De tips van onze boekverkopers

De boekverkopers van Heinen zijn (natuurlijk) ook verwoede lezers.

Boekenwurmen, ieder met een eigen voorkeur en smaak.
En allemaal van harte bereid om de fascinatie voor een bepaald boek of favoriete schrijver te delen.
In de winkel. En hier online, bij onze boekentips.
Waaruit we iedere maand het aller-allermooiste boek kiezen, onze ‘winnaar’: het Boek van de Maand.

Boek van de Maand

Veranderen: methode

Édouard Louis

€ 22,99
Al een paar jaar volg ik de jonge Franse schrijver Édouard Louis. Hij raakt mij met zijn verhalen over zijn jeugd, zijn ouders; hoe verstikkend zijn jeugd was. Hij wilde zingen, dansen, gezien worden. Weg van zijn dronken vader, weg van de mensen die hem uitlachen. In deze nieuwe indrukwekkende roman beschrijft Édouard Louis hoe het hem lukt te ontsnappen. Als eerste uit zijn dorp gaat hij naar de middelbare school in Amiens, raakt bevriend met Elena en wordt door haar familie opgenomen. Bij hen komt hij in aanraking met klassieke muziek, literatuur. Hij past zich aan en verandert zijn uiterlijk. Maar hij wil verder, hij wil bij de elite van Parijs horen en laat Elena achter zich. Als het hem uiteindelijk lukt, is het maar de vraag wat het hem gebracht heeft. Ik voelde de eenzaamheid, de afstand tot zijn ouders en er steeds niet echt bij horen. Édouard Louis is één van meest belangrijkste en toonaangevende schrijvers van zijn generatie.

Annelies

Mei 2022

Zeg maar Agaath

Margôt Ros ; Jeroen Kleijne

€ 20,99

Na het overlijden van haar man besluit de 78-jarige Agaath haar villa in Amsterdam-Zuid leeg te maken en te verhuizen naar een kleinere woning. Ze hangt een advertentie op bij de supermarkt en krijgt hulp van de 18-jarige Karim die in een tussenjaar zit en nog niet weet wat hij wil met zijn leven. Er ontstaat een warme vriendschap waarbij de oude Agaath steeds ondeugender wordt (wat met de nodige humor wordt beschreven) en de jonge Karim steeds volwassener. Hij helpt haar met het zoeken naar een vroegere jeugdliefde en zij helpt hem bij zijn studiekeuze. Een aangename, positieve feelgoodroman over de verbinding tussen jong en oud en jezelf hervinden. Margôt Ros heeft zichzelf ook moeten hervinden na haar zware hersenschudding en weet hoe lastig dit kan zijn.

 

Irene

Mei 2022

Jouw afwezigheid is duisternis

Jón Kalman Stefánsson

€ 25,99
Altijd weet Stefánsson mij weer te raken. Ik hou van zijn romans; de sfeer die hij creëert met verhalen over gemankeerde, hunkerende mensen in het ruige, vaak onherbergzame IJsland, is ongekend mooi. Deze keer gaat het over een man die ontwaakt in een plattelandskerk en lijdt aan geheugenverlies. De predikant spoort hem aan zijn verleden te onderzoeken. Een stoet van bonte personages passeert de revue. Via hun kleurrijke verhalen komt de man erachter wie hij is en waar hij vandaan komt. Niemand kan zo mooi en vol van mededogen over mensen schrijven als Stefánsson, zijn boek is een caleidoscoop van de meest prachtige verhalen. Een ware meester.

Wilna

Mei 2022

Mot en de metaalvissers

Sanne Rooseboom

€ 15,99

De elfjarige Mot heet eigenlijk Vlinder maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een lief, schattig meisje met lange haren en een mooi jurkje. Maar Mot noemt zichzelf zo omdat deze naam veel beter bij haar past; ze houdt van zwarte kleren en een stoer, kort kapsel. Van haar spaargeld koopt ze een magneet om roestig ijzer mee op te vissen uit het oude kanaal. Ze vist een kleine duikboot op en dit is het begin van een geweldig avontuur. Sanne Rooseboom heeft de populaire serie van Het Ministerie van Oplossingen geschreven en dit is een heel ander verhaal maar het bevat alle ingrediënten van een heerlijk kinderboek: het is origineel, meeslepend, sprookjesachtig, avontuurlijk en vooral spannend! Ook de moeder-dochterband is een belangrijk element. Heel geschikt om voor te lezen in de klas voor groep 6, 7 en 8.

 

Irene

Mei 2022

Waar vader was

Monika Helfer

€ 21,99
Een paar jaar geleden was ik zwaar onder de indruk van het boek De bagage. Zou de schrijfster met dit nieuwe boek aan de hoge verwachtingen kunnen voldoen? Het antwoord is ja. Daar waar haar vorige roman over haar grootmoeder ging, gaat deze over haar vader. Deze man is beheerder van een herstellingsoord in de Oostenrijkse bergen. Op een dag neemt hij een beslissing die desastreuze gevolgen voor het hele gezin zal hebben. Helfer probeert te reconstrueren wat er gebeurd is en doet dit op voortreffelijke wijze. Wederom een pareltje in de zee van boeken !

Wilna

April 2022

De zusjes uit het Verzonken Moeras

Lucy Strange

€ 16,99

Lucy Strange is een veel geprezen auteur in Groot Brittannië en ook in Nederland heeft ze al meerdere prijzen gewonnen voor haar jeugdromans. Ook dit boek sleept je meteen mee in de wereld van de zes zussen die met hun oma en hun wrede vader in een boerderij wonen die omgeven is door moerasland. Vader gelooft heilig in de Vloek van de Zes Dochters – een vloek die zijn noodlot kan betekenen. Het verhaal wordt verteld door de tweede zus Willa. Haar oudere zus Grace wordt tegen haar zin uitgehuwelijkt en verdwijnt een dag nadat een circus uit het dorp is vertrokken. Willa zet alles op alles om haar zus te vinden en reist het circus achterna, dwars door het Verzonken Moerasland. Dit historische verhaal is super spannend, mysterieus en vooral de sfeer weet de schrijfster heel goed weer te geven. Een prachtig boek, vanaf 10 jaar.

 

Irene

April 2022

Lessen in chemie

Bonnie Garmus

€ 20,99

Een heerlijk boek over de eigenzinnige Elizabeth Zott, een briljante scheikundige die vastloopt in de regels van de jaren 60 - toen het hoogst ongebruikelijk was dat een vrouw een wetenschapper was, laat staan één van de beste. Zij wordt op allerlei manieren tegengewerkt en belandt als ongetrouwde moeder in een dagelijks kookprogramma. Hierin roept zij vrouwen op om op te komen voor zichzelf. Grappig, ontroerend verhaal met veel personages die je niet snel zal vergeten. Waaronder een hond die 981 woorden kent.

Annelies

April 2022

Gallant

V.E. Schwab

€ 20,00

V.E. Schwab heeft met Gallant weer een heerlijk boek neergezet. Het verhaal draait om de 14-jarige Olivia, ze groeit op in een vreselijk weeshuis. Doordat ze anders is, Olivia kan niet praten en ziet 'dodelingen', valt ze buiten de groep. Haar enige houvast is het dagboek van haar moeder, ze kent het inmiddels uit haar hoofd. Achterin het dagboek staat een brief gericht aan Olivia, die eindigt met de zin 'Alles komt goed Olivia, zolang je maar wegblijft van Gallant'. Tja, wat doe je dan als er een brief arriveert in het weeshuis met een uitnodiging om op het familielandgoed Gallant te komen wonen...? Op haar Instagramaccount schrijft Victoria Schwab dat ze zich met haar boeken niet op één lezer richt, met als gevolg dat ze heel wat verschillende soorten fantasyboeken op haar naam heeft staan, zowel young adult als voor volwassenen. Maar dat maakt het juist zo leuk. Ook het feit dat Gallant en haar vorige boek Het onzichtbare leven van Addie LaRue op zichzelf staande titels zijn en niet een zoveelste deel in een serie.

Sherene

Maart 2022

De jongen en de hond

Seishu Hase

€ 21,99

We volgen Tamon, een kruising tussen een herdershond en vermoedelijk een Shibadie de verwoestende tsunamie van 2011 bij Sendai heeft overleefd. Zijn iets gedrongen uiterlijk geeft hem een bijzonder vriendelijke uitstraling; mede hierdoor krijgt hij op zijn zwerftocht hulp van mensen die allemaal zijn baasje willen worden.Tamon is gewend aan mensen en er ontstaat met zijn nieuwe baasjes een bijzondere band. Voor ieder nieuw baasje is het duidelijk dat Tamon ergens naar op weg is; ze beseffen dat ze uiteindelijk Tamon zijn reis moeten laten vervolgen. Tamon komt in het leven van achtereenvolgens een vrachtwagenchauffeur, een inbreker, een echtpaar, een prostituee en een oude jager terecht. Allemaal beschouwen ze Tamon als hun beschermengel en worden ze door Tamon geholpen bij de stap die ze op dat moment in hun leven maken. Uiteindelijk bereikt Tamon het eindpunt en doel van zijn reis en blijven we verwonderd achter met het gevoel dat we van iets uitzonderlijks getuige zijn geweest. Tip om met een leesclub te lezen!

 

André

Maart 2022

De Scootmobiele Eenheid

Mirjam Oldenhave

€ 12,50

Het Kinderboek voor de Maand van de Filosofie
Luca vindt andere kinderen raar en andere kinderen vinden haar raar. Ze vindt het vreselijk op school. Ze doet steeds haar best om zich aan te passen bij een groep. Soms wordt ze gepest maar meestal doen ze of ze er niet is en dat vindt ze ook erg. Ze vertelt het haar ouders, moet naar therapie en ook nog naar een trots-op-jezelf-training. Maar het helpt allemaal niks. Dan komt de oplossing uit de lucht vallen: De Lockdown! Een lange tijd online thuisonderwijs! Ze is zielsgelukkig en meteen van haar jarenlange buikpijn af. Helaas moet ze toch weer terug naar school of zou er een oplossing voor haar zijn? Dit boek zet tot nadenken over jezelf kunnen zijn. Vanaf 10 jaar.

 

Irene

Maart 2022

Slechts een diefstal

Ann-Helén Laestadius

€ 24,99
Ten noorden van de poolcirkel biedt de zon slechts een paar uur per dag een bleek licht voordat het landschap weer in duisternis wordt gehuld. Elsa is negen jaar oud en de dochter van een Samische rendierherder. Wanneer ze op een ochtend in haar eentje naar de rendieren skiet, is ze getuige van de moord op Nastegallu, haar rendierkalf. Ze wordt gedwongen te zwijgen, maar draagt het donkere geheim voor altijd met zich mee. Tien jaar later vecht Elsa voor haar plek in de kleine gemeenschap. Ouderlingen verwachten dat de jonge vrouw haar plaats kent, maar Elsa wil meer uit haar leven halen. Terwijl om haar heen het racisme en de bedreigingen tegen de Sami escaleren, wordt Elsa het doelwit van de man die ooit haar rendier doodde. Ik vond het een aangrijpende roman over de verdwijnende Sami-cultuur met mooie natuurbeschrijvingen. Voor liefhebbers van o.a. Daar waar rivierkreeften zingen en De Vliegeraar.

Annelies

Maart 2022

Een systeem zo magnifiek dat het verblindt

Amanda Svensson

€ 24,99
Soms weet je al na een paar pagina’s lezen dat je iets bijzonders in handen hebt. In deze zeer ambitieuze roman komt van alles aan bod: politiek, wetenschap, kunst, het einde der tijden en nog veel meer. De hoofdpersonages zijn twee zussen en een broer. De onderlinge verhoudingen komen op scherp te staan als hun moeder een geheim uit het verleden onthult. Op een heerlijke lichtvoetige toon brengt Svensson langzaam aan het licht wat de gemoederen zo bezig houdt. Deze roman werd zeer enthousiast ontvangen in de Zweedse pers en won de Per Olov Enquist Prijs voor jonge auteurs.

Wilna

Maart 2022

Nooit meer

Colleen Hoover

€ 12,99

Ik was erg benieuwd naar dit boek omdat het door heel veel door jongeren gekocht wordt. Weliswaar de Engelse editie It ends with us maar ik heb de Nederlandse versie gelezen. En ik was echt verrast: dit is niet zomaar een feelgoodroman maar vooral een persoonlijk, aangrijpend en realistisch verhaal. De jonge vrouw Lily heeft in haar jeugd gewelddadige situaties meegemaakt; haar vader mishandelde haar moeder en ze is er honderd procent van overtuigd dat dit haar nooit zal overkomen. Totdat ze een relatie krijgt met Ryle en toch in eenzelfde relatie belandt. Maar liefde en haat liggen dicht bij elkaar en ze begrijpt haar moeder nu zoveel beter. Als ze zwanger raakt staat ze voor een moeilijke beslissing: laat ze haar dochter ook weer hetzelfde meemaken? Colleen Hoover is een bestsellerauteur in Amerika en ik ga vast en zeker nu ook haar andere boeken lezen. Vanaf 15 jaar.

 

Irene

Maart 2022

Werelden uit elkaar

Julia Franck

€ 22,99
Vijftien jaar geleden las ik het boek De middagvrouw. Het verhaal sloeg in als een bom en ik ben het nooit meer vergeten. Franck vertelde hierin over het harde leven van een van haar grootouders. Pas onlangs, inmiddels zelf de vijftig gepasseerd, lukte het de schrijfster haar eigen jeugd op te tekenen. Getraumatiseerd door verwaarlozing verliet zij op dertienjarige leeftijd het ouderlijk huis, op zoek naar een beter bestaan. Lang geduld moeten hebben op het uitkomen van een nieuwe roman, maar als deze schrijfster weer met zo iets moois weet te komen, wil ik met liefde opnieuw vijftien jaar wachten.

Wilna

Februari 2022

De Mitsukoshi Troostbaby Company

Auke Hulst

€ 26,99
Een paar maanden geleden een prachtig boek over een robotmeisje gelezen. Deze nieuwe roman van Auke Hulst gaat daar ook over. Kan een robot een dochter vervangen? Een dochter waar je heel erg naar hebt verlangd, maar die niet is gekomen, omdat je partner besloot de zwangerschap af te breken. En wat zou je doen als je jezelf kon terugflitsen in de tijd en andere keuzes had kunnen maken waardoor je nu gelukkiger zou zijn? Een toekomstroman, waarin Nederland door de pandemie, gaswinning en andere problematiek in een dystopie is veranderd. Heel goed geschreven, dit complexe verhaal dat  verontrust en tevens ontroert. Genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2022.

Wilna

Februari 2022

Bloedbroeders

Arttu Tuominen

€ 21,99
Een lekkere spannende Finse thriller waarin de jeugdvriendschap tussen Antti en Jari centraal staat. Het verhaal switcht tussen de jaren waarin de jongens opgroeien en tussen het heden waarin Jari als inspecteur bij de politie een moord onderzoekt waarvan Antti verdacht wordt. Jari wordt verscheurd tussen zijn loyaliteit aan zijn vriend en zijn plicht als politieman. Bloedbroeders is het eerste deel van de Rivierdelta-serie. Ik kijk uit naar het volgende deel en wil meer lezen over de smetvrees hebbende brigadier Oksman, de aan drankverslaafde politieagente Linda maar eigenlijk ook naar wat er met Antti gebeurd is in de tussenliggende jaren.

Annelies

Februari 2022

Onderweg

Bente van de Wouw

€ 20,99
De wandeltocht naar Santiago de Compostela heeft mij altijd getrokken. Maar omdat een oud collega zei dat het ‘file-wandelen’ was én een voetblessure, is het een stuk prettiger om erover te lezen onder een dekentje op de bank. Onderweg is een waargebeurd en herkenbaar verhaal over een jonge vrouw die de lat zo hoog legt dat ze er bijna aan bezwijkt. Het beschrijft de tocht naar Santiago met al zijn ongemakken zoals blaren, snurkende wandelaars op slaapzalen, eindeloze vlaktes maar ook over de mooie contacten en prachtige dorpjes. Mooi en openhartig!

