De tips van onze boekverkopers

De boekverkopers van Heinen zijn (natuurlijk) ook verwoede lezers.

Boekenwurmen, ieder met een eigen voorkeur en smaak. En allemaal van harte bereid om de fascinatie voor een bepaald boek of favoriete schrijver te delen. In de winkel. En hier online, bij onze boekentips. Waaruit we iedere maand het aller-allermooiste boek kiezen, onze ‘winnaar’: het Boek van de Maand.

De Effingers

Gabriele Tergit

€ 24,99

De roman omvat de periode van 1878 tot 1948.
We volgen twee Duitse families die door huwelijk met elkaar verbonden zijn.
Door de verschillende posities die de hoofdpersonen bekleden, worden de klassenverschillen duidelijk.
Het mondaine Berlijn versus het behoudende Kragsheim in het zuiden .
De familieleden moeten zich zien te handhaven in roerige tijden. Oorlogen, antisemitisme en opstandige jongeren brengen onzekerheid en verdeeldheid.
Niet voor niets wordt deze roman vergeleken met De Buddenbrooks van Thomas Mann.
Een prachtige kroniek over een zeer turbulente periode in Duitsland.

Wilna

september 2020

Verdwijnende aarde

Julia Phillips

€ 22,99

Een prachtige roman die zich afspeelt op het schiereiland Kamtsjatkta. Twee zusjes verdwijnen op een middag in augustus. Vanuit verschillende perspectieven wordt het verhaal verteld door degenen die rakelings met de verdwijning te maken hebben. Schrijnende verhalen over het leven op het schiereiland dat in verval is geraakt na de val van de Sovjet-Unie. Op de achtergrond de ruige schoonheid van het gebied, dichtbeboste wouden, stomende vulkanen en ijzige zeeën die grenzen aan Japan en Alaska. Een roman die je bij je keel grijpt.

Annelies

 September 2020

Beste Broers

Jowi Schmitz

€ 15,95

Raf en Robbie, twee stoere broers van 9 en 5 jaar, gaan met hun ouders verhuizen van een drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma. Hun vader heeft geen werk en zit met zichzelf in de knoop en hun moeder heeft een nieuwe drukke baan als arts in het ziekenhuis. De broertjes zijn op zichzelf aangewezen en er is niemand die op ze let. Opa gaat elke nacht naar het bos om een grote toren met lichtjes te bouwen omdat hij samen met oma vanuit de toren naar een naderende komeet wil kijken. Als verrassing voor haar bouwt hij ook een dansvloer om daarna samen op hun favoriete muziek te dansen. Maar helaas wordt oma ziek en moeten de jongens op hem letten en hem zelfs redden. Ze rijden samen(!) in de jeep van opa om hem naar het ziekenhuis te brengen.  Het verhaal wordt verteld door Raf, de oudste broer, en je leeft met hem mee: de spanning voor zijn nieuwe school en omgeving, de spanning tussen zijn ouders en het verdriet van zijn opa; het is duidelijk voelbaar.

Een hartverwarmend en emotioneel boek waarbij ik mijn ogen niet droog kon houden. Dit boek bewijst dat ook volwassenen kinderboeken moeten lezen!

Vanaf 9 jaar en alle leeftijden daarna  

Irene

 September 2020

Hypernatuur

Cor van Gelderen

€ 35,00

Cor van Gelderen is kweker en staat bekend als ‘wandelende plantenencyclopedie’. In het boek ‘Hypernatuur’ informeert hij ons hoe we in de tuin de spelregels van de natuur gebruiken om planten zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Hij gaat puur uit van de natuurlijke omstandigheden als licht, schaduw en klimaatverandering. Samen met de prachtige foto’s van planten en diverse tuinen is het een bijzonder mooi en bruikbaar boek.

 

Dianne

september 2020

Het verlangen van de prins

Marco Kunst

€ 17,99

Als peuter spoelt Lode met een rubberbootje aan land en wordt hij door een visser naar een weeshuis gebracht. Hij weet niet hoe hij heet en waar hij vandaan komt maar droomt vaak over zijn ouders en een prins. Zeven jaar later vlucht hij uit het weeshuis en komt hij toevallig op het schip Het Verlangen van de Prins terecht; iedereen aan boord droomt van de prins, wordt getroffen door een vloek en kan het schip nooit meer verlaten. Het schip vaart al 300 jaar rond op zoek naar het eiland van de prins om de vloek te verbreken. Lode komt erachter wat er met zijn ouders is gebeurd en dat hij degene is die de bemanning bij hun zoektocht kan helpen. Wat volgt is een betoverend verhaal, een avontuurlijke sprookjesachtige vertelling met levendige karakters over liefde en vriendschap met een onderliggende boodschap. De illustraties van Marieke Nelissen zijn geweldig; het eiland van de prins ziet er nog mooier uit dan ik in gedachten had en de oude kapitein is fantastisch verbeeld! Echt een aanrader voor iedereen vanaf 10 jaar.

