Maar op een dag scheurt er een oude, roestige Volvo de oprit van het tehuis op en stapt er een grote gorilla uit om een kind te adopteren. Tot haar ontzetting kiest ze Jonna uit. Ze neemt haar mee naar een leegstaande fabriek waar ze woont. Jonna vindt het aanvankelijk vreselijk. Ze schaamt zich voor haar grote, lompe, harige pleegmoeder. Toch blijkt ze ook heel lief en zorgzaam en ze krijgen zo’n hechte band dat Jonna nooit meer terug wil naar het kindertehuis. Een mooi, fantasievol verhaal over niet te snel oordelen en dat geluk niet in mooie mensen of rijkdom hoeft te zitten. Vanaf 9 jaar.
Hoe vind je zelf dat het gaat?
Japke-D. Bouma
Vragen deed je niet
Lida Winiewicz
De Dutchionary
Gaston Dorren
Nooit geweten dat een Dutch bath een wasbeurt is met weinig water, een kattenwasje zogezegd. En to do a Dutch betekent ervandoor gaan zonder te betalen. Hoe komt het toch dat er veel Engelse uitdrukkingen zijn met het woord dutch, en dan vaak ook nog met een negatieve connotatie? Gierig, onbeschoft, pervers… Het heeft er blijkbaar mee te maken dat de Nederlandse immigrant in vroeger tijden de buitenstaander was, de ander, die gemakkelijk nagewezen werd vanwege zijn afwijkend gedrag. Taaljournalist Gaston Dorren verdiepte zich in het onderwerp en schreef er een leuk en informatief boek over, compleet met woordenlijst. Een Dutch uncle (of aunt) is iemand die, weliswaar met oprechte bedoelingen, je ongezouten de waarheid zegt. De uitdrukking heeft ook nog een dubbelzinnige betekenis, maar die kunt u zelf opzoeken. Voor iedereen die in taal geinteresseerd is of alvast een cadeau voor de feestdagen zoekt.
Beste Broers
Jowi Schmitz
Raf en Robbie, twee stoere broers van 9 en 5 jaar, gaan met hun ouders verhuizen van een drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma. Hun vader heeft geen werk en zit met zichzelf in de knoop en hun moeder heeft een nieuwe drukke baan als arts in het ziekenhuis. De broertjes zijn op zichzelf aangewezen en er is niemand die op ze let.
Opa gaat elke nacht naar het bos om een grote toren met lichtjes te bouwen omdat hij samen met oma vanuit de toren naar een naderende komeet wil kijken. Als verrassing voor haar bouwt hij ook een dansvloer om daarna samen op hun favoriete muziek te dansen. Maar helaas wordt oma ziek en moeten de jongens op hem letten en hem zelfs redden. Ze rijden samen (!) in de jeep van opa om hem naar het ziekenhuis te brengen.
Het verhaal wordt verteld door Raf, de oudste broer, en je leeft met hem mee: de spanning voor zijn nieuwe school en omgeving, de spanning tussen zijn ouders en het verdriet van zijn opa; het is duidelijk voelbaar.
Een hartverwarmend en emotioneel boek waarbij ik mijn ogen niet droog kon houden. Dit boek bewijst dat ook volwassenen kinderboeken moeten lezen! Vanaf 9 jaar en alle leeftijden daarna.
Zo'n leuke leeftijd
Kiley Reid
Op het geniale af
Benedict Wells
Het nieuwe boek van Benedict Wells, auteur van Het einde van de eenzaamheid, gaat over de 18-jarige Francis Dean. Hij woont met zijn moeder in een vervallen trailerpark en heeft geen hoop op een goede toekomst. Als zijn moeder voor de zoveelste keer met een depressie wordt opgenomen, komt hij achter de waarheid van zijn afkomst: zijn vader blijkt geen waardeloos persoon die zijn gezin in de steek liet, maar een genie die cum laude is afgestudeerd aan Harvard. Zijn ouders hebben elkaar nooit ontmoet, hij blijkt verwekt te zijn middels een bizar experiment waarbij hoogbegaafde kinderen het eindresultaat waren. Maar is dat ook zo? Francis gaat met zijn beste vriend Grover en met het meisje waarop hij verliefd is, Anne-May, op reis dwars door Amerika op zoek naar zijn vader. Dit boek is een mooi geschreven verhaal waarin je de uitzichtloosheid van Francis zelf voelt en hoopt dat het goed voor hem zal aflopen.