Annelies

Februari 2022

Films die nergens draaien

Yorick Goldewijk

€ 15,99
Op de dag dat de twaalfjarige Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder haar verlaten. Haar vader heeft het nooit kunnen verwerken en is altijd afwezig. Cato heeft heel veel vragen over haar moeder maar durft ze niet meer te stellen. Maar dan ontdekt ze een mysterieuze bioscoop waar je films kunt zien die nergens draaien: je kunt namelijk terugreizen naar een oude herinnering in het verleden... Het boek begint raadselachtig en geheimzinnig, maar je leeft mee met de eigenwijze Cato en je vraagt je natuurlijk steeds af of ze haar moeder durft te zien in het verleden. Samen met haar vader zet ze een moedige stap en krijgt het boek een prachtig, ontroerend einde! Ik ga niet meer verklappen want je moet het gewoon lezen. Vanaf 10 jaar.

Irene

Februari 2022

Zij, ik en de sterren

Simone Arts

€ 15,99
De twaalfjarige Vito zit in de brugklas en krijgt een broertje of zusje. Daar zit hij helemaal niet op te wachten; is zijn moeder niet veel te oud? Hij is gewend om enig kind te zijn en ergert zich aan het enthousiaste gedrag van zijn ouders. Bovendien schaamt hij zich ervoor naar zijn klasgenoten en besluit hij er niks over te zeggen. Hij wordt al genoeg gepest. Maar wanneer zijn zusje Kira geboren is, sluit Vito haar meteen in zijn hart. Hij gaat heel liefdevol met haar om en kan zich niet meer voorstellen dat hij niet blij was. Totdat ze plotseling overlijdt aan wiegendood. Van de ene op de andere dag zit er voor altijd een gat in hun gezin, een lege plaats waar zijn zusje hoorde. Hoe gaat ieder hier mee om? Deze mooie, ontroerende jeugdroman bevat veel onderwerpen zoals pesten, broertje of zusje krijgen en rouwverwerking. Dankzij de fijne schrijfstijl leest het heel prettig weg en leef je mee met de gevoelens van Vito. Ik werd er emotioneel van. Vanaf 10 jaar. 

Irene

Februari 2022

De nachtwaker

Louise Erdrich

€ 24,99

Het verhaal speelt zich af in 1953 en wordt geschreven vanuit twee personen: Thomas Wazhashk, de nachtwaker uit het verhaal, en zijn nichtje Patrice. Thomas is stamhoofd van de Turtle Mountain band of Chippewa en is gebaseerd op de grootvader van de auteur. Hij krijgt te horen wat de consequenties zijn van de op 1 augustus 1953 door het Amerikaanse congres aangenomen Resolutie 108. Deze maakt het mogelijk om de verdragen op te zeggen die met de Amerikaans-indiaanse stammen waren overeengekomen voor ‘zolang het gras groeit en de rivieren stromen’. Deze resolutie was erop gericht op termijn alle stammen af te schaffen, te beginnen met de Turtle Mountain band of Chippewa. Ook dit deel van het verhaal is op waarheid berust. Het verhaal van Patrice, door iedereen Pixie genoemd, is volledig verzonnen maar geeft een duidelijk beeld van het leven in het reservaat, met name van de vrouwen en jonge meiden. Het is een prettige, vlot geschreven roman die je een inkijkje geeft in de wereld van deze mensen, ooit weggestopt in een almaar kleiner wordend reservaat. Gedwongen om hun jager/verzamelaarbestaan te verruilen voor een landbouwbestaan, maar wel met de minst vruchtbare grond.

Sherene

Februari 2022

De onscherpte van de wereld

Iris Wolff

€ 21,99
Iemand tipte mij dit boek. Gelukkig maar, anders had ik deze roman van de voor mij onbekende schrijfster waarschijnlijk niet opgepakt. Wolff schrijft over een dorpje in Roemenië, waar Ceaușescu nog met harde hand regeert. Zeven familieleden worden uitgelicht, allemaal ondergaan ze hun lot. De onmenselijke regels van de dictatuur drijft hen uit elkaar, maar uiteindelijk zal de onvoorwaardelijke liefde voor elkaar zegevieren. Een prachtig verhaal, genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Buchpreis!

Wilna

Januari 2022

Tall Bones

Anna Bailey

€ 21,99
Na een feest in de bossen verdwijnt de zeventienjarige Abigail; haar vriendin Emma is eerder naar huis gegaan. Zij voelt zich schuldig dat zij haar vriendin alleen heeft achtergelaten en gaat op zoek naar wat er gebeurd is. De verdwijning veroorzaakt grote onrust in het plaatsje Whistling Ridge, waar de bewoners diepgelovig zijn en buitenstaanders amper worden getolereerd. Ze staan onder grote invloed van de dominee die hel en verdoemis predikt. Het gezin waarin Abigail opgroeit wordt met minachting bekeken. De vader terroriseert het gezin. Er is iets vreselijks gebeurd waardoor Noah, Abigail's oudste broer, niet naar de universiteit kan en Jude het jongste broertje mank loopt. Maar niemand grijpt in. De verhaallijnen van het verleden en het heden wisselen elkaar af en maken het verhaal erg spannend. Ik moest het boek soms wegleggen omdat ik het te heftig vond, maar pakte het toch weer snel op om te weten te komen wat er nou precies gebeurd was. En hoopte dat het toch nog allemaal goed zou komen.

Annelies

Januari 2022

De vrouwen van Troje

Pat Barker

€ 22,99

Het verhaal speelt zich af na de val van Troje, wanneer de Grieken niet terug naar huis kunnen omdat het maar blijft stormen. Een aanlandige wind waardoor de schepen niet van land kunnen. Het eerste deel van het verhaal wordt verteld door Pyrrhus, de zoon van Achilles, over de tijd in het paard op het strand, de val van Troje en de dood van Priamus. Maar het grootste deel van het verhaal wordt verteld door Briseïs. Voormalig concubine van Achilles en inmiddels geen slavin meer maar getrouwd met Alcimus, een wens van Achilles op zijn sterfbed. Doordat zij nu een getrouwde vrouw is mag zij vrij rondlopen in het kamp en kan zo andere vrouwen opzoeken. En zo lees je over het leven van Andromache, Cassandra, Hekabe en zoveel anderen tijdens deze periode. Het verhaal gaat verder waar de Ilias stopt en is verrassend omdat het nu vanuit het oogpunt van een vrouw wordt verteld.

Sherene

Januari 2022

Bodyhack

Tanja de Jonge

€ 14,99
Dit los te lezen vervolg op Cyberboy gaat over Kevin en zijn beste vriend Bjorn, die door een ongeluk half mens/half robot is geworden. Bjorn is op de vlucht en verdwijnt ineens spoorloos. Samen met zijn vrienden gaat Kevin op zoek en krijgen ze hulp van een bekende computerhacker. Het spoor leidt naar een Nederlandse arts die zich bezighoudt met veroudering. Het lichaam van Bjorn wordt namelijk niet ouder en hij heeft haar benaderd. Zij heeft echter heel andere plannen met hem. Om haar eigen kind in leven te houden gaat zij over ethische grenzen heen. Deze superspannende jeugdthriller gaat over robots en technologie, maar ook over vriendschap, waarden en normen, leven en dood. Voor de liefhebbers van Boy 7, vanaf 12 jaar.

Irene

Januari 2022

De bijzondere beer

Tjibbe Veldkamp

€ 14,99
Van de maker van Het Prentenboek van het Jaar is onlangs dit nieuwe prentenboek uitgekomen. Toen beer gemaakt werd, zat hij eventjes scheef op de lopende band: hij kreeg geen armpjes en is 'mislukt'. De man van de fabriek gooit hem weg: "Je bent niet goed genoeg, jou wil niemand hebben". Maar de bijzondere beer geeft niet op en weet zeker dat hij iemands knuffel kan worden. Dit mooie, hartverwarmende prentenboek is heel geschikt om te bespreken met jonge kinderen; wanneer kun je goed genoeg zijn? Het bevat een mooie boodschap over vriendschap en erbij willen horen, over anders zijn en jezelf kunnen zijn. Een aanrader vanaf 4 jaar.

Irene

Januari 2022

Onze favorieten van 2021

Kruispunt

Jonathan Franzen

€ 35,00
Van de vele boeken die je leest, vergeet je de meesten. Een aantal blijven je bij en zitten voorgoed in je hart; De correcties van Jonathan Franzen is zo’n boek. Met zijn nieuwe roman Kruispunt toont hij wederom zijn vakmanschap. Bij geen enkele van de 570 pagina’s heb ik me verveeld. De situatie: een slaperig stadje in Amerika, jaren 70, een disfunctioneel gezin. Vader, hulppredikant, verliest zich in de verliefdheid voor een jonge weduwe. Moeder schudt de volgzaamheid van zich af en gooit de kont tegen de krib. De puberkinderen worstelen met hun identiteit en doen alles wat God verboden heeft. Franzen beschrijft de gezinsperikelen vanuit verschillende perspectieven en weet de personages zeer compassievol neer te zetten. De bijna soapachtige ontwikkelingen zijn meeslepend en vaak hilarisch. In prachtige zinnen brengt hij de verschillende verhaallijnen tot een eenheid. Je valt van de ene verbazing in de andere, zo goed is dit geschreven. Dit eerste deel van de trilogie doet verlangen naar meer, ik wil verder lezen over deze heerlijke familie, liever vandaag dan morgen!

Wilna

November 2021

Onze favorieten van 2021

Twee weken weg

R.C. Sherriff

€ 22,99
Dit boek, reeds in de jaren dertig geschreven, is gelukkig opnieuw uitgegeven. Sheriff schrijft over een gezin dat al twintig jaar naar dezelfde vakantiebestemming gaat, een badplaats ten westen van Londen. Er gebeurt niets opzienbarends, de dagen gaan kabbelend voorbij. De vader heeft zoals altijd alles precies uitgestippeld, de kinderen gaan nieuwe vriendschappen aan en moeder verheugt zich op het glaasje port dat zij zichzelf ‘s avonds gunt. Als je van avonturen en spektakel houdt, laat dit boek aan je voorbij gaan. Als je wilt lezen over de kleine genoegens van een gezin, waarvan een ieder in je hart gaat zitten, kan ik deze ontroerende roman van harte aanbevelen.

Annelies

Augustus 2021

Onze favorieten van 2021

Orakel

Thomas Olde Heuvelt

€ 21,99

Op een mistige winterochtend zien Luca en Emma een achttiende-eeuws zeilschip bij de duinen liggen. Emma wordt zo nieuwsgierig dat ze via een luik van het schip naar binnen gaat, waarna ze verdwijnt. Luca raakt in paniek maar gaat haar niet achterna; iets houdt hem tegen. Hulp arriveert en niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgeschermd van de wereld vastgehouden en staan de geheime diensten voor een raadsel. Dit is alleen nog maar het begin van het boek, er gebeurt vervolgens zoveel dat je op het puntje van je stoel zit en het nog dagen door je hoofd blijft spoken. Het nieuwe boek van Thomas Olde Heuvelt is overweldigend, het is onvoorspelbaar en het laat een verpletterende indruk achter. Voor de lezers die Hex al hebben gelezen: er staat een verrassing te wachten. 

Natasja

Maart 2021

Onze favorieten van 2021

De genezer van Zalindov

Lynette Noni

€ 20,99

De zeventienjarige Kiva Meridan zit al tien jaar vast in Zalindov, de beruchtste gevangenis van Wenderall, waar slechts weinigen levend uit komen. Iedere dag vecht ze, als enige genezer, voor haar leven en dat van haar medegevangenen. Als de ernstig zieke koningin van de rebellenbeweging Zalindov wordt binnengebracht, moet Kiva alles op alles zetten om haar in leven te houden. En daarvoor moet ze heel erg ver gaan, misschien zelfs te ver. Lynette Noni schrijft een prachtig, boeiend verhaal. Je zit er meteen helemaal in. Fijne personages, mooie plottwisten. Zowel mijn zoon van 14 als ik hebben er met volle teugen van genoten. 

Sherene

November 2021

Onze favorieten van 2021

De meisjes

Annet Schaap

€ 14,99

Zeven oude bekende sprookjes worden verweven met de moderne tijd en op een originele, verrassende manier verteld. De hoofdpersonen zijn meisjes die wachten tot er op een dag een prins voor hen zal komen. Of het meisje dat door haar moeder in een vuurrode, reflecterende regenjas met gsm en Google Maps naar oma wordt gestuurd om eten te brengen, omdat het moeder niet lukte achter haar laptop boodschappen te laten bezorgen bij oma. En wat als Belle eruit ziet als een beest? Zou er dan nog een prins op haar pad komen die voor haar kiest? Nog nooit zijn de sprookjes zó leuk en grappig verteld als door Annet Schaap. Ik heb er ontzettend om moeten lachen en het was een feest om te lezen! Jammer dat ik het al uit heb maar het bewijst weer dat sprookjes voor alle leeftijden zijn.

 

Irene

Oktober 2021

Onze favorieten van 2021

Een naderend begin van iets nieuws

Hans Heesen

€ 16,50

De hoofdfiguur uit Een naderend begin van iets nieuws van Hans Heesen is een jongen van 18 jaar, zonder naam, en hij woont in Zutphen. Voor zijn gevoel komt zijn leven nog niet echt op gang. Hij kijkt op tegen mensen in zijn omgeving die het gemaakt hebben. Om hen heen hangt een mysterieus sfeertje. Hij ontmoet een vreemd type en vindt een vreemd koffertje. Hij wil er alles van weten, vooral omdat hij hoopt op avontuur. Hans Heesen schetst heel mooi zijn verlangens. Tegelijk is het spannend en wil je echt weten hoe het verder gaat.

Dianne

December 2021

Onze favorieten van 2021

Doe het toch maar

Babs Gons

€ 20,00
Babs Gons is schrijver en spoken word-artiest, zodra je haar hebt horen spreken lees je elk gedicht met haar stem in je hoofd. Wat prettig is en waardoor de poëzie nog dieper raakt. ‘Doe het toch maar’ bevat diverse gedichten over vrouwzijn en het moederschap, afkomst en het slavernij verleden, angsten en de liefde. 
Met titels als : ‘ als je nooit in haar schoenen hebt gelopen’ , ‘ zou je woensdag zwart willen zijn’ , ‘zie ons’ en ‘ als je geen droom hebt’ weet ze precies de vinger op de zere plek te leggen. 
Heldere poëzie die je raakt in je hart en je laat nadenken. Een prachtige bundel die je af en toe pakt om te denken, te twijfelen misschien en uiteindelijk te voelen: doe het toch maar.
Loes

Loes

Oktober 2021

Onze favorieten van 2021

Het personeel

Olga Ravn

€ 18,99

Een wonderschoon boekje met een grote impact. Ik zal er nog vaak aan terugdenken. Het gaat namelijk over de vraag: wat maakt een mens een mens en wie heeft of wat is bewustzijn? In een ruimteschip, in een baan om een planeet, lichtjaren verwijderd van de aarde, is iets misgegaan. Het personeel dat bestaat uit mens en mensachtigen wordt verhoord. We lezen de getuigenverklaringen waarin de grenzen tussen de mens en mensachtigen lijken te vervagen. Wie aan het woord is en met wie ze spreken is niet direct duidelijk. Langzaam wordt een tipje van de sluier opgelicht, alhoewel lang niet alles wordt benoemd en of verklaard. Het is een prachtig boek dat met zijn korte ritmisch en poëtisch getuigenissen binnendringt in je bewustzijn. 

André

December 2021

Onze favorieten van 2021

Het eiland van Arturo

Elsa Morante

€ 24,99

Een fascinerend en meeslepend geschreven boek, dat zich afspeelt op het eiland Procida, voor de kust van Napels. Arturo wordt geboren op dit eiland in de midden jaren dertig. Zijn moeder overlijdt bij zijn geboorte en zijn vader laat de opvoeding nagenoeg geheel over aan anderen. In deze ontwikkelingsroman geeft Elsa Morante  Arturo een stem en lezen we hoe hij opgroeit in de wilde, weelderige natuur van het eiland. Zijn gevoelens tijdens dit proces worden op meesterlijke wijze beschreven, ik heb er ontzettend van genoten.