Irene

augustus 2020

Te hooi en te gras

Gerrit Jan Zwier

€ 21,99

Gerrit Jan Zwier reist door het Verenigd Koninkrijk, aan de hand van bekende literatuur, naar het Lake District van Beatrix Potter, het gebied rond Oxford van Tolkien en naar het Cornwell van Daphne Du Maurier. De planten en dieren blijken een enorme inspiratiebron te zijn voor hun boeken. Hij bezoekt deze plekken en vertelt er met zoveel enthousiasme over, dat je meteen je koffertje zou willen pakken.

Gerry

augustus 2020

Saint X

Alexis Schaitkin

€ 24,99

De vakantie van een Amerikaans gezin op een Caribisch eiland eindigt met de moord op de oudste dochter, Alison. Jaren later stapt haar zus Claire nietsvermoedend in een taxi. De chauffeur is één van de mannen die  toen verdacht werd van de moord. Vanaf dat moment raakt Claire geobsedeerd door de vraag wie haar zus nu eigenlijk was en wat er met haar is gebeurd. Hét ideale zomerboek!

Annelies

augustus 2020

Leeuw met strepen

Marlene Rebel ; Lucinda Vos

€ 16,99

De tienjarige Jacob en zijn vijfjarige zusje Catrijn, die een huidaandoening heeft, zitten samen op zolder verscholen. Wanneer moeder overlijdt, wachten ze met smart op de thuiskomst van hun vader die als chirurgijn op zee vaart en al lange tijd weg is. Maar Jacob wordt verraden door de gemene buurvrouw en naar een weeshuis gebracht. Hij laat Catrijn beloven dat ze zich verstopt houdt op een geheime plek op zolder totdat hij het wachtwoord roept: ‘Leeuw met strepen’. Zijn paniek wordt groot en hij moet alles op alles zetten om uit het weeshuis te ontsnappen en zijn zusje uit handen van de pestdokters te houden.  Het wordt een spannend en meeslepend avontuur waarbij hij hulp krijgt van weesjongen Willem en de Rattenbende. Zal hij zijn zusje kunnen redden en zal zijn vader nog ooit terugkeren? Jacob is moedig, dapper en beseft het belang van vriendschap. Dit verhaal dat zich afspeelt in het 17e-eeuws Amsterdam tijdens de pestepidemie raakt je en laat je niet meer los! Vanaf 9 jaar.

Irene

 Juli 2020

In sluitertijd

Adriënne Schouw

€ 21,99

In de warmste nacht van het jaar maakt Marius een einde aan zijn leven. Overdonderd door zijn daad blijven zijn vrouw Caro en hun drie dochters alleen achter. Verstrikt in zo veel vragen komt het leven van Caro anderhalf jaar later tot stilstand. Zij begint een onvermijdelijke zoektocht naar alles wat achteloos aan haar voorbij moet zijn gegaan en probeert de zelfgekozen dood van haar geliefde te begrijpen. Het blootleggen van de familieverhoudingen greep mij erg aan. De onmacht om elkaar te bereiken is pijnlijk realistisch beschreven.

Annelies

juli 2020

Suikerbastaard

Jaap Scholten

€ 26,50

In zijn eerdere romans heeft Scholten reeds bewezen een begenadigd verteller te zijn. In dit nieuwe boek weet hij je weer helemaal mee te nemen. Hoofdpersoon Marius Hilbrink, een Twentse fabrieksjongen, meldt zich in de jaren vijftig vrijwillig aan om deel te nemen aan een project, het bouwen van een suikerfabriek in Abessinië. Eenmaal daar verliest hij zijn hart en zal nooit meer vertrekken uit het magische bergkoninkrijk. Frederik Spengler, de verteller van het verhaal, heeft een oom die betrokken was bij de hele onderneming. Hij wil weten wat er destijds precies heeft plaatsgevonden en gaat, samen met de dochter van Hilbrink, naar Afrika. Laat je meeslepen door verhalen over Nederlandse avonturiers, de schoonheid van het Afrikaanse landschap, de rastafari’s, keizer Haile Selassie en de positie die China innam. En over de liefde van een Twentse tukker voor een Afrikaans meisje. Prachtig geschreven met een weergaloos einde waarbij je het niet drooghoudt.