Naar de overkant
Wouter Klootwijk
De kaasfabriek
Simone van der Vlugt
Het leuke aan de historische romans van Simone van der Vlugt is dat ze altijd een nieuw stukje geschiedenis kiest als achtergrond. Haar nieuwe boek ‘De kaasfabriek’ speelt zich deels af aan het einde van de 19e eeuw en deels tijdens het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal gaat over de Amsterdamse Lydia, die net haar ouders heeft verloren. Ze hoeft zich om geld gelukkig geen zorgen te maken; ze heeft hun huis in Amsterdam en een buitenhuis in Purmerend geërfd. Ze komt achter haar vaders plannen voor een moderne kaasfabriek en vol van ideeën besluit ze zijn plan uit te voeren. Omdat ze als vrouw geen bedrijf mag starten gaat ze samenwerken met Huib Minnes, een boer uit de omgeving. Samen bouwen ze de grootste kaasfabriek van Noord-Holland. Het verhaal gaat zo’n twintig jaar verder, wanneer Nora, de dochter van Lydia, een hevige ruzie met haar moeder over haar afkomst. Door deze confrontatie besluit Nora te trouwen met Ralph Reymaekers, het paar vestigt zich vervolgens in Antwerpen. In eerste instantie is ze blij weg te zijn uit Nederland, maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en moeten ze vluchten. ‘De kaasfabriek’ is weer een fijne roman van Simone van der Vlugt die prettig doorleest en je weer laat stilstaan in een ander tijdperk.
Verdwijnende aarde
Julia Phillips
Een prachtige roman die zich afspeelt op het schiereiland Kamtsjatkta. Twee zusjes verdwijnen op een middag in augustus. Vanuit verschillende perspectieven wordt het verhaal verteld door degenen die rakelings met de verdwijning te maken hebben. Schrijnende verhalen over het leven op het schiereiland dat in verval is geraakt na de val van de Sovjet-Unie. Op de achtergrond de ruige schoonheid van het gebied, dichtbeboste wouden, stomende vulkanen en ijzige zeeën die grenzen aan Japan en Alaska. Een roman die je bij je keel grijpt.
Hypernatuur
Cor van Gelderen
Cor van Gelderen is kweker en staat bekend als ‘wandelende plantenencyclopedie’. In het boek ‘Hypernatuur’ informeert hij ons hoe we in de tuin de spelregels van de natuur gebruiken om planten zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Hij gaat puur uit van de natuurlijke omstandigheden als licht, schaduw en klimaatverandering. Samen met de prachtige foto’s van planten en diverse tuinen is het een bijzonder mooi en bruikbaar boek.
Het verlangen van de prins
Marco Kunst
Als peuter spoelt Lode met een rubberbootje aan land en wordt hij door een visser naar een weeshuis gebracht. Hij weet niet hoe hij heet en waar hij vandaan komt maar droomt vaak over zijn ouders en een prins. Zeven jaar later vlucht hij uit het weeshuis en komt hij toevallig op het schip Het Verlangen van de Prins terecht; iedereen aan boord droomt van de prins, wordt getroffen door een vloek en kan het schip nooit meer verlaten. Het schip vaart al 300 jaar rond op zoek naar het eiland van de prins om de vloek te verbreken. Lode komt erachter wat er met zijn ouders is gebeurd en dat hij degene is die de bemanning bij hun zoektocht kan helpen. Wat volgt is een betoverend verhaal, een avontuurlijke sprookjesachtige vertelling met levendige karakters over liefde en vriendschap met een onderliggende boodschap. De illustraties van Marieke Nelissen zijn geweldig; het eiland van de prins ziet er nog mooier uit dan ik in gedachten had en de oude kapitein is fantastisch verbeeld! Echt een aanrader voor iedereen vanaf 10 jaar.
Te hooi en te gras
Gerrit Jan Zwier
Gerrit Jan Zwier reist door het Verenigd Koninkrijk, aan de hand van bekende literatuur, naar het Lake District van Beatrix Potter, het gebied rond Oxford van Tolkien en naar het Cornwell van Daphne Du Maurier. De planten en dieren blijken een enorme inspiratiebron te zijn voor hun boeken. Hij bezoekt deze plekken en vertelt er met zoveel enthousiasme over, dat je meteen je koffertje zou willen pakken.