Gerry

September 2021

Anomalie

Hervé Le Tellier

€ 21,99

Een vliegtuig van Air France komt op weg naar New York boven de Atlantische oceaan terecht in een supercell. Het vliegtuig doorstaat de zware storm en landt gehavend maar veilig op JFK Airport. Drie maanden later verschijnt dezelfde vlucht boven de Atlantische Oceaan. Aan boord exacte kopieën van de crew en passagiers. De Verenigde Staten worden geconfronteerd met een anomalie die in de geschiedenis niet eerder is voorgekomen. Een geheim onderzoek wordt opgestart om een verklaring te vinden voor dit fenomeen. Al snel lekt deze unieke gebeurtenis uit naar de media en volgt een religieus-filosofische en psychologische maatschappelijke helter skelter. In deze setting volgen we een selecte groep passagiers en hun drie maanden oudere zelf. Aloude vragen als wie en wat zijn wij en waar dient alles voor, dienen zich aan. Een perfect pakket tot nadenken stemmende literatuur. Ofwel een literair huzarenstuk! 

André

December 2021

Een roos alleen

Muriel Barbery

€ 19,00
Lang geleden las ik het boek Elegant als een egel; een fantastisch boek, wat me altijd is bijgebleven. En nu Een roos alleen. Rose is net veertig geworden als ze wordt gebeld door een advocaat, die haar vraagt om naar Kyoto te komen voor het testament van haar vader, Haru, die ze nooit heeft gekend. In de aanloop naar het voorlezen van het testament neemt Paul, de assistent van haar vader, Rose mee op wandelingen door Kyoto. Ze bezoeken tempels en Zen-tuinen, en Rose ontmoet kennissen en vrienden van haar vader, zoals een alcoholische pottenbakker en dichter, een oude vriendin, een huishoudster en een chauffeur. Het is een korte subtiel raadselachtige roman. Le Figaro schrijft (en ik kan het niet mooier verwoorden): 'Een vrouw treedt in de voetsporen van haar vader in het landelijke Japan. Heerlijk... Een roman zoals er maar weinig zijn. Mooi, delicaat, intelligent.... Je moet het lezen omdat het intens is, omdat het groots is, omdat het overweldigend is.'

Gerry

December 2021

Het eiland van de verdwenen bomen

Elif Shafak

€ 22,99
Elif Shafak, één van de meest gelezen auteurs uit Turkije, werd vanwege haar boeken aangeklaagd door de Turkse overheid; nu woont en werkt zij in Londen. Een klant wees mij op haar boeken en ik was meteen verkocht. Onlangs verscheen het meeslepende Het eiland van de verdwenen bomen. In 1974 zijn de Grieks-Cyprioot Kostas en de Turks-Cyprioot Defne heimelijk verliefd op elkaar. Ze ontmoeten elkaar stiekem in een Taveerne waar een vijgenboom door het dak groeit. Als de oorlog uitbreekt raakt Cyprus verscheurd en de geliefden raken elkaar kwijt. Jaren later probeert hun dochter Ada de familiegeheimen te ontrafelen. Wanneer haar tante Meryem in Londen arriveert, komt het verleden van haar ouders tot leven. Een hartverscheurend verhaal waarin ook de vijgenboom een stem heeft. Heel bijzonder.

Annelies

December 2021

Onder buren

Juli Zeh

€ 24,99
Na Ons soort mensen, wat ik met heel veel plezier gelezen heb, keek ik uit naar dit boek waarvan het thema me meteen aansprak. Julie Zeh heeft me niet teleurgesteld! Ik heb ervan genoten. Dora, een 35-jarige vrouw, ontvlucht Berlijn tijdens de eerste coronalockdown naar een klein dorp op het platteland in Oost-Duitsland. Corona en haar relatie maken dat ze behoefte heeft aan een nieuwe omgeving en ruimte. Het dorp voldoet aan het bestaande beeld van Oost-Duitsland: veel AfD-stemmers en mensen met nazi-sympathieën. Haar naaste buurman is er zo eentje, hij is de 'dorpsnazi': gezet, kaal en hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Naarmate de tijd verstrijkt, verdwijnt geleidelijk aan Dora's weerzin tegen hem en ook de rest van het dorp is niet wat het lijkt. Vooroordelen, Corona, 'correctheid' en de klimaatverandering zijn goed uitgewerkte thema's van dit boek.

Gerry

December 2021

De belofte

Damon Galgut

€ 22,99
Een familie in Zuid-Afrika. Op haar sterfbed laat de vrouw des huizes haar man beloven dat hun zwarte hulp haar eigen huis zal krijgen. Dochter Amor is getuige. De belofte wordt vergeten en pas tientallen jaren later lukt het Amor om Salome het ooit beloofde huis te geven. Door de bijzondere schrijfstijl van Galgut, namelijk het gebruik van steeds wisselende perspectieven, kruip je als het ware in de hoofden van de personages en kom je heel dichtbij. Een prachtig familiedrama dat zich afspeelt in een verscheurd land. Winnaar Man Booker Prize.

Wilna

December 2021

De vloek van de kraaientoren

Michelle Harrison

€ 16,99

Dit magische kinderboek gaat over drie zussen, drie voorwerpen en een eeuwenoude, verschrikkelijke familievloek. Fliss, Betty en Charlie wonen bij hun oma op een eiland en kunnen er nooit weg want als ze het eiland willen verlaten zullen ze sterven. Het verhaal wordt verteld vanuit de middelste zus Betty: ze is stoer, moedig en ontzettend dapper. Ze probeert samen met haar zussen de vloek te verbreken maar moet daarvoor op een heel gevaarlijke reis, het wordt een race tegen de klok. Daardoor blijft het boek tot de laatste bladzijde spannend! Telkens wanneer je denkt dat het goedkomt, is er weer een tegenslag en blijf je steeds doorlezen en hopen op een goede afloop. Het boek leest als een trein en is heerlijk spannend. Ik kijk uit naar de volgende delen! Vanaf 10 jaar.

Irene

December 2021

Hoe overleven we?

Francine Oomen

€ 26,99

Opnieuw komt Francine Oomen met een graphic novel voor volwassenen. Ging het vorige boek over haar ervaringen met de overgang (Oomen stroomt over) en hoe die te overleven, Hoe overleven we? gaat over traumatische ervaringen in haar jeugd, hoe ze daar mee om is gegaan en vooral hoe ze deze de afgelopen zeven jaar heeft leren verwerken. Het boek is opgebouwd uit getekende beelden, fotografie en handgeschreven tekst. Ondanks dat het een loodzwaar onderwerp is, is het door de grappige tekeningen geen loodzwaar boek geworden.

Sherene

November 2021

Het kleine huis bij de rivier

Selma Noort

€ 15,99

Dit realistische verhaal gaat over twee kinderen, Joes en Amber, die elkaars neef en nicht zijn maar ook beste vrienden. Ze wonen samen met hun familie dicht bij elkaar aan een smalle dijk bij de rivier en beleven alledaagse avonturen. Aan het begin van die dijk woont Joes en zijn slaapkamer bevindt zich op een gevaarlijke plek waar dagelijks veel auto's en vrachtwagens rakelings langskomen. Zijn ouders zijn er niet gerust op en op een dag gebeurt waar iedereen bang voor was: een vrachtwagen rijdt de slaapkamer van Joes binnen en hij raakt zwaar gewond. Hun huis wordt onbewoonbaar verklaard. Bovendien is zijn moeder al eens uit Syrië gevlucht omdat haar huis ingestort was en nu moet ze dit opnieuw meemaken. Ondanks de zware onderwerpen weet Selma Noort er een warm familieverhaal van te maken met een mooie, diepere laag en is het heel prettig om te lezen.

Irene

November 2021

Verzamelde werken

Lydia Sandgren

€ 32,00
Het prachtige omslag van Verzamelde Werken intrigeerde mij. En ondanks de dikte van het boek begon ik er meteen in te lezen en kon niet meer stoppen. Het vertelt het verhaal van Martin, uitgever van een kleine literaire uitgeverij. Hij blikt terug op zijn leven: zijn hechte vriendschap met kunstenaar Gustav Becker, zijn liefde voor zijn verdwenen vrouw, zijn twee kinderen en het boek dat hij nog altijd wil schrijven. Tegelijkertijd ontmoeten we de rusteloze Rakel, Martins dochter. Ze wil weg uit Göteborg. Overal in de stad hangen affiches van de overzichtstentoonstelling van de gevierde schilder en familievriend Gustav Becker. Op die affiches prijkt haar verdwenen moeder, de raadselachtige Cecilia, de muze van de schilder. Wanneer Rakel een mogelijke aanwijzing vindt over het lot van haar moeder, gooit dat haar leven volledig overhoop. Een mooi en spannend debuut! 

Annelies

November 2021

Minjan

Margot Vanderstraeten

€ 22,99

In 2017 schreef Margot Vanderstraeten het veelgeprezen boek Mazzel tov.  Ze deed hierin verslag van haar werk in een Antwerps joods gezin in de jaren negentig. Ze begeleidde jarenlang de kinderen van deze familie bij hun huiswerk en kreeg als kritische werkstudente te maken met orthodox-joodse gebruiken. Ondanks de wederzijdse kritiek op elkaars leefwijze won het respect en ontstond er een jarenlange vriendschap. In haar nieuwe boek vertelt Vanderstraeten hoe haar contacten in de orthodoxe-joodse gemeenschap nadien zijn verlopen. Ze schrijft wederom met een open blik over de cultuur waarin de geschiedenis, geloof en tradities zo’n grote rol spelen. In haar interviews gaat ze de discussie niet uit de weg maar probeert met veel respect de gewoontes en gebruiken van een andere cultuur te begrijpen. Net als Mazzel tov is Minjan heel toegankelijk geschreven en nodigt het boek uit om deze cultuur beter te leren kennen wat ten goede kan komen aan een begripvolle samenleving.

Dianne

November 2021

De reis van haar leven

Ruth Kornberger

€ 20,99

Dit boek is het geromantiseerde verhaal over het leven van Maria Sibylla Merian. Het is vlot en meeslepend geschreven. Als je het romantische verhaal met een korreltje zout neemt, kom je al lezend toch veel te weten over het leven van deze bewonderenswaardige vrouw. Als alleenstaande vrouw in de 17e eeuw wist zij zich staande te houden, in haar eigen onderhoud te voorzien en haar dochters op te voeden tot zelfstandige vrouwen en kunstenaressen. In 1699 vertrok Maria Sibylla Merian, samen met haar dochter Dorothea, naar Suriname voor 'de reis van haar leven' die ze volledig zelf financierde. Na twee jaar keerde zij, jaren eerder dan gepland, terug omdat ze malaria had opgelopen. In 1705 verscheen haar boek Metamorphosis insectorum Surinamensium, vol gedetailleerde tekeningen van insecten, o.a. van de metamorfose van rups naar vlinder. Zij was voor zover bekend de eerste die insecten tekende samen met de plant waarop zij gedijden. Hiermee leverde zij een belangrijke bijdrage aan de entomologie.

Sherene

Oktober 2021

Later wil ik klein worden

Job van Gelder

€ 15,99
Bij het zien van de titel moet ik al glimlachen, want het boek gaat wel over beroepen maar dan heel breed over wat je maar zou willen of kunnen worden. En de personages in dit boek weten het wel. Zo wil de dochter van de fietsenmaker 'ietsenmaker' zijn. Een ander wordt een boom in een musical, een uitvinder van niks of gewoon iets geks: heks! Job van Gelder maakte al veel illustraties bij kinderboeken maar dit is zijn schrijversdebuut. De zestien gedichten zijn stuk voor stuk verrassend en origineel en de illustraties zijn echt prachtig! Het boek sluit mooi aan bij het thema van de Kinderboekenweek maar zal ook daarna jong en oud aanspreken. Vanaf 5 jaar.

Irene

September 2021

Jij mag alles zijn

Griet Op de Beeck

€ 16,99

Over enkele weken wordt Lexi negen jaar. Toen ze elf maanden was, is haar tweelingbroertje Amos overleden en haar moeder kan het verdriet nog steeds niet aan. Vooral niet nu de verjaardag nadert. Ze gaat naar een psychiatrisch tehuis en omdat vader werkt, moet Lexi bij haar tante Arizona gaan logeren die ze nauwelijks kent. Daar komt ze erachter dat die al jaren lang geen contact meer heeft met haar volwassen zoon en Lexi brengt ze weer bij elkaar. Ze heeft haar tante het mooiste cadeau gegeven wat er bestaat: dat ze haar zoon terug heeft. Maar hoe kan ze dat voor haar moeder regelen? Griet Op de Beeck laat je meekijken in het hoofd van een negenjarige en doet dat heel treffend; Lexi voelt het verdriet van anderen, ze voelt zich vaak schuldig, denkt dat ze alles fout doet en wil iedereen om haar heen gelukkig maken. Daarbij weet ze niet dat een kind gewoon zichzelf moet kunnen zijn. Een mooi, ontroerend portret vanaf 9 jaar dat volwassenen ook zeker zal aanspreken.

 

Irene

September 2021

Hartslag 27

Henk Pröpper

€ 20,99

Henk Pröpper was o.a. directeur-uitgever van De Bezige Bij (2011-2016), directeur van het Institut Neerlandais en sinds kort woonachtig in Parijs, de stad die hij goed meende te kennen. Onlangs kreeg hij ernstige hartproblemen. Nadat hij hieraan geopereerd was volgde een periode van herstel, die samenviel met de lockdown in Parijs. Hij maakt wandelingen door de stad en vol verwondering constateert hij ineens dingen te zien die hij voorheen nooit opgemerkt heeft. In mooie bewoordingen en prachtige zinnen filosofeert hij over de stad die net als hijzelf tot stilstand is gekomen en waar hij zo mee verbonden is, en over de schrijvers die hij altijd bewonderd heeft en die hem gevormd hebben. Met veel kennis van zaken brengt hij hun geschiedenis tot leven. Dat alles maakt Hartslag 27 een literair kleinood dat ik met veel genoegen heb gelezen.

Dianne

Augustus 2021

Betty

Tiffany McDaniel

€ 29,99
De kracht van verbeelding in moeilijke tijden. Op deze manier overleeft Betty, dochter van een witte moeder en Cherokee vader, de moeilijke jaren 60 in Ohio. Een magisch en vaak ontluisterend verhaal van een familie waar racisme, armoede en misbruik overgaat van generatie op generatie. Betty's vaders verhalen geven haar veerkracht en verbeelding en zo kan ze ontsnappen aan het leven en gaat ze zelf schrijven. Ze schrijft over dingen die vaak te verschrikkelijk zijn om verteld te worden, daarom schrijft Betty ze op en begraaft ze deze in de grond. De roman is makkelijk te lezen en houd je in de greep om deze pil toch in een adem uit te lezen.

Gerry

Augustus 2021

Boutje van de rommelberg

Mirjam Oldenhave

€ 18,99

Boutje en zijn vader Ed wonen in een huisje op wielen maar zijn nergens welkom. Dan vinden ze een plek op een stortplaats, die Boutje 'de rommelberg' noemt. Boutje is een knutselkoning: hij kan alles verzinnen én maken, ook dingen die nog niet bestaan. Maar dan vindt hij een gouden beeldje dat gestolen blijkt te zijn. Als de politie daar achter komt, verdwijnt Ed in de gevangenis en moet Boutje zich alleen zien te redden. Samen met zijn rijke buurmeisje Sisi opent hij een “Mooie boel-winkel” en bedenken ze een bevrijdingsplan voor Ed. Een avontuurlijk, fantasierijk en grappig verhaal wat een beetje doet denken aan Pluk van Petteflet en ook geschikt is voor dezelfde doelgroep: 6 tot 9 jaar. De illustraties zijn van Rick de Haas. De uitvindingen die Boutje maakt worden systematisch en verhelderend getekend in de kantlijn. Ontzettend leuk en ook de gekleurde illustraties maken een feest van dit boek!

