Boekentips februari 2020


Wilna
februari 2020
9789029093231

West

Carys Davies

Pennsylvania, 1815. Muildierenfokker Cy leest een krantenbericht over de vondst van reusachtige beenderen ergens in Kentucky. Hij wil het met eigen ogen aanschouwen, wie weet loopt er nog ergens zo’n megamonster rond. Hij laat de zorgen voor zijn 10-jarige dochter Bess over aan zijn zus en vertrekt. We volgen twee verhaallijnen, die van vader en dochter. De jonge indiaan die zich halverwege de krankzinnige tocht bij Cy aansluit zal uiteindelijk de twee verhaallijnen op een prachtige manier bij elkaar brengen. Betoverend mooi!
bekijk in onze webshop

Irene
februari 2020
9789025770648

Ons kasteel aan zee

Lucy Strange

De twaalfjarige Petra woont met haar ouders en oudere zus in een vuurtoren - die ze 'ons kasteel' noemen - aan de Engelse kust. Haar wereld bestaat uit avonturen in verborgen tunnels en verhalen over zeemonsters. Maar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt valt het gezin helemaal uit elkaar. Petra’s (Duitse) moeder wordt verdacht van spionage en naar een interneringskamp gebracht en haar vader en zus hebben ieder hun eigen geheimen. Wie is er nog te vertrouwen in het dorp? En kan de oude legende van de Dochters van Steen haar helpen? Dit ontroerende verhaal wordt heel mooi vanuit de dappere Petra verteld en blijft boeiend tot het eind. Het is zo knap geschreven dat je ondanks alle ellende het boek met een goed gevoel dichtslaat. Een aanrader vanaf 10 jaar.

bekijk in onze webshop

Gerry
februari 2020
9789025457679

Zwarte schuur

Oek de Jong

We maken kennis met de een getormenteerde kunstenaar Maris Coppoolse en kijken naar verschillende fases in zijn leven: zijn eerste erotische ervaring, een jeugdtrauma, zijn liefdesleven en zijn kunstenaarschap. Oek de Jong weeft een indringend verhaal hieromheen, waarin alles aan bod komt: het ruwe, het lompe, de schoonheid en het ingetogene - en dat alles met heel veel gevoel, zonder ook maar ergens uit de bocht te vliegen. Na het lezen van dit boek had ik het gevoel dat ik een ouderwetse, klassieke roman had gelezen. Een bijzondere ervaring, welke ik in lange tijd niet had gehad. Vakwerk.
bekijk in onze webshop

Wilna
februari 2020
9789048837014

Bezette gebieden

Arnon Grunberg

Het verhaal van Otto Kadoke, de psychiater uit de vorige roman van Grunberg, gaat verder. Na uit zijn ambt te zijn gezet (wegens ongewenste intimiteiten) besluit hij op de uitnodiging van zijn achter-achternicht in te gaan: hij vertrekt naar Israël en neemt zijn hulpbehoevende vader (weer getransformeerd van moeder in vader) mee. Kadoke wordt onthaald als ‘de verlosser‘ (eindelijk een man voor de achter-achternicht!), moet onder toezicht van aanstaande schoonmoeder seksueel presteren en wordt stiekem verliefd op een Palestijnse man. Kortom, hilariteit alom. Grunberg op z’n best!
bekijk in onze webshop

Steven
februari 2020
9789029539708

Vuurgeesten

R.O. Kwon

Het zou me niet verbazen als dit debuut aan het eind van het jaar voor mij het beste boek van 2020 blijkt te zijn. Vuurgeesten vertelt het vervreemdende verhaal van twee geliefden, Will en Phoebe, die allebei getekend zijn door verlies. Zij komen op de universiteit in aanraking met John Leal, een charismatische religieuze man en raken van hem in de ban. Vanuit drie perspectieven (Will, Phoebe en John) vertelt Kwon in elegante doch krachtige zinnen hoe geloof, fanatisme en extremisme enkel door een dunne lijn van elkaar gescheiden zijn en hoe wankel de liefde dan blijkt. Een donker wonderschoon debuut.

bekijk in onze webshop