Boekentips december 2018


Wilna
december 2018
9789048840762

Mijn verhaal

Michelle Obama

Prachtig inkijkje in het leven van deze inspirerende vrouw. Alles komt aan bod: haar jeugd in een arme wijk in Chicago; haar gedrevenheid die leidde tot een plek op een van de beste universiteit van het land; haar carrière en ontmoeting met Barack Obama; het huwelijksleven en moederschap en tot slot, haar leven als presidentsvrouw in het Witte Huis. Michelle deelt alles met de lezer, is oprecht over haar twijfels en onzekerheden en ontroert door haar inzet om hogere doelen te bereiken. Een unieke persoonlijkheid !

bekijk in onze webshop

Natasja
december 2018
9789048841783

‘t Hooge Nest

Roxane van Iperen

‘t Hooge Nest is een verscholen villa in de bosrijke omgeving van ‘t Gooi, die tijdens de Tweede Wereldoorlog diende als onderduikadres voor een grote groep mensen. ‘t Hooge Nest werd geleid door de twee Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper, die al sinds het begin van de oorlog actief in het verzet waren in Amsterdam en Den Haag. Zelf moesten ze ook onder de radar blijven, ze liepen enorm veel risico’s met het verzetswerk en met hun Joodse achtergrond. Als het einde van de oorlog in zicht is, wordt het Nest verraden en belandt de familie Brilleslijper met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. Het verhaal is mooi geschreven door Roxane van Iperen, die zelf met haar gezin in ‘t Hooge Nest woont en zo op het verhaal stuitte.

bekijk in onze webshop

Wilna
december 2018
9789021412009

Foon

Marente de Moor

'Foon' speelt zich af in een verlaten Russisch dorpje. Een echtpaar, twee zoölogen, woont daar in een voormalig biologisch lab. Lev, de oude professor, is dementerend en zijn jongere vrouw zwelgt in haar hallucinaties in deze eenzame, deprimerende maar ook sprookjesachtige omgeving. Met haar mooie schrijfstijl weet De Moor prachtige sferen op te roepen.

bekijk in onze webshop

Irene
december 2018
9789089672735

De Schelmenstreken van Reinaert de Vos

Koos Meinderts

Wie kent het niet: het dierenepos uit de Middelnederlandse literatuur 'Van den Vos Reynaerde'. Deze bewerking van Koos Meinderts is geweldig, zowel de tekst als de bijzondere prenten van achttien verschillende topillustratoren zoals Charlotte Dematons en Thé Tjong Khing. Dat er op elke prent een andere Reinaert wordt uitgebeeld, doet er niets aan af. Een prachtig geschenk onder de kerstboom! Voor 9 jaar en ouder.

bekijk in onze webshop

Isolde
december 2018
9789492313324

Lanark - een leven in vier boeken

Alasdair Gray

Lanark is een buitengewoon excentriek boek. Dit magnum opus van Alasdair Gray uit 1981 is dit jaar pas voor de eerste keer vertaald naar het Nederlands. Lanark is een visioen, doet de lezer in een droomwereld geraken. En eigenlijk is het onmogelijk het verhaal na te vertellen, hoewel de strekking ervan duidelijk is. Het beschrijft de onmogelijkheid van de liefde, vereenzaming en ondergang van de mens in deze verloren maatschappij.

Al bij de eerste aanblik wekt het boek interesse. Het is prachtig vormgegeven; er wordt geëxperimenteerd met typografie en het bevat fraaie pentekeningen die uit Dante's hel afkomstig lijken te zijn. Daarnaast valt direct de vreemde opbouw van het boek op. Het begint met Boek Drie, dan volgt een Proloog en daarna de Boeken Een, Twee en Vier. Door de experimenten die Gray in Lanark uitvoert, wordt hij vergeleken met Kafka, Joyce en Dante. 

Vanaf het begin had ik als lezer het gevoel in een visioen te zijn beland. Het hoofdpersonage, Lanark, kan zich niets meer herinneren van zijn verleden en komt in een stad die geteisterd wordt door constante regenval zonder zonlicht. De inwoners lijden aan ziekte en ook Lanark ontkomt er na enige tijd niet aan. Hij wordt opgeslokt door een gat in de grond, komt daar terecht in een ziekenhuis en geneest uiteindelijk.

In de daarop volgende Boeken Een en Twee wordt in tegenstelling tot Boek Drie een realistische wereld voorgesteld. Deze Boeken vertellen het verhaal van de schotse jongen Duncan Thaw. Centraal hierin staan de zoektocht naar intimiteit, seksualiteit en liefde. Al zijn pogingen dit te bereiken zijn tevergeefs. 

In Boek Vier wordt er weer teruggekeerd naar de surrealistische wereld. Lanark wil terugkeren naar de stad Unthank, waarin hij in Boek Drie leefde. Eenmaal daar aangekomen merkt hij dat de stad niet meer is wat het geweest was. 

Duidelijk is dat Lanark het alterego van Duncan Thaw is. Beide verhaallijnen lopen parallel aan elkaar en zijn op knappe manier met elkaar verweven. Deze dystopische roman is een aanrader voor ieder die houdt van humor, maatschappijkritiek, satire en fantasie. 

bekijk in onze webshop