Saint X
Alexis Schaitkin
De vakantie van een Amerikaans gezin op een Caribisch eiland eindigt met de moord op de oudste dochter, Alison. Jaren later stapt haar zus Claire nietsvermoedend in een taxi. De chauffeur is één van de mannen die toen verdacht werd van de moord. Vanaf dat moment raakt Claire geobsedeerd door de vraag wie haar zus nu eigenlijk was en wat er met haar is gebeurd. Hét ideale zomerboek!
Leeuw met strepen
Marlene Rebel ; Lucinda Vos
De tienjarige Jacob en zijn vijfjarige zusje Catrijn, die een huidaandoening heeft, zitten samen op zolder verscholen. Wanneer moeder overlijdt, wachten ze met smart op de thuiskomst van hun vader die als chirurgijn op zee vaart en al lange tijd weg is. Maar Jacob wordt verraden door de gemene buurvrouw en naar een weeshuis gebracht. Hij laat Catrijn beloven dat ze zich verstopt houdt op een geheime plek op zolder totdat hij het wachtwoord roept: ‘Leeuw met strepen’. Zijn paniek wordt groot en hij moet alles op alles zetten om uit het weeshuis te ontsnappen en zijn zusje uit handen van de pestdokters te houden. Het wordt een spannend en meeslepend avontuur waarbij hij hulp krijgt van weesjongen Willem en de Rattenbende. Zal hij zijn zusje kunnen redden en zal zijn vader nog ooit terugkeren? Jacob is moedig, dapper en beseft het belang van vriendschap. Dit verhaal dat zich afspeelt in het 17e-eeuws Amsterdam tijdens de pestepidemie raakt je en laat je niet meer los! Vanaf 9 jaar.
In sluitertijd
Adriënne Schouw
In de warmste nacht van het jaar maakt Marius een einde aan zijn leven. Overdonderd door zijn daad blijven zijn vrouw Caro en hun drie dochters alleen achter. Verstrikt in zo veel vragen komt het leven van Caro anderhalf jaar later tot stilstand. Zij begint een onvermijdelijke zoektocht naar alles wat achteloos aan haar voorbij moet zijn gegaan en probeert de zelfgekozen dood van haar geliefde te begrijpen. Het blootleggen van de familieverhoudingen greep mij erg aan. De onmacht om elkaar te bereiken is pijnlijk realistisch beschreven.
Suikerbastaard
Jaap Scholten
In zijn eerdere romans heeft Scholten reeds bewezen een begenadigd verteller te zijn. In dit nieuwe boek weet hij je weer helemaal mee te nemen. Hoofdpersoon Marius Hilbrink, een Twentse fabrieksjongen, meldt zich in de jaren vijftig vrijwillig aan om deel te nemen aan een project, het bouwen van een suikerfabriek in Abessinië. Eenmaal daar verliest hij zijn hart en zal nooit meer vertrekken uit het magische bergkoninkrijk. Frederik Spengler, de verteller van het verhaal, heeft een oom die betrokken was bij de hele onderneming. Hij wil weten wat er destijds precies heeft plaatsgevonden en gaat, samen met de dochter van Hilbrink, naar Afrika. Laat je meeslepen door verhalen over Nederlandse avonturiers, de schoonheid van het Afrikaanse landschap, de rastafari’s, keizer Haile Selassie en de positie die China innam. En over de liefde van een Twentse tukker voor een Afrikaans meisje. Prachtig geschreven met een weergaloos einde waarbij je het niet drooghoudt.
De brief om Middernacht
Benjamin Read ; Laura Trinder
Emily lijkt een normaal meisje uit een gewone familie maar niets is minder waar. Haar vader werkt altijd ’s nachts als postbode(!) en haar moeder staat bekend als een maffe vrouw. Maar dan wordt er midden in de nacht bij Emily thuis een geheimzinnige brief bezorgd. De volgende ochtend verdwijnt haar moeder en ze komt niet meer terug. Wanneer een paar dagen later ook Emily’s vader verdwijnt, zit er niks anders op dan op zoek te gaan naar haar ouders. Tijdens deze zoektocht komt ze in een magische wereld terecht en leert ze haar ouders van een heel andere kant kennen! Emily is stoer, eigenwijs en grappig en je sluit haar meteen in je hart. Dankzij de fijne schrijfstijl leest dit boek lekker weg. Kortom een heerlijk boek vol avontuur, magie en geheimen. Vanaf 10 jaar.