Wilna

juli 2020

De brief om Middernacht

Benjamin Read ; Laura Trinder

€ 17,99

Emily lijkt een normaal meisje uit een gewone familie maar niets is minder waar. Haar vader werkt altijd ’s nachts als postbode(!) en haar moeder staat bekend als een maffe vrouw. Maar dan wordt er midden in de nacht bij Emily thuis een geheimzinnige brief bezorgd. De volgende ochtend verdwijnt haar moeder en ze komt niet meer terug. Wanneer een paar dagen later ook Emily’s vader verdwijnt, zit er niks anders op dan op zoek te gaan naar haar ouders. Tijdens deze zoektocht komt ze in een magische wereld terecht en leert ze haar ouders van een heel andere kant kennen! Emily is stoer, eigenwijs en grappig en je sluit haar meteen in je hart. Dankzij de fijne schrijfstijl leest dit boek lekker weg. Kortom een heerlijk boek vol avontuur, magie en geheimen. Vanaf 10 jaar.

Irene

 Juli 2020

Het meisje dat met beren praatte

Sophie Anderson

€ 17,50

Het meisje dat met beren praatte - Sophie Anderson.
Yanka wordt als baby gevonden in een berenhol. Ze groeit op bij haar liefdevolle pleegmoeder Mamotsjka, maar altijd is er de drang om te weten waar ze vandaan komt. Yanka gaat op zoek en beleeft spannende avonturen. Het is een sprookjesachtig verhaal wat hartverwarmd geschreven is en dat je in een ruk wilt uitlezen en bovendien heeft het boek ook prachtige illustraties. Het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 10 jaar.

Gerry

 Juli 2020

Het Pungelhuis

Annet Huizing

€ 15,00

Het boek gaat over de twaalfjarige Ole, die alleen met zijn vader en moeder in Utrecht woont. Totdat zijn vader wordt gebeld dat opa overleden is en hij zijn vervallen huis - het Pungelhuis - in Orpel in Brabant erft. Hij wist niet eens dat hij een opa had! Door geldproblemen moeten ze er zelf gaan wonen, afgelegen en midden in de bossen. Moeder vertrekt een paar maanden naar het buitenland en Ole en zijn vader moeten zich er zien te redden. Het Pungelhuis ligt vlakbij de grens met Belgie en speelde een belangrijke rol bij de botersmokkel tussen Nederland en Belgie in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Er vonden regelmatig gevechten plaats tussen douane en smokkelaars. Ole ontdekt welke rol zijn opa hierin speelde en zijn vader kan niet anders dan het ware verhaal vertellen…..

Het is een bijzonder en interessant boek waarin de personages levensecht beschreven worden en de sfeer mooi voelbaar is. Het is gebaseerd op ware gebeurtenissen en in het nawoord staat informatie over het Pungelhuis. Niet superspannend maar wel mooi! Vanaf 11 jaar.

Irene

 Juli 2020

Quotum

Marloes Morshuis

€ 15,95

De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen, stelt de Wereldraad een quotum in: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg. Ook voor de broers Axel en Tommy is geen plek meer. Zij zijn in de slinkstand gezet:  ze kunnen niet naar school, moeten leven van een karig voedselpakket en werken in slinkersdienst. Net als miljoenen andere slinkers mogen ze zo weinig dat ze maar voor de helft meetellen. Zo wil de Euro-Unie zonder bloedvergieten het quotum van de Wereldraad halen. Axel en Tommy moeten vluchten nadat hun ouders zijn opgepakt en tijdens hun zoektocht ontdekken ze langzaam de duistere krachten achter het quotum. Marloes Morshuis neem je mee naar een andere wereld waar het lastig is om te weten wie te vertrouwen is en wie niet. Het is ontzettend spannend, mooi geschreven en het laat je tegelijk met andere ogen naar onze eigen wereld kijken. Vanaf 13 jaar.

