Ebook vragen

Staat je vraag er niet bij? Dan kun je contact opnemen met onze ebook- en ereader-helpdesk door te bellen naar 033-2532300 of een e-mail te sturen naar [email protected]

Wat is een ebook?

Een ebook is een leesboek in digitale vorm. Je kunt deze op vijf verschillende apparaten tegelijk lezen, bijvoorbeeld op je ereader, smartphone / iPhone, tablet / iPad of computer.

Let op: omdat ebooks voor eigen gebruik op je eigen leesapparaten gepersonaliseerd worden, kunnen eenmaal gekochte ebooks niet geannuleerd of geruild worden.

Hoe koop ik een ebook bij Libris?

Voor het aanschaffen van ebooks bij uw Libris of Blz.-boekhandel, heb je een Libris account nodig. Heb je deze nog niet? Dan kun je deze aanmaken: https://libris.nl/inloggen

Op onze webshop zoek je naar het ebook. Bij een ebook staat in het blauw ‘ebook’ vermeld. Plaats deze in je winkelmandje, het bestelproces wijst zichzelf. Na betaling wordt het ebook direct toegevoegd aan je profiel.

Via Profiel > Mijn ebooks kun je het ebook direct downloaden. Bij gebruik van een tolino ereader of de tolino app voor smartphone of tablet, verschijnt na inloggen met het Libris account het ebook vanzelf op het apparaat.

Waar kan ik mijn downloadbestelling terugvinden?

Wij sturen nooit een downloadlink in de orderbevestiging. Direct na aankoop vind je de download terug in je profiel.

Zodra je bent ingelogd, ga je naar 'Mijn profiel' en vervolgens naar ‘Mijn ebooks’ (voor ebooks) of 'Mijn luisterboeken' (voor luisterboeken). Je laatste aankoop staat bovenaan. Om het ebook te downloaden klik je op ‘Downloaden’. Wens je het ebook direct te lezen op je computer, dan klik je op ‘Lezen via de webreader’.

Kan ik een downloadbestelling nog annuleren of wijzigen?

Helaas kun je een downloadbestelling niet meer wijzigen of annuleren. Ebooks worden voor eigen gebruik gepersonaliseerd en toegevoegd aan je account. Het herroepingsrecht is uitgesloten.

Door op "betalen" te klikken stem je in met directe levering en zie je af van het herroepingsrecht. Je wordt in het bestelproces hierop gewezen.

Ik ben het wachtwoord van mijn Libris account / tolino vergeten

Je kunt een nieuw wachtwoord instellen via onze website: www.libris.nl/inloggen. Links onder 'Ik ben al klant' en dan 'Wachtwoord vergeten'. Zodra het wachtwoord is gewijzigd, kun je opnieuw inloggen op je tolino ereader of app.

Wat is het verschil tussen EPUB met watermerk en EPUB met Adobe-DRM?

De beslissing om een ebook tegen kopiëren te beveiligen ligt bij de auteur en uitgever van het ebook. Alle buitenlandse ebooks worden met Adobe-DRM beveiligd. Momenteel wordt bij de meeste Nederlandstalige ebooks een van de volgende twee vormen van beveiliging toegepast:

-  Watermerk-DRM: een EPUB met watermerk is een verzameling onopvallende kenmerken die aan een ebook toegevoegd worden. Dit voorkomt kopiëren voor eigen gebruik niet, maar in het geval van grootschalige verspreiding is het altijd mogelijk om de bron te traceren.

Wanneer je dit ebook downloadt op de computer, is het bestandsformaat ‘EPUB’. Deze kun je eenvoudig overzetten naar een gewenst apparaat.

Voor het lezen op de tolino ereader, tolino app of tolino webreader heb je jouw computer niet nodig, het ebook verschijnt vanzelf.

Adobe-DRM: bij een EPUB met Adobe DRM dien je eerst een Adobe ID aan te maken, en vervolgens mag je aangeschafte ebook op een maximum van zes verschillende apparaten lezen. Alléén leesapparaten die geautoriseerd zijn door dezelfde Adobe ID kunnen dus het ebook lezen.

Wanneer je dit ebook downloadt op de computer, is het bestandsformaat ‘ACSM’. Vaak heet dit bestand ‘url-link’ en is dit een klein bestandje van een paar kilobyte (kb). Om dit ACSM-bestand op een ereader te zetten, dien je het programma Adobe Digital Editions te gebruiken.

Voor het lezen op de tolino ereader, tolino app of tolino webreader heb je jouw computer niet nodig, het ebook verschijnt vanzelf.

Mijn ebook heeft een .acsm-bestand (EPUB met Adobe-DRM). Hoe download ik deze?

Een ACSM-bestand (EPUB met Adobe-DRM) werkt net iets anders dan een gewone EPUB. Adobe-DRM is een extra beveiliging welke door de uitgever zelf is bepaald.