Het meisje dat met beren praatte
Sophie Anderson
Het meisje dat met beren praatte - Sophie Anderson.
Yanka wordt als baby gevonden in een berenhol. Ze groeit op bij haar liefdevolle pleegmoeder Mamotsjka, maar altijd is er de drang om te weten waar ze vandaan komt. Yanka gaat op zoek en beleeft spannende avonturen. Het is een sprookjesachtig verhaal wat hartverwarmd geschreven is en dat je in een ruk wilt uitlezen en bovendien heeft het boek ook prachtige illustraties. Het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 10 jaar.
Het Pungelhuis
Annet Huizing
Het boek gaat over de twaalfjarige Ole, die alleen met zijn vader en moeder in Utrecht woont. Totdat zijn vader wordt gebeld dat opa overleden is en hij zijn vervallen huis - het Pungelhuis - in Orpel in Brabant erft. Hij wist niet eens dat hij een opa had! Door geldproblemen moeten ze er zelf gaan wonen, afgelegen en midden in de bossen. Moeder vertrekt een paar maanden naar het buitenland en Ole en zijn vader moeten zich er zien te redden. Het Pungelhuis ligt vlakbij de grens met Belgie en speelde een belangrijke rol bij de botersmokkel tussen Nederland en Belgie in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Er vonden regelmatig gevechten plaats tussen douane en smokkelaars. Ole ontdekt welke rol zijn opa hierin speelde en zijn vader kan niet anders dan het ware verhaal vertellen…..
Het is een bijzonder en interessant boek waarin de personages levensecht beschreven worden en de sfeer mooi voelbaar is. Het is gebaseerd op ware gebeurtenissen en in het nawoord staat informatie over het Pungelhuis. Niet superspannend maar wel mooi! Vanaf 11 jaar.
Quotum
Marloes Morshuis
De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen, stelt de Wereldraad een quotum in: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg. Ook voor de broers Axel en Tommy is geen plek meer. Zij zijn in de slinkstand gezet: ze kunnen niet naar school, moeten leven van een karig voedselpakket en werken in slinkersdienst. Net als miljoenen andere slinkers mogen ze zo weinig dat ze maar voor de helft meetellen. Zo wil de Euro-Unie zonder bloedvergieten het quotum van de Wereldraad halen. Axel en Tommy moeten vluchten nadat hun ouders zijn opgepakt en tijdens hun zoektocht ontdekken ze langzaam de duistere krachten achter het quotum. Marloes Morshuis neem je mee naar een andere wereld waar het lastig is om te weten wie te vertrouwen is en wie niet. Het is ontzettend spannend, mooi geschreven en het laat je tegelijk met andere ogen naar onze eigen wereld kijken. Vanaf 13 jaar.
De Effingers
Gabriele Tergit
De roman omvat de periode van 1878 tot 1948.
We volgen twee Duitse families die door huwelijk met elkaar verbonden zijn.
Door de verschillende posities die de hoofdpersonen bekleden, worden de klassenverschillen duidelijk.
Het mondaine Berlijn versus het behoudende Kragsheim in het zuiden .
De familieleden moeten zich zien te handhaven in roerige tijden. Oorlogen, antisemitisme en opstandige jongeren brengen onzekerheid en verdeeldheid.
Niet voor niets wordt deze roman vergeleken met De Buddenbrooks van Thomas Mann.
Een prachtige kroniek over een zeer turbulente periode in Duitsland.
Frankrijk Binnendoor
Ruud Couwenhoven
Frankrijk stelt zijn grenzen weer open voor toeristen, we zijn dus weer welkom! Maar het vooruitzicht van overvolle tankstations en wegrestaurants is minder leuk. Waarom zouden we niet de binnendoorwegen kiezen en Frankrijk opnieuw ontdekken op een relaxte manier? Het boek Frankrijk binnendoor van Ruud Couwenhoven staat vol tips om leuke plaatsen te ontdekken die we anders zo voorbij waren gereden. Een goed boek bij de voorbereiding van onze vakantie én ook een leuk vaderdagcadeau!