Loes

 Juli 2020

Wolgakinderen

Guzel Jachina

€ 24,99
Al eerder wist Jachina met haar roman Zulajka opent haar ogen mij te bekoren en met dit nieuwe boek lukt het haar weer.
Het verhaal begint in 1916 in een dorpje aan de Wolga. Als de jonge Klara plotseling bij Jacob Bach, degene van wie ze privéles krijgt, aan de deur staat, neemt hij haar in huis. Ze trekken samen in een oude hoeve aan de andere kant van de rivier. Als Klara door drie binnendringers wordt verkracht, verliest Bach zijn spraakvermogen. Tot overmaat van ramp sterft zijn geliefde negen maanden later in het kraambed. Zo goed als in zijn vermogen ligt, voedt Bach de kleine Anna op. In prachtige verhalen tekent Jachina de levens van de Wolgaduitsers. De geschiedenis, waarin burgeroorlog, honger, Stalin-regime en door Hitler geïnitieerde deportaties regeren, meandert tussen de bijna sprookjesachtige vertellingen door. Prachtig, Jacob Bach vergeet ik nooit meer.

Wilna

 Juni 2020

Frankrijk Binnendoor

Ruud Couwenhoven

€ 22,50

Frankrijk stelt zijn grenzen weer open voor toeristen, we zijn dus weer welkom! Maar het vooruitzicht van overvolle tankstations en wegrestaurants is minder leuk. Waarom zouden we niet de binnendoorwegen kiezen en Frankrijk opnieuw ontdekken op een relaxte manier? Het boek Frankrijk binnendoor van Ruud Couwenhoven staat vol tips om leuke plaatsen te ontdekken die we anders zo voorbij waren gereden. Een goed boek bij de voorbereiding van onze vakantie én ook een leuk vaderdagcadeau!

Dianne

juni 2020

Kindertijd

Tove Ditlevsen

€ 19,99

Tove Ditlevsen (1917-1976) was een invloedrijk Deense schrijfster en dichter. In Kindertijd beschrijft zij hoe het is om op te groeien als buitenbeentje in een volkswijk van Kopenhagen net na de Eerste Wereldoorlog. Liever leest zij boeken en schrijft zij gedichten dan met de meisjes uit haar omgeving om te gaan. Kindertijd is het eerste deel uit de Kopenhagen-trilogie. Ik kijk uit naar het tweede deel Jeugd om te lezen hoe het Tove vergaat na het ruw beëindigen van haar kindertijd om op 14-jarige leeftijd te moeten gaan werken.

Annelies

 Juni 2020

Het geheim van tante Fien

Tanneke Wigersma

€ 15,99

Nico(lette) woont in een weeshuis, maar ze blijkt een achterachtertante te hebben en wordt daarheen gestuurd. Tante Fien (Annephine Bernadette van Bloedhond tot Vossenhol) is heel blij met Nico en ze hebben het fijn samen. Tante Fien is bijzonder en doet wel vreemd, ze heeft een geheim! Nico ontdekt dat ze in haar kelder een draak heeft en dat is het begin van een nieuwe vriendschap en avontuur. Het is een wonderlijk mooi boek, korte hoofdstukken en prachtige prenten en het boek heeft een fijne sfeer van gevoeligheid en kwetsbaarheid. Geschikt voor kinderen van 8-9 jaar.

Gerry

 Juni 2020

Alfabet

Charlotte Dematons

€ 24,90

Na acht jaar is er gelukkig weer een nieuw prentenboek van Charlotte Dematons verschenen. We kennen haar natuurlijk van De gele ballon, Nederland en Sinterklaas. Drie jaar lang is ze ermee bezig geweest en het resultaat mag er zijn: een prachtig geïllustreerd tekstloos prentenboek vol grapjes en verwijzingen naar kunst en cultuur. Iedere twee pagina’s gaan over een letter van het alfabet en bevatten oneindig veel details. Zelfs de dingen die de mensen en dieren aan het doen zijn, hebben te maken met de letter waar het over gaat. Over alles is heel goed nagedacht. Bovendien kun je op iedere bladzijde zoeken naar een letter en een dief. Deze dief neemt weer op ieder bladzijde iets mee. Kortom: uren lang kijkplezier! Bij het boek horen een app en een website die de woorden bij de prenten aanwijzen en lestips voor het onderwijs geven. Een onmisbaar boek voor thuis en in het onderwijs!