 

Irene

Augustus 2021

De nieuwe wildernis

Diane Cook

€ 22,99
Twee thema's lopen door elkaar heen in deze roman die zich afspeelt in de nabije toekomst: de overweldigende liefde tussen moeder en dochter en de gevolgen van de klimaatveranderingen. Wat doen we om te overleven en welke offers brengen we voor degene die we liefhebben? De setting is de nieuwe wildernis die een aantal mensen gaat opzoeken omdat het leven in de stad amper mogelijk is - smog, vervuiling en veel factoren die de gezondheid desastreus aantasten. Zo ook Bea met haar vijfjarige dochter Agnes, wier longen het langzaam opgeven. Voor haar gevoel is er maar één alternatief en dat is: naar de nieuwe wildernis gaan. Zij geven zich met een aantal vrijwilligers op voor een radicaal experiment waar zij moeten leren overleven onder bepaalde voorwaarden. Het grijpt je meerdere malen bij de keel en ook al schrijft Diana Cook behoorlijk zakelijk, voor de lezer voelt het regelmatig als overleven.

Gerry

Augustus 2021

De Godden broers

Meg Rosoff

€ 19,99

Deze YA-roman speelt zich af in één zomer. De hoofdpersoon, een tiener, brengt elke zomervakantie traditioneel met het gezin in een vakantiehuis aan de Britse kust door. Elke zomer lijkt hetzelfde: er wordt gedronken, lekker gegeten, gezwommen enz. Maar nu wordt er een bruiloft gepland en verandert de sfeer als de twee Amerikaanse Godden broers komen logeren. De charmante, aantrekkelijke Kit die iedereen om zijn vingers wint en de stille Hugo. Zus Mattie valt als een blok voor Kit maar hij heeft niet alleen invloed op haar maar op iedereen. De sfeer wordt broeierig en de spanning loopt op tot de bom barst en er een verrassend einde volgt. Nergens wordt de naam of het geslacht van de verteller besproken en met name dat laatste was me in eerste instantie niet opgevallen. Ik ging er eigenlijk vanuit dat het om een meisje gaat, maar dat is niet belangrijk: het benadrukt hoe knap het geschreven is. Een heel mooie roman en ik kijk uit naar de vervolgdelen!

 

Irene

Augustus 2021

Stenen eten

Koen Caris

€ 21,99

Tijdens de bloedhete zomer rond de eindexamens dreigt een groep jongeren met sensatiezucht volledig te ontsporen. Het dorp van de 17-jarige Ben wordt opgeschrikt door een reeks zelfmoorden onder de jongeren. Drie jaar eerder maakte zijn oudere zus op dezelfde wijze een einde aan haar leven. De eindexamenfeestjes met bizarre spelletjes in combinatie met geroddel en de zelfmoorden halen allerlei herinneringen naar boven die Ben probeert te verdringen. Stenen eten is een indrukwekkend debuut. Een verhaal over hoe mensen met dezelfde pijn elkaar niet altijd goed kunnen helpen. Het zit vol buitensporige en doodnormale pijn en de puberteit, met alle onzekerheden daarbij, wordt mooi invoelbaar beschreven. 

Loes

Augustus 2021

Alice op het eiland

Daniel Sánchez Arévalo

€ 20,00
Alice, zwanger en moeder van de zesjarige Olivia, gaat op onderzoek uit nadat haar man Chris is overleden op een plek waar hij niet hoorde te zijn. Via camera’s bij tankstations en winkels  traceert zij zijn route uitkomend op Robin’s eiland. Daar probeert zij via allerlei wegen achter het geheime leven van Chris te komen. Een heerlijk verhaal voor lome zomerse dagen!

Annelies

Juli 2021

Willem die Madoc maakte

Nico Dros

€ 27,50
Bij het schrijven van deze omvangrijke historische roman heeft Nico Dros zich niet bepaald ingehouden. Het verhaal is gebaseerd op het zinnetje 'Willem die Madocke maecte' uit het beroemde dierenepos Van den Vos Reynaerde uit de dertiende eeuw. Men is er nooit achtergekomen wie of wat nou eigenlijk Madocke was? Dros heeft deze leemte opgevuld door er een roman aan te wijden. Hij laat de middeleeuwen tot leven komen, sleurt je als het ware de wereld van landheren, jonkvrouwen, ridders en begijnen in. Veldslagen, de kerkelijke inquisitie,  overspel, alles om het spannend, smeuïg en meeslepend te maken komt aan bod. De bloedstollende climax maakt dit boek tot een heuse pageturner!

Wilna

Juni 2021

Hard land

Benedict Wells

€ 22,99

De zomervakantie breekt aan voor Sam, een verlegen, angstige jongen. Om te voorkomen dat hij uit logeren wordt gestuurd, besluit hij een vakantiebaantje bij de plaatselijke bioscoop te nemen. Op deze manier kan hij ook wegvluchten van de misère thuis (doodzieke moeder en vader die hem negeert). In de bioscoop werken drie vrienden, voor wie het de laatste zomer is voor zij weggaan om te studeren. Langzaam wordt Sam in hun kring opgenomen en beleeft zo een magische zomer. Het is Benedict Wells weer gelukt om een prachtige roman neer te zetten waarin hij personages, de omgeving en de tijdgeest zo mooi weet te beschrijven dat je het boek in een keer uit wilt lezen.

Sherene

Juni 2021

Al onze jaren

Kathy Page

€ 24,99
Ze leren elkaar op een middag in een Londense bibliotheek kennen. Harry, een gevoelige natuur- en literatuurliefhebber, raakt meteen verliefd op de nuchtere Evelyn. Een verhaal over liefde en toewijding maar ook over hoe de gevoelens voor elkaar veranderen gedurende zeventig jaar huwelijk. Een mooie en meeslepende roman voor liefhebbers van de boeken van Jane Gardam.

Annelies

Juni 2021

Brieven aan Camondo

Edmund de Waal

€ 21,99
Toen De Waal, naast schrijver ook keramist, een uitnodiging kreeg om zijn porselein te exposeren in Parijs, in het huis van wijlen Moise de Camondo, raakte hij gefascineerd. Hij besloot er een boek aan te wijden. En wat voor een boek, sinds het verschijnen regent het sterren! Het huis, ooit in het bezit van deze rijke en kunstminnende Joodse familie, fungeert nu als museum. Camondo richtte het op als monument voor zijn tijdens de Eerste  Wereldoorlog omgekomen zoon. Niet wetende dat zijn dochter, schoonzoon en kleinkinderen later allemaal vermoord zouden worden in Auschwitz. De briefvorm die de schrijver heeft gekozen, brengt je nader tot de familie, de laatste hoofdstukken zijn hartverscheurend. Niet alleen het huis is een monument, dit boek is het ook!

Wilna

Juni 2021

Gods wegen

Marijke Schermer

€ 12,50

‘Wat bezielt jonge mensen om in te treden in het klooster?' Met die vraag ging schrijfster Marijke Schermer wandelen langs een traject van het Brabants Kloosterpad. Gods Wegen is een onderdeel van de serie Terloops, literaire wandelboekjes waarin je geen routebeschrijving vindt, maar wel de beschouwingen van de schrijver. Ik ben zelf niet gelovig, maar vind het een interessante vraag. Marijke Schermer schrijft heel boeiend over wat ze op het pad ziet en de mensen die haar een stukje vergezellen. Eén daarvan is haar moeder, die als jong meisje naar de kostschool van de Zusters van de Liefde werd gestuurd. Met weinig woorden zet ze een krachtige ‘trip down memory lane’ neer.  

Dianne

Juni 2021

Een toren van koe

Pieter van den Heuvel

€ 14,99

Pieter van den Heuvel (geboren in Den Bosch en maker van het succesvolle prentenboek De verhuisdieren) komt opnieuw met een verrassend origineel verhaal. De koeien in de wei willen wel eens wat anders en gaan een toren bouwen. Waarvan? Van koeien natuurlijk! Het begint met klimmen maar het wordt steeds moeilijker om op te stapelen. Zo gebruikt de één een luchtballon en wordt de ander getakeld. Hij wordt hoger en hoger… Totdat de boer het welletjes vindt. Hilarisch, grappig en fantasievol voor urenlang kijk- en leesplezier. Vanaf 3 jaar.

 

Irene

Juni 2021

Een soort vonk

Elle McNicoll

€ 15,99

De elfjarige Addie is autistisch. Tijdens een project op school ontdekt ze dat in het dorp waar ze woont vroeger heksen werden vervolgd en gedood. Addie voelt zich sterk verbonden met deze heksen want het waren eigenlijk vrouwen die 'anders' waren, net zoals zij. Zelf wordt ze ook niet geaccepteerd en gepest door haar klasgenoten en lerares. Ze vindt het zo onrechtvaardig dat ze een monument wil oprichten en niet opgeeft voordat ze haar zin krijgt. Het verhaal wordt vanuit Addie verteld; naarmate je verder leest begrijp je steeds meer hoe het voelt om autistisch te zijn. De link met het verleden is ontzettend knap gedaan. Een ontroerend debuut wat me echt geraakt heeft. Vanaf 11 jaar.

 

Irene

Juni 2021

Middernachtbibliotheek

Matt Haig

€ 22,99

Nora Seed is ongelukkig, ze voelt zich ongeliefd en besluit, als de wereld om haar heen haar de rug lijkt toe te keren, om zelfmoord te plegen. Tegen verwachtingen in komt ze niet in de hemel terecht, maar in een bibliotheek met hele speciale boeken. Ze geven haar de kans om de keuzes die ze ooit niet heeft gemaakt in haar leven en waar ze spijt van heeft, alsnog te maken en zo dat leven alsnog te leiden. Met hulp van een oude vriendin - de voormalig bibliothecaresse van haar middelbare school - wordt van haar verwacht het perfecte leven te kiezen waar ze zich het meest thuis voelt. Zo leeft ze als rockster, Olympisch zwemkampioen, is ze in een ander leven toch met haar ex-vriend getrouwd of bevindt ze zich alsnog op reis in Australië. Ze moet een keuze maken voordat ze de bibliotheek en zichzelf in gevaar brengt...  Middernachtbibliotheek is een spannend en vlot geschreven verhaal, met een heel interessante hoofdgedachte. Zou je een andere keuze gemaakt hebben, als je datgene zou kunnen overdoen waar je het meest spijt van hebt?

 

Natasja

Juni 2021

De tunnel

Anna Woltz

€ 16,99

1940. Londen wordt maandenlang gebombardeerd door de Duitsers en ’s nachts schuilen duizenden mensen in de tunnels van de metro om de bommen te overleven. Ook de veertienjarige Ella en haar familie overnachten onder de grond bij Liverpool Street Station. Ella heeft polio gehad en lange tijd in een benauwde beademingscabine gelegen waardoor ze angst heeft voor de tunnels. Haar leven verandert compleet als ze de rijke, stoere Quint ontmoet die van huis is weggelopen en alles durft wat Ella nooit zou durven. Dan komen er nog twee jongeren bij en raken hun levens met elkaar verbonden. Ik ben een fan van Anna Woltz met haar toegankelijke schrijfstijl en dit boek is weer een prachtige, aangrijpende jeugdroman over angst en liefde dat heerlijk wegleest! Vanaf 12 jaar.

 

Irene

Juni 2021

Klara en de Zon

Kazuo Ishiguro

€ 22,99

De roman speelt zich af in een dystopische wereld. Robot Klara, een K(unstmatige) V(riendin), staat in een winkel en wacht op een kind dat haar zal kiezen. Josie en haar moeder nemen Klara mee naar huis, zij moet ervoor zorgen dat het meisje minder eenzaam is. Klara heeft een goed waarnemingsvermogen en meerdere malen heb je nauwelijks in de gaten dat we hier met een robot te maken hebben. Ware het niet dat Ishiguro dit toch op een onmiskenbare wijze laat blijken. In deze roman, met een briljant einde, ga je zelfs van de robot houden en je vraagt je af wat het betekent om mens te zijn in deze maakbare wereld. Het boek houdt je bezig, ook wanneer je het al uit hebt.

Gerry

Mei 2021

Ik ben een eiland

Tamsin Calidas

€ 22,99

Dit prachtige boek in een ruk uitgelezen. Een jong stel besluit om het roer om te gooien en het roerige leven in London te verruilen voor een leven op een van de eilanden voor de Schotse kust. Zij kopen een boerderij en willen daar een gezin stichten. Het klinkt als een idylle maar de werkelijkheid is bikkelhard: vijandige eilandbewoners, het harde werken, ruige natuur en de vele stormen. De relatie loopt stuk en de vrouw blijft alleen achter. De rest van het boek laat ons zien hoe deze vrouw met haar enorme wilskracht uiteindelijk toch overwint, dankzij haar liefde voor de natuur en de inspiratie van de elementen. Na alle dieptepunten - of misschien dankzij deze dieptepunten - is zij een vrouw met een natuurlijke gave voor het leven. 'Natuurlijk' in de meest letterlijke zin van het woord.

Gerry

Mei 2021

Het bamboemeisje

Edward van de Vendel

€ 22,50

Op de maan zit een meisje met een verrekijker naar de aarde te kijken. Daar ziet ze een oude bamboesnijder met zijn vrouw, die van hard werken en verdriet veel rimpels hebben gekregen. Ze hebben maar één wens: een eigen kindje. En op een dag vindt de bamboesnijder een klein meisje tussen het riet. Waaraan hebben ze dit verdiend? Ze kunnen hun geluk niet op en verzorgen haar alsof ze hun eigen kind is. Jie groeit op tot een mooie vrouw en van heinde en ver komen mannen om haar hand vragen. Maar Jie wil haar ouders niet in de steek laten en verzint voor alle kandidaten een onmogelijke opdracht. Totdat er een jongen zonder naam voor haar staat en de liefde niet tegen te houden is. Dit  sprookje is gebaseerd op een Japans verhaal en Edward van de Vendel heeft het in prachtige zinnen vertaald. Mede dankzij de schitterende illustraties die onlosmakelijk verbonden zijn met de tekst, heb ik me ademloos in Oosterse sferen gewaand. Dikke aanrader vanaf 10 jaar!

 

Irene

Mei 2021

Het geknetter in de sterren

Jón Kalman Stefánsson

€ 21,99
Het verhaal gaat over een kleine jongen die zijn moeder verliest. Hij vecht tegen zijn eenzaamheid en het spel met zijn tinnen soldaatjes helpt hem daarbij. Langzamerhand krijgen we meer te weten over zijn familie, ook over vorige generaties. Met name de verhalen over zijn overgrootouders zijn van ongekende schoonheid. Wederom weet de IJslandse schrijver je met prachtige sfeertekeningen te betoveren.

Wilna

April 2021

De fundamenten

Ramsey Nasr

€ 17,99
Volgens Nasr is de coronacrisis verbonden met een grotere crisis, die van het klimaat. Deze gebundelde essays waren zijn dagboekfragmenten van afgelopen jaar, hij wilde niet vergeten hoe het was. De titel refereert aan de fundamenten van onze samenleving: de zorg, het onderwijs, kunst en cultuur - deze worden aangetast door de crisis. Nasr wil ons niet de les lezen, wat hij doet is het ordenen van argumenten, laten zien dat versobering noodzaak is. Hij doet dat met verve, elke zin snijdt hout. Inhoudelijk ijzersterk en prachtig verwoord.

Wilna

April 2021

De geest en het meisje

Lucy Strange

€ 16,99

Weer een fantastisch boek van Lucy Strange. Een spannend en ietwat mysterieus verhaal, dat zich afspeelt in Engeland begin 1900. Een twaalfjarig meisje, Lady Agatha, verliest haar ouders en wordt door de erfgenaam uit haar landhuis verbannen, omdat zij niet de echte dochter zou zijn. Maar wie is zij dan wel en wie zijn haar echte ouders? Ze gaat op zoek naar het geheim. Lucy Strange schrijft een prachtig verhaal in mooie taal, dat je meteen pakt en raakt tot aan het einde. Vanaf 10 jaar.

Gerry

April 2021

Zonder titel

Erna Sassen

€ 17,99

De vriendin van Joshua heet Zivan, hij kent haar al vanaf zijn kleutertijd en ze zijn soulmates. Zivan is slim en wil rechten gaan studeren, maar helaas moet ze met haar moeder terug naar Irak om te trouwen met haar neef. Ze komt weer even naar Nederland maar moet op de vlucht blijven van haar familie en het steeds verhuizen van het ene opvangtehuis naar het andere wordt haar teveel. Ze gaat definitief naar Irak. Het verhaal wordt verteld vanuit de hoofdpersoon Joshua en Erna Sassen weet heel goed de gevoelens van de 15-jarige jongen te beschrijven: je voelt zijn verdriet, woede en machteloosheid. Hij vindt troost in het maken van schetsen (die prachtig getekend zijn door Martijn van der Linden). Zijn tekentalent wordt opgemerkt door twee klasgenoten, die hem eerst dreigen en intimideren maar het mondt uit in een mooie vriendschap. Een ontroerend en eerlijk portret, voor 15 jaar en ouder.