Kindertijd
Tove Ditlevsen
Tove Ditlevsen (1917-1976) was een invloedrijk Deense schrijfster en dichter. In Kindertijd beschrijft zij hoe het is om op te groeien als buitenbeentje in een volkswijk van Kopenhagen net na de Eerste Wereldoorlog. Liever leest zij boeken en schrijft zij gedichten dan met de meisjes uit haar omgeving om te gaan. Kindertijd is het eerste deel uit de Kopenhagen-trilogie. Ik kijk uit naar het tweede deel Jeugd om te lezen hoe het Tove vergaat na het ruw beëindigen van haar kindertijd om op 14-jarige leeftijd te moeten gaan werken.
Alfabet
Charlotte Dematons
Na acht jaar is er gelukkig weer een nieuw prentenboek van Charlotte Dematons verschenen. We kennen haar natuurlijk van De gele ballon, Nederland en Sinterklaas. Drie jaar lang is ze ermee bezig geweest en het resultaat mag er zijn: een prachtig geïllustreerd tekstloos prentenboek vol grapjes en verwijzingen naar kunst en cultuur. Iedere twee pagina’s gaan over een letter van het alfabet en bevatten oneindig veel details. Zelfs de dingen die de mensen en dieren aan het doen zijn, hebben te maken met de letter waar het over gaat. Over alles is heel goed nagedacht. Bovendien kun je op iedere bladzijde zoeken naar een letter en een dief. Deze dief neemt weer op ieder bladzijde iets mee. Kortom: uren lang kijkplezier! Bij het boek horen een app en een website die de woorden bij de prenten aanwijzen en lestips voor het onderwijs geven. Een onmisbaar boek voor thuis en in het onderwijs!
Zo vrij als een vogel
Sandy Stark-McGinnis
Het boek gaat over een meisje, December, dat een groot gedeelte van haar leven in een weeshuis heeft gewoond en ook steeds weer bij diverse pleeggezinnen. Je krijgt een kijkje in deze wereld vol met vreselijke ervaringen, maar December houdt zich staande door te denken dat ze een vogel is en straks dus de vrijheid tegemoet kan vliegen. Uiteindelijk komt ze terecht bij een vrouw die wilde dieren opvangt en ook van vogels houdt. Hier leert December dat je mag zijn wie je bent en dat je goed bent zoals je bent. Een indrukwekkend en best heftig boek, geschikt voor de geoefende lezer vanaf 10 jaar.
De luiaards in de vruchtbare vallei
Albert Cossery
Na het lezen van Grote dieven kleine dieven (2019) heb ik met enig ongeduld uitgekeken naar de herziene vertaling van De luiaards in de vruchtbare vallei van Albert Cossery. Maar het wachten was het meer dan waard. Wat een fantastische satire! Drie broers vormen samen met hun vader en een oom een nest luilakken voor wie slapen de grootste deugd is. Van werken en geld verdienen komt tenslotte alleen maar narigheid en is daarmee echt iets voor dommeriken. Het boek zit vol spot, scherpe dialogen en is zelf allerminst slaapverwekkend.
321 superslimme dingen die je moet weten over geschiedenis
Mathilda Masters
De serie 321 superslimme dingen die je moet weten over... staat garant voor uren informatief leesplezier. Naast het populaire deel over de dingen die je moet weten voor als je dertien wordt, is nu het deel over geschiedenis verschenen. Mooi vormgegeven, leerzaam, grappig en boordevol leuke tekeningen. Dit boek past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek en zelfs als je niet van geschiedenis houdt, is het heerlijk om te lezen! Vanaf 9 jaar
Tuinieren voor de geest
Sue Stuart-Smith
Dat tuinieren een positieve bijdrage levert aan je gezondheid - niet alleen je fysieke maar ook aan je mentale - dat weten de meesten van ons wel. Zeker in dit coronatijdperk zijn velen maar wat blij met hun tuin; of dat nou een balkon-, moes-, sier- of volkstuin is, dat maakt niet uit. Sue Stuart-Smith is psychiater en onderzoekt in Tuinieren voor de geest hoe de groene wereld ons innerlijk leven beïnvloedt. Ze baseert zich daarbij op ervaringen uit de praktijk van tuintherapie als psychosociale behandelmethode. Daarnaast is ze samen met haar man Tom, die zelf een beroemde tuinarchitect is, druk bezig in hun eigen prachtige tuin. Heel plezierig en informatief om te lezen, herkenbaar en zeer inspirerend!