Irene

 Juni 2020

Zo vrij als een vogel

Sandy Stark-McGinnis

€ 15,95

Het boek gaat over een meisje, December, dat een groot gedeelte van haar leven in een weeshuis heeft gewoond en ook steeds weer bij diverse pleeggezinnen. Je krijgt een kijkje in deze wereld vol met vreselijke ervaringen, maar December houdt zich staande door te denken dat ze een vogel is en straks dus de vrijheid tegemoet kan vliegen. Uiteindelijk komt ze terecht bij een vrouw die wilde dieren opvangt en ook van vogels houdt. Hier leert December dat je mag zijn wie je bent en dat je goed bent zoals je bent. Een indrukwekkend en best heftig boek, geschikt voor de geoefende lezer vanaf 10 jaar.

Gerry

 Juni 2020

De luiaards in de vruchtbare vallei

Albert Cossery

€ 19,99

Na het lezen van Grote dieven kleine dieven (2019) heb ik met enig ongeduld uitgekeken naar de herziene vertaling van De luiaards in de vruchtbare vallei van Albert Cossery. Maar het wachten was het meer dan waard. Wat een fantastische satire! Drie broers vormen samen met hun vader en een oom een nest luilakken voor wie slapen de grootste deugd is. Van werken en geld verdienen komt tenslotte alleen maar narigheid en is daarmee echt iets voor dommeriken. Het boek zit vol spot, scherpe dialogen en is zelf allerminst slaapverwekkend.

Dianne

Juni 2020

321 superslimme dingen die je moet weten over geschiedenis

Mathilda Masters

€ 20,50

De serie 321 superslimme dingen die je moet weten over... staat garant voor uren informatief leesplezier. Naast het populaire deel over de dingen die je moet weten voor als je dertien wordt, is nu het deel over geschiedenis verschenen. Mooi vormgegeven, leerzaam, grappig en boordevol leuke tekeningen. Dit boek past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek en zelfs als je niet van geschiedenis houdt, is het heerlijk om te lezen! Vanaf 9 jaar

Irene

Mei 2020

Tuinieren voor de geest

Sue Stuart-Smith

€ 24,99

Dat tuinieren een positieve bijdrage levert aan je gezondheid - niet alleen je fysieke maar ook aan je mentale - dat weten de meesten van ons wel. Zeker in dit coronatijdperk zijn velen maar wat blij met hun tuin; of dat nou een balkon-, moes-, sier- of volkstuin is, dat maakt niet uit. Sue Stuart-Smith is psychiater en onderzoekt in Tuinieren voor de geest hoe de groene wereld ons innerlijk leven beïnvloedt. Ze baseert zich daarbij op ervaringen uit de praktijk van tuintherapie als psychosociale behandelmethode. Daarnaast is ze samen met haar man Tom, die zelf een beroemde tuinarchitect is, druk bezig in hun eigen prachtige tuin. Heel plezierig en informatief om te lezen, herkenbaar en zeer inspirerend!

Adr. Heinen

Mei 2020

Vis in een boom

Lynda Mullaly Hunt

€ 17,95
Ally is slim, zo slim dat ze voor iedereen kan verbergen dat ze niet kan lezen. Ze wordt gepest en de klas vindt haar dom. Maar dan krijgt ze een nieuwe meester. Hij ontdekt dat ze absoluut niet dom is, maar dyslectisch en gaat haar helpen. Voor Ally vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Haar zelfvertrouwen groeit en er gaat een wereld voor haar open.
De titel verwijst naar een uitspraak van Albert Einstein: "Iedereen is goed in iets. Maar als je een vis in een boom laat klimmen en hem daarop beoordeelt, zal hij zijn hele leven denken dat hij dom is". Een mooi, ontroerend verhaal over echte vriendschap, gevoelens en vertrouwen in jezelf. En opsteker voor kinderen met dyslexie. Vanaf 10 jaar

Irene

Mei 2020

Waarom Libris.nl
Boekbestellingen vanaf € 15,- GRATIS thuisbezorgd.
Kies uit meer dan een miljoen artikelen, waaronder ruim 25.000 Nederlandse ebooks.
Thuis bestellen en bezorgen of afhalen en betalen in de boekhandel.
Ruim 85.000 boeken op werkdagen voor 21.00 uur besteld, de volgende dag bezorgd
Volg uw bestelling via Track & Trace van PostNL
Ruim 180 aangesloten Libris- en Blz.-boekhandels.
pro-mbookslibr3 : libris