 

Irene

April 2021

De hemel is altijd paars

Sholeh Rezazadeh

€ 21,99
Een mooi poëtisch romandebuut over Arghavan die in Iran opgroeit. Nu woont ze in Amsterdam en heeft ze een winkel met tweedehands spullen. Bij de goederen die zij verkoopt, bedenkt en schrijft ze verhalen. Elk voorwerp kan een herinnering oproepen. Vooral herinneringen aan haar vader, die erg belangrijk voor haar is; zij delen de liefde voor de natuur en voor poëzie met elkaar. Het is de opiumverslaving van haar vader die eerst haar moeder verjaagt en ook Arghavan besluit te vertrekken, van de bergen naar het vlakke Nederland. Ze raakt bevriend met Anna, een danseres, Johan waarmee ze haar liefde voor bomen deelt en Mees, op wie zij verliefd wordt. Sholeh Rezazadeh is van huis uit dichter en aan haar stijl van schrijven is dat goed af te lezen. Prachtige zinnen, originele beelden. Ik kijk uit naar haar volgende boek!

Annelies

April 2021

De naam van de moeder

Roberto Camurri

€ 21,99
De jonge Anna verlaat onverwachts haar man en tien maanden oude zoontje. Haar afwezigheid is allesbepalend voor de levens van Ettore en Pietro. Door de herinneringen van anderen leert Pietro zijn moeder een beetje kennen. Op een dag neemt zijn oma hem mee naar zolder en laat hem iets zien. In prachtige zinnen en op meeslepende wijze weet de schrijver de gevoelens van de hoofdpersonen te verwoorden.

Wilna

April 2021

Jaguarman

Raoul de Jong

€ 23,99

Jaguarman is een zoektocht van Raoul de Jong naar zijn voorouders in Suriname. Het boek is zowel een dagboek van zijn belevenissen als een brief aan de Jaguarman naar wie hij op zoek is. Ondertussen beschrijft hij de geschiedenis van Suriname, deels aan de hand van teksten die er door de eeuwen heen over zijn verschenen. Tegelijkertijd is het ook een soort literatuurgeschiedenis, want vrijwel elke bekende Surinaamse schrijver wordt genoemd, aangehaald en/of beschreven. Door de antwoorden die Raoul krijgt op de vragen waar hij mee loopt, ontstaan weer nieuwe vragen en komt hij telkens weer in contact met nieuwe mensen die de geschiedenis van het land, het bos en de winti-cultuur uitleggen. Jaguarman is een magisch geschiedenisboek!

Sherene

April 2021

De eik was hier

Bibi Dumon Tak

€ 9,99

In de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat een zomereik. Hij staat er al bijna 200 jaar en is misschien wel de bekendste boom van Nederland. De eik heeft dus al heel veel meegemaakt. Zo stond hij eerst rustig op een landgoed waar o.a. Prins Bernhard en Koningin Wilhelmina verbleven, maar na de oorlogen veranderde alles. Met de aanleg van de A58 werden alle eiken gekapt, behalve deze ene eik. Nu razen er dagelijks duizenden auto’s langs hem heen en moet de eik toch gaan wijken voor extra asfalt. Althans, deze informatie heeft hij ontvangen van het Wereldwijde Wortel Web. Wat dit betekent, vertelt de eik aan zijn beste vriend de gaai die hem dagelijks bezoekt. De grappige dialogen tussen de eik en de gaai zijn prettig om te lezen en maken het verhaal heel toegankelijk. De gaai heeft haast omdat hij maar kort te leven heeft en de eik weet niet wat tijdverspilling is. Liever tien jaar vliegen dan honderd jaar stil staan, denkt de gaai, maar die heeft lang niet zoveel meegemaakt dan de eik. Dit kinderboek voor de Maand van de Filosofie is beslist een pareltje en geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar

Irene

April 2021

Shuggie Bain

Douglas Stuart

€ 22,99
Shuggie Bain is een verhaal over een jongen die opgroeit in een gezin waar de vader is weggelopen en de moeder (Agnes) aan alcohol is verslaafd. Het speelt zich af in het Glasgow van de jaren tachtig met veel werkloosheid. Shuggie, zijn broer en zus komen met hun moeder terecht in een wijk waar ze outsiders zijn: ze worden door de buurt gezien als arrogante ‘kouwe kak’, Shuggie vinden ze verwijfd. En terwijl de familie Bain er veel aan doet om de schone schijn op te houden, zijn de afbraak en lichamelijke onttakeling door de verslaving onontkoombaar. Vanaf de eerste bladzijde werd ik in het verhaal meegezogen. Rauw, tragisch en hartverscheurend. Douglas Stuart won met zijn debuutroman Shuggie Bain de Booker Prize 2020.

Annelies

Maart 2021

Wachten op Wolf

Sandra Dieckmann

€ 14,95

Uitgeverij Christofoor staat bekend om haar prachtige prentenboeken en dit is ook weer een schitterend geïllustreerd verhaal voor jonge kinderen over vriendschap, verlies en leren doorgaan met het leven. Vanaf 3 jaar.

Irene

Januari 2021

Eindelijk volwassen

Frits de Lange

€ 20,99

Frits de Lange is theoloog, hoogleraar ethiek en als 65-jarige 'oudere in opleiding', zoals hijzelf zegt. Het dominante verhaal dat ouder worden gelijkstaat aan strijden tegen aftakeling, dus vooral vitaal blijven en 'forever young' willen zijn, vindt hij niet erg bevredigend noch hoopgevend. Hij vraagt zich af wat het ouder worden interessant kan maken. Is er (nog) groei mogelijk? Hij schetst in zijn boek zijn ideaalbeeld van het wijs worden, met als kern de erkenning dat oud worden waarde heeft. Maar wat is dan wijsheid? En wijsheid opdoen: hoe doe je dat? De antwoorden op die vragen zocht hij o.a. bij filosofen, mystici en in de Bijbel, en verwerkte ze in dit boek dat goed geschreven is, hoop geeft en inspireert.  

Dianne

Maart 2021

De olifantendief

Jane Kerr

€ 20,99

Edinburgh, Schotland 1872. De weesjongen Boy houdt zich in leven als zakkenroller in opdracht van een beruchte bende. Bij een veiling van wilde dieren wordt hij betrapt door de koper van de Afrikaanse olifant Maharadja. Hij krijgt de opdracht om als 'Indiase prins' verkleed op de olifant naar de dierentuin in Manchester te rijden binnen zeven dagen! Het gaat om een heel belangrijke weddenschap die veel geld en publiciteit oplevert. Maar er gaat onderweg van alles mis: hij redt het leven van Maharadja, is bijna zelf verdronken en ontkomt aan brand, geweld en ontvoering. Wie is er te vertrouwen? Gelukkig blijven de olifant en de jongen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een razendspannend en meeslepend avontuur om helemaal in te verdwijnen! Vooral als je bedenkt dat het vanuit de hoofdpersoon geschreven is die helemaal niet kan praten. Vanaf 10 jaar.

Irene

Januari 2021

Een mooie dag om in een boom te klimmen

Jaco Jacobs

€ 14,99

Soms is het een omslag, maar in dit geval was het de titel die me naar het boek trok. Da's mooi, want het was echt een heerlijk boek, geschikt voor lezers rond de 10 en 11 jaar. Als Marnix samen met een wildvreemd meisje in een boom klimt, met als doel de boom te redden, en daar een paar dagen blijft zitten, merkt hij dat hij gezien wordt, letterlijk en figuurlijk. En dat geeft beide kinderen een gevoel, wat ze niet kennen maar wat wel heel fijn is. Uiteindelijk willen we dat toch allemaal. Jaco Jacobs maakte een goed verhaal, luchtig en humorvol.

Gerry

Maart 2021

Pas op voor de fluistervaar!

Mirjam Mous

€ 15,99
Op een avond krijgt Daniëlle bezoek van een vreemde man die voor het Geheime Instituut voor Geheime Dieren werkt. Hij vraagt haar even op de Fluistervaar te passen. Het is een gevaarlijke, bijzondere vogel die mensen iets kan influisteren waardoor ze helemaal in de war raken. De minister van Volksgezondheid wil het dier laten inslapen. De vogel weet te ontsnappen en samen met haar opa verzint Daniëlle een plan om de Fluistervaar te redden. Maar of dat ook lukt... Mirjam Mous heeft, geïnspireerd door de Coronacrisis, een heel leuk, origineel, grappig en spannend verhaal geschreven. Zo moet iedereen anderhalve meter afstand houden van de vogel, en gehoorbescherming op anders word je ziek. Er is een persconferentie door de ministers Rutjes en Jonkers, en de basisschool gaat dicht. Ook staan er leuke uitspraken van opa in, zo noemt hij zijn kleindochter 'fijndochter'. Een vlot geschreven actueel boek om thuis te lezen of om voor te lezen en te bespreken in de klas. Vanaf 7 jaar

Irene

Maart 2021

Kom mee, Kees

Loes Riphagen

€ 14,99

Na het grote succes van het Prentenboek van het Jaar Coco kan het! komt Loes Riphagen nu met een hartverwarmend prentenboek over kikker Kees. Samen met zijn vader is hij op weg naar een kwaakconcert en ze moeten opschieten. Maar de weg ernaar toe is zo mooi! Zo ziet Kees een regenboog en een tak die op een krokodil lijkt. Papa heeft haast, maar beseft dan uiteindelijk ook dat de aandacht voor de mooie kleine dingen om ons heen heel waardevol is. De prachtige gedetailleerde tekeningen zitten vol grapjes en zorgen voor eindeloos kijkplezier. En wie goed kijkt, ziet ook Coco vliegen. Voor 4 jaar en ouder

Irene

Februari 2021

Alledaagse mijmeringen

Cornelis Verhoeven

€ 19,90

Als vermaard essayist liet Cornelis Verhoeven een omvangrijk oeuvre na. Hoewel er  ook na zijn dood nog altijd werk van hem werd gepubliceerd, bleef er toch een groot aantal nooit eerder uitgegeven pennenvruchten over. Ter gelegenheid van zijn twintigste sterfdag verscheen onder de titel Alledaagse mijmeringen een selectie uit de essays en aforismen die hij schreef in zijn vroege periode tussen 1953 tot 1956. In deze essays lezen we o.a. zijn gedachten over de vraag of properheid een deugd of een ondeugd is, over het verschil tussen boeken willen lezen en boeken willen bezitten en over thema’s zoals verveling, heimwee en melancholie. Cornelis Verhoeven (1928-2001) geldt als een van de belangrijkste filosofen in het Nederlands taalgebied. Hij woonde jarenlang in Den Bosch (Uilenburg), waar hij als leraar klassieke talen verbonden was aan het Jeroen Boschcollege. In de aula van het JBC werd hem in 1979 de P.C. Hooft-prijs uitgereikt.

Dianne

Februari 2021

Boek van de Maand

Ik ben er niet

Lize Spit

€ 25,99
Vijf jaar geleden verscheen Het Smelt van Lize Spit, haar overdonderende romandebuut. Ik was daarom ook erg benieuwd naar haar nieuwe boek Ik ben er niet. Centraal staan de Brusselse Leo en haar vriend Simon die al tien jaar samen zijn. Verbonden door een moeizame jeugd, hebben ze weinig anders nodig dan elkaar. Totdat alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Een mooie aangrijpende roman over hoe het is om opeens samen te leven met een partner met een psychische aandoening.

Annelies

Februari

De reparatie van de wereld

Slobodan Šnajder

€ 29,99
Het verhaal begint met een volksverhuizing eind achttiende eeuw. Arme Duitsers trekken naar Transsylvanië (het huidige Oost-Kroatië). Deze groep wordt de Volksduitsers genoemd en velen van hen worden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de SS geronseld. Georg Kempf is één van hen. Als hij deze groepering ontvlucht, sluit hij zich eerst aan bij de Poolse ondergrondse en later bij de bolsjewieken. Na de oorlog ontmoet hij Vera, een communiste uit de partizanenbeweging. Ze trouwen, maar door hun verschillende achtergrond blijken hun karakters onverenigbaar te zijn. Ze krijgen een zoon, de verteller van het verhaal, die als ongeborene zijn perspectief op het boeiende maar ook verdrietige verhaal van zijn voorouders laat schijnen. Een prachtige roman over de wreedheid van de oorlog, ontheemding en liefde, waar steeds weer die ene vraag centraal staat: wie ben ik en waar hoor ik thuis?

Wilna

Februari 2021

Het verhaal van Marie

Jorine Lamsma

€ 22,50

Saartje Koekoek vindt het leven verdraaid ingewikkeld, maar één ding staat vast: ze wordt moeder. Het kind wordt een meisje, geen twijfel over mogelijk, en de naam kan er maar een zijn: Marie. Het verhaal van Marie is een coming-of-age roman over een jeugdvriendschap, liefde vinden en een vurige kinderwens. Het maakt op een indrukwekkende manier invoelbaar hoe heftig een kinderwens en het bijbehorende (medische) proces kan zijn. Aan de hand van flashbacks, dagboekfragmenten, e-mails en gesprekken ‘op de sofa’ wordt een verhaal verteld wat, ondanks de heftige onderwerpen, grappig is en vertederend. Debutante Jorine Lamsma schrijft indrukwekkend over het leven van Saartje dat anders loopt dan ze had gehoopt en hoe weinig invloed je daarop hebt. 

Loes

Februari 2021

Het onzichtbare leven van Addie LaRue

V.E. Schwab

€ 24,99

V.E. Schwab heeft met haar Schemering-trilogie haar naam gevestigd in het fantasygenre. Met dit boek overstijgt ze dit genre. We leren Addie LaRue kennen in 1714, een meisje dat zich niet wilt confirmeren aan de regels van die tijd. Het benauwt haar te moeten trouwen en de rest van haar leven in Villon-sur-Sarthe te moeten slijten. Op de dag van haar gedwongen huwelijk vlucht ze het bos in, om de goden te vragen haar te helpen. Uiteindelijk, wanneer de avond valt, reageert de God van de duisternis die een deal sluit met haar. Vervolgens lezen we in hoofdstukken die afwisselend in het heden en het verleden afspelen, wat de deal blijkt in te houden, hoe Addie zich door de eeuwen heen staande blijft houden. En hoewel iedereen haar vergeet zodra ze uit hun gezichtsveld is verdwenen, leren we van Addie hoe je juist door de kleine dingen en de interacties met mensen een indruk kan achterlaten. Een juweeltje in de fantasierijke literatuur.

Sherene

Februari 2021

Nala's wereld

Dean Nicholson ; Garry Jenkins

€ 20,00

Dit bijzondere reisverhaal gaat over een grote Schotse man die tijdens zijn fietstocht om de wereld een uitgehongerde kitten langs de kant van de weg vindt en haar meeneemt op zijn reis. De twee krijgen een ongelooflijk sterke band samen, wat heel hartverwarmend is om te lezen. De foto’s in de omslag laten ook zien hoe kat Nala vanuit haar fietstas nieuwsgierig de wereld rondkijkt, als een echte ontdekkingsreiziger. Verwacht geen literair juweeltje; het is geschreven door een enthousiaste reiziger, maar het leest als een trein en ik vind het zeker een aanrader. 

Natasja

Februari 2021

Wachten op de wind

Oskar Kroon

€ 16,99

Wieke is dolblij als ze in de zomervakantie naar het eiland van haar opa mag. Ze houdt van de eenvoud, de rust, de zee en de natuur.  Elke dag geniet ze ervan samen met haar opa de snipa, een bootje, op te knappen. Haar ouders zijn net uit elkaar en haar vader krijgt een nieuwe baby. Wieke worstelt met haar gevoelens en daar komt ook nog de ontmoeting met Rut bij: een meisje dat totaal anders is dan zij, maar waarvan ze kriebels in haar buik krijgt. Een prachtige jeugdroman met een mooie schrijfstijl over de gevoelens waarmee jongeren kunnen worstelen. Bekroond met de Augustprijs, de belangrijkste Zweedse literaire onderscheiding.