Om het ebook over te zetten naar andere ereader dan tolino, kun je het programma Adobe Digital Editions installeren op je computer. Via dit programma zet je het ebook dan over naar je ereader. Op deze pagina vind je de bijbehorende handleiding hiervoor.

Hoe lang zijn mijn ebooks beschikbaar als download?

Downloads van ebooks zijn direct beschikbaar bij aanschaf. De link naar de download is beschikbaar zolang het ebook wordt aangeboden door de uitgever. In de regel houden we hiervoor een periode van twee jaar aan. Deze tijdsindicatie is evenwel indicatief; je kunt hieraan geen rechten ontlenen.

Vaak is het boek langer beschikbaar, heel soms korter. Wij adviseren je een kopie van het ebook voor eigen gebruik te maken.

Waarop kan ik ebooks lezen?

Voor het lezen van een ebook is niet per se een ereader nodig. Een ebook kan worden gelezen op een ereader, smartphone / iPhone, tablet / iPad of computer.

Waarmee kan ik ebooks betalen?

Op je computer, smartphone of tablet kun je via de Libris website betalen met:

 • iDEAL
 • Bancontact
 • Creditcard
 • PayPal
 • Boekenbon
 • VVV-cadeaukaart
 • GivaCard

Op de tolino ereader kun je ebooks betalen met:

 • iDEAL (uitgesloten zijn Rabobank, ABN Amro, Van Lanschot en Knab)
 • Bancontact
 • PayPal
 • Boekenbon-cadeaukaart
 • VVV-cadeaukaart
 • Creditcard betalingen zijn NIET mogelijk op een tolino ereader.
Ik wil een ebook cadeau doen, hoe werkt dit?

Een ebook kun je niet zomaar cadeau doen, omdat deze wordt toegevoegd aan het account van degene die het ebook koopt. Om een ebook cadeau te doen, kun je het beste een (digitale) Boekenbon aankopen. De ontvanger kan dan zelf het gewenste ebook bestellen op onze webshop.

Wil je een fysieke Boekenbon cadeau doen? Deze koop je bij de Libris of Blz.-boekhandel bij jou in de buurt. Meer informatie over de Boekenbon-cadeaukaart vind je hier. De Boekenbon is niet verkrijgbaar in onze webshop.

Je kunt ook een digitale Boekenbon aankopen. Hiervoor ga je naar www.boekenbon.nl en bestel je een digitale Boekenbon / e-card Boekenbon. Het kaartnummer en de pincode kun je dan doorsturen naar de ontvanger. Deze kan hiermee zelf het ebook aanschaffen op onze webshop.

Op welke ereaders kan ik mijn bij Libris gekochte ebooks lezen?

Je kunt je bij Libris gekochte ebooks altijd lezen op een tolino ereader.

Het is in de meeste gevallen mogelijk je ebooks over te zetten naar een ereader van Kobo of Pocketbook.

De Sony ereader is sterk verouderd, mogelijk kun je jouw ebooks hier niet meer naar overzetten.

Kindle ereaders kunnen in de meeste gevallen wel ebooks met de beveiliging 'EPUB met watermerk' lezen, maar GEEN ebooks met de beveiliging 'EPUB met Adobe-DRM'.

Hoe zet ik een ebook op een andere ereader dan tolino?

Bij het gebruik van een ereader van een ander merk dan tolino kun je jouw bij Libris.nl gekochte e-books op je apparaat zetten met behulp van een computer.

Hiervoor log je in bij Libris.nl en kiest je bij je profiel voor 'Mijn e-books'. Hier klik je op. Vervolgens kun je elk e-book downloaden door op het woordje ‘Download’ achter de naam van het ebook te klikken.

Hierbij zie je dat het bestand toegevoegd zal worden aan je computer. Het bestand vind je in je Verkenner in de downloadmap.

Je kunt dit bestand met behulp van een kabel kopiëren naar je ereader.

Kan ik Adobe Digital Editions gebruiken op een Linux computer?

Het is niet mogelijk om het programma Adobe Digital Editions te installeren op een Linux computer.

Je kunt ebooks met het bestandsformaat EPUB met Adobe-DRM (ACSM) dus NIET overzetten via je Linux computer naar een ander apparaat.

Uiteraard kun je jouw ebooks wel direct lezen op de tolino ereader, de tolino app voor mobiele telefoon en tablet, of de tolino webreader.

Hoe kan een ebook op niet leverbaar staan?

Het kan wel eens voorkomen dat een ebook de status niet leverbaar heeft op onze webshop. Dit kan meerdere betekenissen hebben, maar de voornaamste is dat de uitgever zelf het ebook heeft teruggetrokken. Hierdoor kunnen wij het ebook niet meer leveren.

In het geval van buitenlandtalige ebooks zijn wij afhankelijk van de leverancier tolino. Mogelijk hebben zij geen overeenkomst met de uitgever als je het ebook niet kunt vinden.

Indien je twijfelt over de leverbaarheid van een ebook kun je contact opnemen met onze Klantenservice via [email protected]

Hostname: pro-mbooks3