Irene

Februari 2021

Verwachting

Anna Hope

€ 22,99
In Verwachting volgen we de levens van drie vriendinnen die als twintigers een huis delen in Oost-Londen. Waar ze zorgeloos gelukkig zijn; ze hebben hun hele leven nog voor zich. Gaandeweg sluipt het echte leven binnen. Cate was ooit een gedreven activiste, nu een vermoeide thuisblijfmoeder. De acteercarrière van Lissa komt niet echt van de grond en Hannah heeft een grote kinderwens maar zwanger worden lukt niet. Alle drie worstelen ze met dezelfde vraag: wat is een zinvol leven, en hoe bereik je dat? Een inkijk in de complexiteit van hedendaagse vrouwenvriendschappen. Mooi en ontroerend!

Annelies

Februari 2021

De eenzaamheid in het leven van Lydia Erneman

Rune Christiansen

€ 20,00
Lydia Ernman, geboren in Zweden, gaat na haar afstuderen aan het werk als dierenarts op het platteland in Noorwegen. Zij geeft zich over aan de rust, eenvoud en eenzaamheid van haar bestaan. Er gebeuren geen spectaculaire dingen, maar Lydia ervaart in dit leven toch een bepaalde vorm van geluk. En zo ook de lezer. Het boek is een oase van rust, heeft een fijne sfeer en is geschreven in mooie taal. Een echte aanrader, zeker in deze Coronatijd.

Gerry

Januari 2021

Favorieten 2020

Wolgakinderen

Guzel Jachina

€ 24,99
Al eerder wist Jachina met haar roman Zulajka opent haar ogen mij te bekoren en met dit nieuwe boek lukt het haar weer. Het verhaal begint in 1916 in een dorpje aan de Wolga. Als de jonge Klara plotseling bij Jacob Bach, degene van wie ze privéles krijgt, aan de deur staat, neemt hij haar in huis. Ze trekken samen in een oude hoeve aan de andere kant van de rivier. Als Klara door drie binnendringers wordt verkracht, verliest Bach zijn spraakvermogen. Tot overmaat van ramp sterft zijn geliefde negen maanden later in het kraambed. Zo goed als in zijn vermogen ligt, voedt Bach de kleine Anna op. In prachtige verhalen tekent Jachina de levens van de Wolgaduitsers. De geschiedenis, waarin burgeroorlog, honger, Stalin-regime en door Hitler geïnitieerde deportaties regeren, meandert tussen de bijna sprookjesachtige vertellingen door. Prachtig, Jacob Bach vergeet ik nooit meer.

Wilna

 Favorieten 2020

Favorieten 2020

De saamhorigheidsgroep

Merijn de Boer

€ 23,99
Diplomaat Bernhard Wekman kijkt tijdens een nacht in New York terug op de jaren tachtig, toen hij kennismaakte met een groepje Haarlemse idealisten. Ze doneerden 10 procent van hun inkomen aan projecten in de derde wereld. Ze volksdansten, knutselden en genoten van de natuur. Op geen enkele manier paste Bernhard ertussen maar hij wordt voor het eerst in zijn leven verliefd en doet alsof hun idealen ook de zijne zijn. Een hilarisch en meeslepend verhaal.

Annelies

Favorieten 2020

Favorieten 2020

Je keek te ver

Marjoleine De Vos

€ 12,50

Hoewel er het afgelopen jaar veel prachtige, dikke boeken zijn verschenen, is voor mij een heel klein werkje het boek van het jaar geworden. Marjoleine de Vos wandelt dagelijks over het Groningse platteland. In Je keek te ver vertelt ze wat daar zo plezierig aan is. Er is alleen dat wat je ziet, verder lijkt er niets bijzonders aan de hand. Maar als je heel goed kijkt en het landschap ‘leest’, dan zie je de sporen erin van de geschiedenis. Daarvoor moet je wel kennis hebben van die geschiedenis. Dan pas leer je de waarde van het landschap kennen en realiseer je je wat ervan in stand gehouden moet worden.

De Vos schrijft ook over rouw en verlies. Van het niet terug kunnen keren naar landschappen uit je herinnering stapt ze over naar persoonlijke rouw om een dierbare die plotseling is weggevallen. Ze grasduint in het werk van grote schrijvers en denkers en koppelt kleine observaties aan grote levensvragen. Dat alles in prachtig helder proza, in zinnen die je zo over zou willen schrijven.

Wat een toeval dat dit boekje uitkomt in het coronajaar waarin velen van ons door verlies getroffen worden. Omdat het maken van (verre) reizen er even niet in zit, hebben we bovendien massaal, al dan niet wandelend, de schoonheid van ons eigen land herontdekt. We hoeven voor die ervaring niet ver van huis. Kijk niet te ver, want wat je wilt zien is heel dichtbij!

Dianne

Favorieten 2020

Favorieten 2020

De jongen, de mol, de vos en het paard

Charlie Mackesy

€ 20,00

De prachtige illustraties en poëtische teksten in De jongen, de mol, de vos en het paard vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap tussen de jongen en de drie dieren. De lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden. Elke bladzijde op zichzelf is er eentje om over na te denken en in te lijsten. Ik sluit me aan met de juiste woorden van de vertaler Arthur Japin: 'Zo’n lief en troostend boek'.

Loes

Favorieten 2020

Favorieten 2020

De waterdanser

Ta-Nehisi Coates

€ 24,99

Een tragisch verhaal over de slavernij in de VS gevat in een magisch verhaal. Van alle boeken die ik dit jaar heb gelezen is deze erg blijven hangen!

Sherene

Favorieten 2020

Favorieten 2020

Briefjes voor Pelle

Marlies Slegers

€ 15,99

Een jaar na het overlijden van zijn vader krijgt de 12-jarige Pelle een schoenendoos die gevuld is met zestien briefjes die hij op volgorde moet openmaken, niet meer dan één per week. Het zijn briefjes die zijn vader voor hem geschreven heeft, met opdrachten die Pelle moet uitvoeren. Door de briefjes ontmoeten Pelle en zijn moeder allerlei mensen die weer kleur brengen in hun leven. Zoals de opdracht om hun gezamenlijke boomhut af te maken waardoor de man van de doe-het-zelfzaak in hun leven komt, en het onverwachte bezoek aan zijn opa. Zo maakt het verdriet langzaam weer plaats voor vreugde. Zijn moeder huilt minder, de ramen in huis staan weer open, op tafel komt een vaas met bloemen en het huis lijkt weer te ademen. Of zoals Pelle omschrijft: “Mam heeft haar handen opengevouwen zodat het verdriet een beetje weg kan vliegen”. Heel bijzonder wat de briefjes teweeg brengen en dat de vader er postuum voor kan zorgen dat Pelle en zijn moeder hun leven weer oppakken. Een hartverwarmend portret van een hoogbegaafde puber over liefde en rouw. Vanaf 10 jaar.

Irene

Favorieten 2020

Favorieten 2020

The Midnight Library

Matt Haig

€ 19,95

Nora Seed is ongelukkig, ze voelt zich ongeliefd en besluit, als de wereld om haar heen haar de rug lijkt toe te keren, om zelfmoord te plegen. Tegen verwachtingen in komt ze niet in de hemel terecht maar in een bibliotheek met heel speciale boeken. Ze geven haar de kans om de keuzes die ze ooit niet heeft gemaakt in haar leven en waar ze spijt van heeft, alsnog te kiezen en zo dat leven alsnog te leiden.

Met hulp van een oude vriendin - de voormalig bibliothecaresse van haar middelbare school - wordt van haar verwacht het perfecte leven te kiezen waar ze zich het meest thuis voelt. Zo leeft ze als rockster, Olympisch zwemkampioen, is ze in een ander leven toch met haar ex-vriend getrouwd of bevindt ze zich alsnog op reis in Australië. Ze moet een keuze maken voordat ze de bibliotheek en zichzelf in gevaar brengt.. 

The Midnight Library is een spannend en vlot geschreven verhaal, met een heel interessante hoofdgedachte. Zou je een andere keuze gemaakt hebben, als je datgene zou kunnen overdoen waar je het meest spijt van hebt?

Natasja

Favorieten 2020

Favorieten 2020

Het geheim van tante Fien

Tanneke Wigersma

€ 15,99

Nico(lette) woont in een weeshuis, maar ze blijkt een achterachtertante te hebben en wordt daarheen gestuurd. Tante Fien (Annephine Bernadette van Bloedhond tot Vossenhol) is heel blij met Nico en ze hebben het fijn samen. Tante Fien is bijzonder en doet wel vreemd, ze heeft een geheim! Nico ontdekt dat ze in haar kelder een draak heeft en dat is het begin van een nieuwe vriendschap en avontuur. Het is een wonderlijk mooi boek, korte hoofdstukken en prachtige prenten en het boek heeft een fijne sfeer van gevoeligheid en kwetsbaarheid. Geschikt voor kinderen van 8-9 jaar.

Gerry

 Favorieten 2020

Favorieten 2020

Muizen en mensen

John Steinbeck

€ 45,00

Wat is het Rebecca Dautremer goed gelukt Of Mice and Men van John Steinbeck tot (stevige vierkante) beeldroman vermaken. Deze Franse illustratrice, die al eerder Zijde van Alessandro Barrico onder handen nam, heeft zich wederom overtroffen. Met de voor haar zo kenmerkende fijne lijnvoering (tot in de puntjes gedetailleerd doch mysterieus), de gekozen pastelkleuren en het terugbrengen van de tekst tot die volledig in dienst staat van de tekeningen, maakt ze van het verhaal over de twee vrienden op het Amerikaanse platteland een kunstwerk waarin je als lezer verdrinkt en je graag door de stroom laat meesleuren, tot het hartverscheurende einde aan toe. Een schitterend geïllustreerde verbeelding van deze klassieker, die wat mij betreft prominent in de boekenkast mag prijken.

Steven

Favorieten 2020

Favorieten 2020

Alfabet

Charlotte Dematons

€ 24,90

Alfabet zit vol verrassingen. Het gehele alfabet is verwerkt in de prachtige prenten. Het omslaan van iedere pagina is een nieuwe uitnodiging voor een groot zoekfeest. Waan je als ontdekkingsreiziger in de wondere wereld van Dematons

Isolde

Favorieten 2020

Favorieten 2020

Roman 11, boek 18

Dag Solstad

€ 20,99

Bjørn Hansen verlaat zijn vrouw en zoon in Oslo om in te trekken bij zijn minnares in Kongsberg. Als beschouwende toeschouwer van zijn leven worden we als lezer deelgenoot van de motieven en beslissingen die Bjørn heeft en neemt. Althans dat denken we... De onthechting in Bjørn's leven is echter zo totaal, dat de rollercoaster die voorgeschoteld wordt je doet duizelen. Het vertrek uit het huis van zijn minnares, het verblijf van zijn zoon in zijn appartement en de uitwerking en effecten van het plan om het leven volledig naar zijn hand te zetten - onthutst blijf je na 182 pagina's 'samen met Bjorn' achter met het besef dat hij de regie op zijn leven volledig is verloren. Deze tragikomische roman pakt je vanaf het begin bij de lurven en laat je op het nippertje los maar verbijsterd achter. Een existentieel meesterwerk. Met nog twee delen in het vooruitzicht voor wie het nog niet los wil laten!

André

Favorieten 2020

De bagage

Monika Helfer

€ 21,99
Er verschijnt een nieuw boek, je pakt het op, auteur onbekend, je leest de achterkant en besluit het een kans te geven.
En je ontdekt een juweel in handen te hebben.
Gesitueerd in de Oostenrijkse bergen, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, volg je een gezin dat tot ‘ de bagage’ behoort, de laagsten van het dorp en door de bewoners als uitschot beschouwd.
Met als hoofdpersonage de moeder en spil van het gezin, de wonderschone Maria. Als haar man Josef wordt opgeroepen door het leger, volgen moeizame jaren die de veerkracht van Maria en haar kroost danig op de proef zullen stellen.
‘Een van de mooiste boeken van het jaar.’
Dit zegt een quote uit DER SPIEGEL, en ik ben het er helemaal mee eens!

Wilna

November 2020

In genade

Rye Curtis

€ 22,99
De tweeënzeventigjarige Texaanse Cloris Waldrip blijft na een vliegtuigongeluk alleen achter in de wildernis van Montana. Zonder enige uitrusting, overgeleverd aan de elementen, met alleen haar gezonde verstand en vindingrijkheid om de weg naar de bewoonde wereld terug te vinden. Tegelijkertijd begint park ranger Debra Lewis een zoektocht naar de vermisten, al lijkt alle hoop verloren. Wanneer dagen weken worden en Cloris’ situatie steeds hachelijker wordt, krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Alle waarheden waarin ze vroeger geloofde zal ze hierdoor in twijfel moeten trekken.
Voor even waande ik mij in de bossen van Montana en vergat alles om mij heen.
Een prachtige, indrukwekkende roman.

Annelies

November 2020

Russische sprookjes

Tjong-Khing Thé

€ 19,99

Naast vele bekroningen voor zijn illustraties, heeft Thé Tjong Khing inmiddels ook bewezen dat hij ontzettend goed en toegankelijk sprookjes kan schrijven voor jonge kinderen. Veertien Russische sprookjes vol Baba Jaga’s, vuurvogels, geniepige reuzen en zwaardvaardige prinsessen en prinsen. De prachtige, herkenbare illustraties laten je meevoeren in deze nieuwe, bekende en onbekende sprookjes. Een boek dat niet mag ontbreken thuis in de sprookjesboekenkast en dat keer op keer (voor)gelezen kan worden. Mooi geschenk voor de feestdagen!

Irene

 November 2020

Schaduwstad

Elizabeth Day

€ 24,99

Howard Pink is een selfmade miljonair die gewend is aan macht. Hij gaat echter gebukt onder de verdwijning van zijn dochter jaren geleden. Wanneer hij een onvergeeflijke daad begaat, raken de levens van hem, zijn jonge slachtoffer, een ambitieuze journaliste en een oudere dame voor altijd met elkaar verstrengeld op een manier die geen van allen ooit had kunnen vermoeden. Net als haar eerdere boek Het feest vond ik Schaduwstad een feest om te lezen! Het is een levendige roman over de kloof tussen de Britse klassen, tussen rijk en arm, tussen hen voor wie deuren zich openen en anderen die met moeite overleven.

Annelies

 November 2020

De Ickabog

J.K. Rowling

€ 19,90

Er was eens een klein landje Steenrijk, met heel gelukkige bewoners en waar koning Fred de Flinkerd de heerser was. 'Flinkerd' had hij zelf verzonnen omdat het mooi klonk maar ook omdat hij op een keer helemaal in zijn eentje een wesp had doodgeslagen, als je tenminste die vijf lakeien en de laarzenpoetser buiten beschouwing liet. Meteen vanaf dit eerste begin wil je natuurlijk al verder lezen. Want in het land is ook de legende van de Ickabog: een monster dat mensen en schapen eet. Zo groot als twee paarden. Met ogen als reusachtige lantaarns en lange vlijmscherpe klauwen. Bestaat hij nou echt of niet? De Ickabog is een nieuw kinderboek van J.K. Rowling. Een verhaal wat ze nog op zolder had liggen en dankzij Covid 19 eindelijk kon afmaken. Ze publiceerde het eerst gratis online en nodigde kinderen uit de hele wereld uit om de illustraties erbij te tekenen. In de Nederlandse uitgave staan de winnende tekeningen van Nederlandse kinderen. Het is een sprookje zoals een sprookje hoort te zijn: met goed en kwaad, arm en rijk en de strijd tegen een monster. Maar dan wel origineel. Heerlijk om te lezen! Vanaf 8 jaar.

Irene

 November 2020

Ecologieën

Atte Jongstra

€ 27,50

De biodiversiteit in het boekenlandschap wordt steeds groter en ook groeit het aantal titels over hoe wij mensen met de natuur omgaan. Atte Jongstra doet daar met zijn boek Ecologieën een schepje bovenop. Maar dit is geen boek waarvan er dertien in een dozijn gaan. Voordat je het boek openslaat, zie je al aan de fraaie kaft dat je iets bijzonders in handen hebt. Doorbladerend val je van de ene curieuze illustratie in de andere. Bovendien is het boek ingedeeld in vele kleine hoofdstukken en dat nodigt uit tot lezen. Waar gaat het boek precies over? Dat is door de overvloed aan historische gebeurtenissen en de bonte stoet van merkwaardige personages moeilijk te zeggen. Maar dankzij de literaire kwaliteiten van de schrijver blijf je bij het centrale thema: hoe verhoudt de mens zich gedurende zes eeuwen tot zijn natuurlijke omgeving? Op erudiete wijze en met veel verbeeldingskracht brengt Jongstra fictie en feiten met elkaar in verband, wat resulteert in een kostelijk boek.

Dianne

 November 2020

Koningskind

Selma Noort

€ 16,99

De vijftienjarige Lydia raakt ongewild zwanger van de koning; ze vlucht uit schaamte en haar dochtertje Zissel wordt geboren. Zissel heeft een vreemd handje en kan niet praten, maar ze ziet en begrijpt alles – ook het samenzweerderige gefluister in de nacht waarin jaren later haar babybroertje wordt geboren. Diezelfde nacht sterft de baby van een belangrijke edelvrouw die het dorp passeerde. Het broertje van Zissel wordt ontvoerd en beschouwd als de pas geboren zoon van de edelvrouw. Zissel mag hem mee begeleiden naar het hof. Daar weet niemand dat zij de zus van de baby is, laat staan dat zij een dochter van de koning is. Maar de kleur van haar ogen verraadt haar .Dankzij haar sterke karakter en het besef dat haar handje geen zwakte is maar juist een kracht weet ze zichzelf en haar broertje te redden.

Dit geschiedenisverhaal is gebaseerd op koning Salomo uit het Bijbelverhaal en op een bijzondere, toegankelijke wijze geschreven waardoor het lekker wegleest als een spannend avontuur.

Voor 12 jaar en ouder

Irene

November 2020

De koning van Bubbeda

Jong, de, Kim

€ 15,95
Schrijver en illustrator Kim de Jong uit Berlicum heeft een grappig voorleesverhaal op rijm geschreven over de omvangrijke koning van het kleine Bubbeda. Hij  houdt van appelflappen en Bossche bollen en doet in zijn vrije tijd het liefst een sprookje na. Op een dag besluit hij het sprookje van de prinses op de erwt te spelen en met behulp van zijn zes lakeien en een hoge hijskraan wordt hij op de matrassen gehesen.  Het loopt anders dan verwacht maar gelukkig is het een snertsprookje en komt het natuurlijk allemaal goed! 
De vrolijke, kleurrijke illustraties maken het boek helemaal af.
Voorlezen vanaf 4 jaar

Irene

Oktober 2020

Wen er maar aan

Maike Meijer

€ 17,99

In haar nietsverhullende dagboek registreert de werkloze actrice M. het kleine en grote verval in haar leven. Haar puberzoon Ole dreigt het nest te verlaten en sex met echtgenoot Koos is tegenwoordig iets wat af en toe moet gebeuren. ‘Het is net als een halfjaarlijkse controle bij de tandarts, alleen dan minder vaak.’ Ondertussen verlangt ze vurig naar een glansrol. Ze wil zichzelf – en bovenal haar zoon – bewijzen dat er nog toekomst in haar zit.

Ik heb het schaterend uitgelezen. Héél herkenbaar!

Annelies

Oktober 2020

De moordclub (op donderdag)

Richard Osman

€ 21,99
In een prettig en rustig bejaardenhuis vormen vier bewoners een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week, op de donderdag, ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord komt ‘de moordclub’ in actie; het is hun eerste grote zaak. Tot hun verbazing lijkt de moord alles te maken te hebben met hun eigen verzorgingshuis. De vier vrienden mogen dan wel behoorlijk op leeftijd zijn, ze hebben allemaal meer dan genoeg levenservaring. Maar zijn ze nog in staat om een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat?
Nu eens even geen thriller over een depressieve Scandinavische inspecteur die een gruwelijke moord oplost maar een lekkere ouderwetse detective. Een mix van Agatha Christie, Hendrik Groen en Nicolien Mizee.

Annelies

Oktober 2020

Het kleine leven, ingekleurd

Nicolien Mizee

€ 15,00

Net als zovelen zat schrijver Nicolien Mizee tijdens de coronacrisis thuis. Dat gold ook haar vriendin en kunstenaar Marly Hendricks, die in Frankrijk in een huis met een tuin woont. Mary zorgde voor prachtige tekeningen die kunnen worden ingekleurd, Nicolien verzon er verhalen bij.  Zit u nu ook veel thuis en kunt u er wel een hobby bij gebruiken? Zoek de viltstiften of de kleurpotloden maar op en koop dit boek.  Een betere reden om in de boekhandel naar een kleurboek te vragen is er niet. 

Dianne

Oktober 2020

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

Annie M.G. Schmidt

€ 15,99
In dit heerlijke voorleesverhaal voor alle kinderen klein en groot
gaat er onderweg naar Nederland iets mis met de pakjesboot
Gelukkig zijn Sint en Piet niet verdronken
maar alle cadeautjes zijn naar de bodem van de zee gezonken!
Een Franse visser brengt hen met zijn auto snel naar Nederland
maar wat is daar nu aan de hand?
Zonder kleren worden Sint en Piet niet herkend
en kunnen de kinderen niet met cadeautjes worden verwend
Toch deert hen dat helemaal niet
Ze helpen liever Sint en Piet
Zo eindigt het verhaal met een geweldig feest
en is het voor Sint de mooiste 5 december ooit geweest!
Een verrassend origineel Sinterklaasverhaal met prachtige illustraties van Noelle Smit

Irene

Oktober 2020

Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen

Kevin Hassing

€ 12,99

Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt het havenstadje overvallen door de beruchte piratenbende: De 5 slangen. Mus weet als enige te ontsnappen en roept de hulp in van kapitein Kwaadbaard. Hij was ooit lid van De 5 slangen en heeft zo zijn eigen redenen waarom hij het tegen de brute leider op durft te nemen. Algauw belanden ze in een spannend avontuur en met hulp van kapiteins broer Bertrand, de Buffel, Kromme Kareltje en heel veel moed is Mus vastbesloten om de piraten uit Zeeburgerdam te verdrijven!

Je leest dit mooie boek achter elkaar uit, het is grappig, stoer en avontuurlijk. De personages, naast de dappere Mus, sluit je meteen in je hart en de sfeervolle illustraties van Linde Faas maken het helemaal af. Gelukkig is het avontuur van Mus nog niet afgelopen, ik kijk uit naar deel 2!

Loes

Oktober 2020

Mijn moeder is een gorilla

Frida Nilsson

€ 17,99

De negenjarige Jonna woont haar hele leven al in een streng weeshuis en hoopt op een dag geadopteerd te worden door een mooi, liefdevol echtpaar dat dolgelukkig met haar is. Maar op een dag scheurt er een oude, roestige Volvo de oprit van het tehuis op en stapt er een grote gorilla uit om een kind te adopteren. Tot haar ontzetting kiest ze Jonna uit. Ze neemt haar mee naar een leegstaande fabriek waar ze woont. Jonna vindt het aanvankelijk vreselijk. Ze schaamt zich voor haar grote, lompe, harige pleegmoeder. Toch blijkt ze ook heel lief en zorgzaam en ze krijgen zo’n hechte band dat Jonna nooit meer terug wil naar het kindertehuis. Een mooi, fantasievol verhaal over niet te snel oordelen en dat  geluk niet in mooie mensen of rijkdom hoeft te zitten. Vanaf 9 jaar.

Irene

 Oktober 2020

Hoe vind je zelf dat het gaat?

Japke-D. Bouma

€ 17,99
Beste lezer,
Mag ik even iets tegen u aanhouden? Japke-d. Bouma heeft namelijk net een nieuw boek uitgebracht over het ergste jargon op kantoor en andere werkplekken. Van haar is bekend dat ze niet zo veel opheeft met managementtaal en schrijft daar ontzettend geestig over. Dit is haar zesde boek alweer; opnieuw een aanrader!
 

Dianne

Oktober 2020

Vragen deed je niet

Lida Winiewicz

€ 20,00
Een laat gebied ‘ is een plek waar de hoofdpersoon, een Oostenrijkse boerenvrouw, opgroeit. Een streek waar alles later rijp wordt.
 De titel verklapt de sfeer in het boek, in de vroege twintigste eeuw waren kinderen niet gewoon te vragen waarom, ze deden gewoon wat ze werden opgedragen.
Winiewicz tekent het relaas op van deze vrouw, die het harde leven gelaten onderging, niet beter wetend.
De schrijfstijl is zeer aansprekend, wars van allerlei franje, korte bijna staccato-achtige zinnen. Treffender dan dat Winiewicz het opschrijft bestaat niet, dit boekje is een klein literair juweel!

Wilna

Oktober 2020

De Dutchionary

Gaston Dorren

€ 19,99

Nooit geweten dat een Dutch bath een wasbeurt is met weinig water, een kattenwasje zogezegd. En to do a Dutch betekent ervandoor gaan zonder te betalen. Hoe komt het toch dat er veel Engelse uitdrukkingen zijn met het woord dutch, en dan vaak ook nog met een negatieve connotatie? Gierig, onbeschoft, pervers…  Het heeft er blijkbaar mee te maken dat de Nederlandse immigrant in vroeger tijden de buitenstaander was, de ander, die gemakkelijk nagewezen werd vanwege zijn afwijkend gedrag. Taaljournalist Gaston Dorren verdiepte zich in het onderwerp en schreef er een leuk en informatief boek over, compleet met woordenlijst. Een Dutch uncle (of aunt) is iemand die, weliswaar met oprechte bedoelingen, je ongezouten de waarheid zegt. De uitdrukking heeft ook nog een dubbelzinnige betekenis, maar die kunt u zelf opzoeken. Voor iedereen die in taal geinteresseerd is of alvast een cadeau voor de feestdagen zoekt.

Dianne

Oktober 2020

Beste Broers

Jowi Schmitz

€ 15,95

Raf en Robbie, twee stoere broers van 9 en 5 jaar, gaan met hun ouders verhuizen van een drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma. Hun vader heeft geen werk en zit met zichzelf in de knoop en hun moeder heeft een nieuwe drukke baan als arts in het ziekenhuis. De broertjes zijn op zichzelf aangewezen en er is niemand die op ze let.

Opa gaat elke nacht naar het bos om een grote toren met lichtjes te bouwen omdat hij samen met oma vanuit de toren naar een naderende komeet wil kijken. Als verrassing voor haar bouwt hij ook een dansvloer om daarna samen op hun favoriete muziek te dansen. Maar helaas wordt oma ziek en moeten de jongens op hem letten en hem zelfs redden. Ze rijden samen (!) in de jeep van opa om hem naar het ziekenhuis te brengen.  

Het verhaal wordt verteld door Raf, de oudste broer, en je leeft met hem mee: de spanning voor zijn nieuwe school en omgeving, de spanning tussen zijn ouders en het verdriet van zijn opa; het is duidelijk voelbaar.

Een hartverwarmend en emotioneel boek waarbij ik mijn ogen niet droog kon houden. Dit boek bewijst dat ook volwassenen kinderboeken moeten lezen! Vanaf 9 jaar en alle leeftijden daarna.  

Irene

Oktober 2020

Zo'n leuke leeftijd

Kiley Reid

€ 19,99
Het boek speelt zich af in Philadelphia met als hoofdpersoon Emira, een vijfentwintigjarige zwarte jonge vrouw, die enkele dagen in de week op het dochtertje past van een welgestelde witte familie.
Op een zaterdagavond wordt haar hulp ingeroepen. Er is thuis iets vervelends gebeurt en Emira  wordt gevraagd om hun dochtertje, Briar even mee te nemen.
Dat is het begin van een gebeurtenis die als een rode draad door de hele roman loopt.
Racisme is het thema, maar alles op een heel subtiele manier.
Emira heeft veel contacten met witte mensen, die allemaal weten wat het beste is voor de zwarten!!!
Een sterk debuut.

Gerry

September 2020

Op het geniale af

Benedict Wells

€ 20,99

Het nieuwe boek van Benedict Wells, auteur van Het einde van de eenzaamheid, gaat over de 18-jarige Francis Dean. Hij woont met zijn moeder in een vervallen trailerpark en heeft geen hoop op een goede toekomst. Als zijn moeder voor de zoveelste keer met een depressie wordt opgenomen, komt hij achter de waarheid van zijn afkomst: zijn vader blijkt geen waardeloos persoon die zijn gezin in de steek liet, maar een genie die cum laude is afgestudeerd aan Harvard. Zijn ouders hebben elkaar nooit ontmoet, hij blijkt verwekt te zijn middels een bizar experiment waarbij hoogbegaafde kinderen het eindresultaat waren. Maar is dat ook zo? Francis gaat met zijn beste vriend Grover en met het meisje waarop hij verliefd is, Anne-May, op reis dwars door Amerika op zoek naar zijn vader. Dit boek is een mooi geschreven verhaal waarin je de uitzichtloosheid van Francis zelf voelt en hoopt dat het goed voor hem zal aflopen. 

Natasja

 September 2020

Naar de overkant

Wouter Klootwijk

€ 15,99
Een heel mooi en vertederend boek voor kinderen vanaf 7 jaar.
Een eenvoudig gegeven: vriendschap en dat gegoten in een verhaal zonder poespas maar met rake tekst en daarbij
schitterende tekeningen van Enzo Peres Labourdette.
'n Pareltje, zowel tekst als tekeningen.

Gerry

September 2020

De kaasfabriek

Simone van der Vlugt

€ 22,99

Het leuke aan de historische romans van Simone van der Vlugt is dat ze altijd een nieuw stukje geschiedenis kiest als achtergrond. Haar nieuwe boek ‘De kaasfabriek’ speelt zich deels af aan het einde van de 19e eeuw en deels tijdens het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal gaat over de Amsterdamse Lydia, die net haar ouders heeft verloren. Ze hoeft zich om geld gelukkig geen zorgen te maken; ze heeft hun huis in Amsterdam en een buitenhuis in Purmerend geërfd. Ze komt achter haar vaders plannen voor een moderne kaasfabriek en vol van ideeën besluit ze zijn plan uit te voeren. Omdat ze als vrouw geen bedrijf mag starten gaat ze samenwerken met Huib Minnes, een boer uit de omgeving. Samen bouwen ze de grootste kaasfabriek van Noord-Holland. Het verhaal gaat zo’n twintig jaar verder, wanneer Nora, de dochter van Lydia, een hevige ruzie met haar moeder over haar afkomst. Door deze confrontatie besluit Nora te trouwen met Ralph Reymaekers, het paar vestigt zich vervolgens in Antwerpen. In eerste instantie is ze blij weg te zijn uit Nederland, maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en moeten ze vluchten. ‘De kaasfabriek’ is weer een fijne roman van Simone van der Vlugt die prettig doorleest en je weer laat stilstaan in een ander tijdperk.

Natasja

September 2020

Verdwijnende aarde

Julia Phillips

€ 22,99

Een prachtige roman die zich afspeelt op het schiereiland Kamtsjatkta. Twee zusjes verdwijnen op een middag in augustus. Vanuit verschillende perspectieven wordt het verhaal verteld door degenen die rakelings met de verdwijning te maken hebben. Schrijnende verhalen over het leven op het schiereiland dat in verval is geraakt na de val van de Sovjet-Unie. Op de achtergrond de ruige schoonheid van het gebied, dichtbeboste wouden, stomende vulkanen en ijzige zeeën die grenzen aan Japan en Alaska. Een roman die je bij je keel grijpt.

Annelies

 September 2020

Hypernatuur

Cor van Gelderen

€ 35,00

Cor van Gelderen is kweker en staat bekend als ‘wandelende plantenencyclopedie’. In het boek ‘Hypernatuur’ informeert hij ons hoe we in de tuin de spelregels van de natuur gebruiken om planten zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Hij gaat puur uit van de natuurlijke omstandigheden als licht, schaduw en klimaatverandering. Samen met de prachtige foto’s van planten en diverse tuinen is het een bijzonder mooi en bruikbaar boek.

 

Dianne

september 2020

Het verlangen van de prins

Marco Kunst

€ 17,99

Als peuter spoelt Lode met een rubberbootje aan land en wordt hij door een visser naar een weeshuis gebracht. Hij weet niet hoe hij heet en waar hij vandaan komt maar droomt vaak over zijn ouders en een prins. Zeven jaar later vlucht hij uit het weeshuis en komt hij toevallig op het schip Het Verlangen van de Prins terecht; iedereen aan boord droomt van de prins, wordt getroffen door een vloek en kan het schip nooit meer verlaten. Het schip vaart al 300 jaar rond op zoek naar het eiland van de prins om de vloek te verbreken. Lode komt erachter wat er met zijn ouders is gebeurd en dat hij degene is die de bemanning bij hun zoektocht kan helpen. Wat volgt is een betoverend verhaal, een avontuurlijke sprookjesachtige vertelling met levendige karakters over liefde en vriendschap met een onderliggende boodschap. De illustraties van Marieke Nelissen zijn geweldig; het eiland van de prins ziet er nog mooier uit dan ik in gedachten had en de oude kapitein is fantastisch verbeeld! Echt een aanrader voor iedereen vanaf 10 jaar.

Irene

augustus 2020

Te hooi en te gras

Gerrit Jan Zwier

€ 21,99

Gerrit Jan Zwier reist door het Verenigd Koninkrijk, aan de hand van bekende literatuur, naar het Lake District van Beatrix Potter, het gebied rond Oxford van Tolkien en naar het Cornwell van Daphne Du Maurier. De planten en dieren blijken een enorme inspiratiebron te zijn voor hun boeken. Hij bezoekt deze plekken en vertelt er met zoveel enthousiasme over, dat je meteen je koffertje zou willen pakken.

Gerry

augustus 2020

Saint X

Alexis Schaitkin

€ 24,99

De vakantie van een Amerikaans gezin op een Caribisch eiland eindigt met de moord op de oudste dochter, Alison. Jaren later stapt haar zus Claire nietsvermoedend in een taxi. De chauffeur is één van de mannen die  toen verdacht werd van de moord. Vanaf dat moment raakt Claire geobsedeerd door de vraag wie haar zus nu eigenlijk was en wat er met haar is gebeurd. Hét ideale zomerboek!

Annelies

augustus 2020

Leeuw met strepen

Marlene Rebel ; Lucinda Vos

€ 16,99

De tienjarige Jacob en zijn vijfjarige zusje Catrijn, die een huidaandoening heeft, zitten samen op zolder verscholen. Wanneer moeder overlijdt, wachten ze met smart op de thuiskomst van hun vader die als chirurgijn op zee vaart en al lange tijd weg is. Maar Jacob wordt verraden door de gemene buurvrouw en naar een weeshuis gebracht. Hij laat Catrijn beloven dat ze zich verstopt houdt op een geheime plek op zolder totdat hij het wachtwoord roept: ‘Leeuw met strepen’. Zijn paniek wordt groot en hij moet alles op alles zetten om uit het weeshuis te ontsnappen en zijn zusje uit handen van de pestdokters te houden.  Het wordt een spannend en meeslepend avontuur waarbij hij hulp krijgt van weesjongen Willem en de Rattenbende. Zal hij zijn zusje kunnen redden en zal zijn vader nog ooit terugkeren? Jacob is moedig, dapper en beseft het belang van vriendschap. Dit verhaal dat zich afspeelt in het 17e-eeuws Amsterdam tijdens de pestepidemie raakt je en laat je niet meer los! Vanaf 9 jaar.

Irene

 Juli 2020

In sluitertijd

Adriënne Schouw

€ 21,99

In de warmste nacht van het jaar maakt Marius een einde aan zijn leven. Overdonderd door zijn daad blijven zijn vrouw Caro en hun drie dochters alleen achter. Verstrikt in zo veel vragen komt het leven van Caro anderhalf jaar later tot stilstand. Zij begint een onvermijdelijke zoektocht naar alles wat achteloos aan haar voorbij moet zijn gegaan en probeert de zelfgekozen dood van haar geliefde te begrijpen. Het blootleggen van de familieverhoudingen greep mij erg aan. De onmacht om elkaar te bereiken is pijnlijk realistisch beschreven.

Annelies

juli 2020

Suikerbastaard

Jaap Scholten

€ 26,50

In zijn eerdere romans heeft Scholten reeds bewezen een begenadigd verteller te zijn. In dit nieuwe boek weet hij je weer helemaal mee te nemen. Hoofdpersoon Marius Hilbrink, een Twentse fabrieksjongen, meldt zich in de jaren vijftig vrijwillig aan om deel te nemen aan een project, het bouwen van een suikerfabriek in Abessinië. Eenmaal daar verliest hij zijn hart en zal nooit meer vertrekken uit het magische bergkoninkrijk. Frederik Spengler, de verteller van het verhaal, heeft een oom die betrokken was bij de hele onderneming. Hij wil weten wat er destijds precies heeft plaatsgevonden en gaat, samen met de dochter van Hilbrink, naar Afrika. Laat je meeslepen door verhalen over Nederlandse avonturiers, de schoonheid van het Afrikaanse landschap, de rastafari’s, keizer Haile Selassie en de positie die China innam. En over de liefde van een Twentse tukker voor een Afrikaans meisje. Prachtig geschreven met een weergaloos einde waarbij je het niet drooghoudt.

Wilna

juli 2020

De brief om Middernacht

Benjamin Read ; Laura Trinder

€ 17,99

Emily lijkt een normaal meisje uit een gewone familie maar niets is minder waar. Haar vader werkt altijd ’s nachts als postbode(!) en haar moeder staat bekend als een maffe vrouw. Maar dan wordt er midden in de nacht bij Emily thuis een geheimzinnige brief bezorgd. De volgende ochtend verdwijnt haar moeder en ze komt niet meer terug. Wanneer een paar dagen later ook Emily’s vader verdwijnt, zit er niks anders op dan op zoek te gaan naar haar ouders. Tijdens deze zoektocht komt ze in een magische wereld terecht en leert ze haar ouders van een heel andere kant kennen! Emily is stoer, eigenwijs en grappig en je sluit haar meteen in je hart. Dankzij de fijne schrijfstijl leest dit boek lekker weg. Kortom een heerlijk boek vol avontuur, magie en geheimen. Vanaf 10 jaar.

Irene

 Juli 2020

Het meisje dat met beren praatte

Sophie Anderson

€ 19,99

Het meisje dat met beren praatte - Sophie Anderson.
Yanka wordt als baby gevonden in een berenhol. Ze groeit op bij haar liefdevolle pleegmoeder Mamotsjka, maar altijd is er de drang om te weten waar ze vandaan komt. Yanka gaat op zoek en beleeft spannende avonturen. Het is een sprookjesachtig verhaal wat hartverwarmd geschreven is en dat je in een ruk wilt uitlezen en bovendien heeft het boek ook prachtige illustraties. Het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 10 jaar.

Gerry

 Juli 2020

Het Pungelhuis

Annet Huizing

€ 15,95

Het boek gaat over de twaalfjarige Ole, die alleen met zijn vader en moeder in Utrecht woont. Totdat zijn vader wordt gebeld dat opa overleden is en hij zijn vervallen huis - het Pungelhuis - in Orpel in Brabant erft. Hij wist niet eens dat hij een opa had! Door geldproblemen moeten ze er zelf gaan wonen, afgelegen en midden in de bossen. Moeder vertrekt een paar maanden naar het buitenland en Ole en zijn vader moeten zich er zien te redden. Het Pungelhuis ligt vlakbij de grens met Belgie en speelde een belangrijke rol bij de botersmokkel tussen Nederland en Belgie in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Er vonden regelmatig gevechten plaats tussen douane en smokkelaars. Ole ontdekt welke rol zijn opa hierin speelde en zijn vader kan niet anders dan het ware verhaal vertellen…..

Het is een bijzonder en interessant boek waarin de personages levensecht beschreven worden en de sfeer mooi voelbaar is. Het is gebaseerd op ware gebeurtenissen en in het nawoord staat informatie over het Pungelhuis. Niet superspannend maar wel mooi! Vanaf 11 jaar.

Irene

 Juli 2020

Quotum

Marloes Morshuis

€ 16,99

De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen, stelt de Wereldraad een quotum in: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg. Ook voor de broers Axel en Tommy is geen plek meer. Zij zijn in de slinkstand gezet:  ze kunnen niet naar school, moeten leven van een karig voedselpakket en werken in slinkersdienst. Net als miljoenen andere slinkers mogen ze zo weinig dat ze maar voor de helft meetellen. Zo wil de Euro-Unie zonder bloedvergieten het quotum van de Wereldraad halen. Axel en Tommy moeten vluchten nadat hun ouders zijn opgepakt en tijdens hun zoektocht ontdekken ze langzaam de duistere krachten achter het quotum. Marloes Morshuis neem je mee naar een andere wereld waar het lastig is om te weten wie te vertrouwen is en wie niet. Het is ontzettend spannend, mooi geschreven en het laat je tegelijk met andere ogen naar onze eigen wereld kijken. Vanaf 13 jaar.

Loes

 Juli 2020

De Effingers

Gabriele Tergit

€ 24,99

De roman omvat de periode van 1878 tot 1948.
We volgen twee Duitse families die door huwelijk met elkaar verbonden zijn.
Door de verschillende posities die de hoofdpersonen bekleden, worden de klassenverschillen duidelijk.
Het mondaine Berlijn versus het behoudende Kragsheim in het zuiden .
De familieleden moeten zich zien te handhaven in roerige tijden. Oorlogen, antisemitisme en opstandige jongeren brengen onzekerheid en verdeeldheid.
Niet voor niets wordt deze roman vergeleken met De Buddenbrooks van Thomas Mann.
Een prachtige kroniek over een zeer turbulente periode in Duitsland.

Wilna

juni 2020

Frankrijk Binnendoor

Ruud Couwenhoven

€ 22,50

Frankrijk stelt zijn grenzen weer open voor toeristen, we zijn dus weer welkom! Maar het vooruitzicht van overvolle tankstations en wegrestaurants is minder leuk. Waarom zouden we niet de binnendoorwegen kiezen en Frankrijk opnieuw ontdekken op een relaxte manier? Het boek Frankrijk binnendoor van Ruud Couwenhoven staat vol tips om leuke plaatsen te ontdekken die we anders zo voorbij waren gereden. Een goed boek bij de voorbereiding van onze vakantie én ook een leuk vaderdagcadeau!

Dianne

juni 2020

Kindertijd

Tove Ditlevsen

€ 19,99

Tove Ditlevsen (1917-1976) was een invloedrijk Deense schrijfster en dichter. In Kindertijd beschrijft zij hoe het is om op te groeien als buitenbeentje in een volkswijk van Kopenhagen net na de Eerste Wereldoorlog. Liever leest zij boeken en schrijft zij gedichten dan met de meisjes uit haar omgeving om te gaan. Kindertijd is het eerste deel uit de Kopenhagen-trilogie. Ik kijk uit naar het tweede deel Jeugd om te lezen hoe het Tove vergaat na het ruw beëindigen van haar kindertijd om op 14-jarige leeftijd te moeten gaan werken.

Annelies

 Juni 2020

Alfabet

Charlotte Dematons

€ 24,90

Na acht jaar is er gelukkig weer een nieuw prentenboek van Charlotte Dematons verschenen. We kennen haar natuurlijk van De gele ballon, Nederland en Sinterklaas. Drie jaar lang is ze ermee bezig geweest en het resultaat mag er zijn: een prachtig geïllustreerd tekstloos prentenboek vol grapjes en verwijzingen naar kunst en cultuur. Iedere twee pagina’s gaan over een letter van het alfabet en bevatten oneindig veel details. Zelfs de dingen die de mensen en dieren aan het doen zijn, hebben te maken met de letter waar het over gaat. Over alles is heel goed nagedacht. Bovendien kun je op iedere bladzijde zoeken naar een letter en een dief. Deze dief neemt weer op ieder bladzijde iets mee. Kortom: uren lang kijkplezier! Bij het boek horen een app en een website die de woorden bij de prenten aanwijzen en lestips voor het onderwijs geven. Een onmisbaar boek voor thuis en in het onderwijs!

Irene

 Juni 2020

Zo vrij als een vogel

Sandy Stark-McGinnis

€ 15,99

Het boek gaat over een meisje, December, dat een groot gedeelte van haar leven in een weeshuis heeft gewoond en ook steeds weer bij diverse pleeggezinnen. Je krijgt een kijkje in deze wereld vol met vreselijke ervaringen, maar December houdt zich staande door te denken dat ze een vogel is en straks dus de vrijheid tegemoet kan vliegen. Uiteindelijk komt ze terecht bij een vrouw die wilde dieren opvangt en ook van vogels houdt. Hier leert December dat je mag zijn wie je bent en dat je goed bent zoals je bent. Een indrukwekkend en best heftig boek, geschikt voor de geoefende lezer vanaf 10 jaar.

Gerry

 Juni 2020

De luiaards in de vruchtbare vallei

Albert Cossery

€ 19,99

Na het lezen van Grote dieven kleine dieven (2019) heb ik met enig ongeduld uitgekeken naar de herziene vertaling van De luiaards in de vruchtbare vallei van Albert Cossery. Maar het wachten was het meer dan waard. Wat een fantastische satire! Drie broers vormen samen met hun vader en een oom een nest luilakken voor wie slapen de grootste deugd is. Van werken en geld verdienen komt tenslotte alleen maar narigheid en is daarmee echt iets voor dommeriken. Het boek zit vol spot, scherpe dialogen en is zelf allerminst slaapverwekkend.

Dianne

Juni 2020

321 superslimme dingen die je moet weten over geschiedenis

Mathilda Masters

€ 20,99

De serie 321 superslimme dingen die je moet weten over... staat garant voor uren informatief leesplezier. Naast het populaire deel over de dingen die je moet weten voor als je dertien wordt, is nu het deel over geschiedenis verschenen. Mooi vormgegeven, leerzaam, grappig en boordevol leuke tekeningen. Dit boek past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek en zelfs als je niet van geschiedenis houdt, is het heerlijk om te lezen! Vanaf 9 jaar

Irene

Mei 2020

Tuinieren voor de geest

Sue Stuart-Smith

€ 25,99

Dat tuinieren een positieve bijdrage levert aan je gezondheid - niet alleen je fysieke maar ook aan je mentale - dat weten de meesten van ons wel. Zeker in dit coronatijdperk zijn velen maar wat blij met hun tuin; of dat nou een balkon-, moes-, sier- of volkstuin is, dat maakt niet uit. Sue Stuart-Smith is psychiater en onderzoekt in Tuinieren voor de geest hoe de groene wereld ons innerlijk leven beïnvloedt. Ze baseert zich daarbij op ervaringen uit de praktijk van tuintherapie als psychosociale behandelmethode. Daarnaast is ze samen met haar man Tom, die zelf een beroemde tuinarchitect is, druk bezig in hun eigen prachtige tuin. Heel plezierig en informatief om te lezen, herkenbaar en zeer inspirerend!

Adr. Heinen

Mei 2020

Vis in een boom

Lynda Mullaly Hunt

€ 17,95
Ally is slim, zo slim dat ze voor iedereen kan verbergen dat ze niet kan lezen. Ze wordt gepest en de klas vindt haar dom. Maar dan krijgt ze een nieuwe meester. Hij ontdekt dat ze absoluut niet dom is, maar dyslectisch en gaat haar helpen. Voor Ally vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Haar zelfvertrouwen groeit en er gaat een wereld voor haar open.
De titel verwijst naar een uitspraak van Albert Einstein: "Iedereen is goed in iets. Maar als je een vis in een boom laat klimmen en hem daarop beoordeelt, zal hij zijn hele leven denken dat hij dom is". Een mooi, ontroerend verhaal over echte vriendschap, gevoelens en vertrouwen in jezelf. En opsteker voor kinderen met dyslexie. Vanaf 10 jaar

Irene

Mei 2020

pro-mbooks3 : libris