De tips van onze boekverkopers

De boekverkopers van Heinen zijn (natuurlijk) ook verwoede lezers.

Boekenwurmen, ieder met een eigen voorkeur en smaak.
En allemaal van harte bereid om de fascinatie voor een bepaald boek of favoriete schrijver te delen.
In de winkel. En hier online, bij onze boekentips.
Waaruit we iedere maand het aller-allermooiste boek kiezen, onze ‘winnaar’: het Boek van de Maand.

De bagage

Monika Helfer

€ 20,00
Er verschijnt een nieuw boek, je pakt het op, auteur onbekend, je leest de achterkant en besluit het een kans te geven.
En je ontdekt een juweel in handen te hebben.
Gesitueerd in de Oostenrijkse bergen, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, volg je een gezin dat tot ‘ de bagage’ behoort, de laagsten van het dorp en door de bewoners als uitschot beschouwd.
Met als hoofdpersonage de moeder en spil van het gezin, de wonderschone Maria. Als haar man Josef wordt opgeroepen door het leger, volgen moeizame jaren die de veerkracht van Maria en haar kroost danig op de proef zullen stellen.
‘Een van de mooiste boeken van het jaar.’
Dit zegt een quote uit DER SPIEGEL, en ik ben het er helemaal mee eens!

Wilna

November 2020

In genade

Rye Curtis

€ 22,99
De tweeënzeventigjarige Texaanse Cloris Waldrip blijft na een vliegtuigongeluk alleen achter in de wildernis van Montana. Zonder enige uitrusting, overgeleverd aan de elementen, met alleen haar gezonde verstand en vindingrijkheid om de weg naar de bewoonde wereld terug te vinden. Tegelijkertijd begint park ranger Debra Lewis een zoektocht naar de vermisten, al lijkt alle hoop verloren. Wanneer dagen weken worden en Cloris’ situatie steeds hachelijker wordt, krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Alle waarheden waarin ze vroeger geloofde zal ze hierdoor in twijfel moeten trekken.
Voor even waande ik mij in de bossen van Montana en vergat alles om mij heen.
Een prachtige, indrukwekkende roman.

Annelies

November 2020

Russische sprookjes

Tjong-Khing Thé

€ 19,99

Naast vele bekroningen voor zijn illustraties, heeft Thé Tjong Khing inmiddels ook bewezen dat hij ontzettend goed en toegankelijk sprookjes kan schrijven voor jonge kinderen. Veertien Russische sprookjes vol Baba Jaga’s, vuurvogels, geniepige reuzen en zwaardvaardige prinsessen en prinsen. De prachtige, herkenbare illustraties laten je meevoeren in deze nieuwe, bekende en onbekende sprookjes. Een boek dat niet mag ontbreken thuis in de sprookjesboekenkast en dat keer op keer (voor)gelezen kan worden. Mooi geschenk voor de feestdagen!

Irene

 November 2020

Schaduwstad

Elizabeth Day

€ 24,99

Howard Pink is een selfmade miljonair die gewend is aan macht. Hij gaat echter gebukt onder de verdwijning van zijn dochter jaren geleden. Wanneer hij een onvergeeflijke daad begaat, raken de levens van hem, zijn jonge slachtoffer, een ambitieuze journaliste en een oudere dame voor altijd met elkaar verstrengeld op een manier die geen van allen ooit had kunnen vermoeden. Net als haar eerdere boek Het feest vond ik Schaduwstad een feest om te lezen! Het is een levendige roman over de kloof tussen de Britse klassen, tussen rijk en arm, tussen hen voor wie deuren zich openen en anderen die met moeite overleven.

Annelies

 November 2020

De Ickabog

J.K. Rowling

€ 19,90

Er was eens een klein landje Steenrijk, met heel gelukkige bewoners en waar koning Fred de Flinkerd de heerser was. 'Flinkerd' had hij zelf verzonnen omdat het mooi klonk maar ook omdat hij op een keer helemaal in zijn eentje een wesp had doodgeslagen, als je tenminste die vijf lakeien en de laarzenpoetser buiten beschouwing liet. Meteen vanaf dit eerste begin wil je natuurlijk al verder lezen. Want in het land is ook de legende van de Ickabog: een monster dat mensen en schapen eet. Zo groot als twee paarden. Met ogen als reusachtige lantaarns en lange vlijmscherpe klauwen. Bestaat hij nou echt of niet? De Ickabog is een nieuw kinderboek van J.K. Rowling. Een verhaal wat ze nog op zolder had liggen en dankzij Covid 19 eindelijk kon afmaken. Ze publiceerde het eerst gratis online en nodigde kinderen uit de hele wereld uit om de illustraties erbij te tekenen. In de Nederlandse uitgave staan de winnende tekeningen van Nederlandse kinderen. Het is een sprookje zoals een sprookje hoort te zijn: met goed en kwaad, arm en rijk en de strijd tegen een monster. Maar dan wel origineel. Heerlijk om te lezen! Vanaf 8 jaar.

Irene

 November 2020

Ecologieën

Atte Jongstra

€ 27,50

De biodiversiteit in het boekenlandschap wordt steeds groter en ook groeit het aantal titels over hoe wij mensen met de natuur omgaan. Atte Jongstra doet daar met zijn boek Ecologieën een schepje bovenop. Maar dit is geen boek waarvan er dertien in een dozijn gaan. Voordat je het boek openslaat, zie je al aan de fraaie kaft dat je iets bijzonders in handen hebt. Doorbladerend val je van de ene curieuze illustratie in de andere. Bovendien is het boek ingedeeld in vele kleine hoofdstukken en dat nodigt uit tot lezen. Waar gaat het boek precies over? Dat is door de overvloed aan historische gebeurtenissen en de bonte stoet van merkwaardige personages moeilijk te zeggen. Maar dankzij de literaire kwaliteiten van de schrijver blijf je bij het centrale thema: hoe verhoudt de mens zich gedurende zes eeuwen tot zijn natuurlijke omgeving? Op erudiete wijze en met veel verbeeldingskracht brengt Jongstra fictie en feiten met elkaar in verband, wat resulteert in een kostelijk boek.

Dianne

 November 2020

Roman 11, boek 18

Dag Solstad

€ 20,99

Bjørn Hansen verlaat zijn vrouw en zoon in Oslo om in te trekken bij zijn minnares in Kongsberg. Als beschouwende toeschouwer van zijn leven worden we als lezer deelgenoot van de motieven en beslissingen die Bjørn heeft en neemt. Althans dat denken we... De onthechting in Bjørn's leven is echter zo totaal, dat de rollercoaster die voorgeschoteld wordt je doet duizelen. Het vertrek uit het huis van zijn minnares, het verblijf van zijn zoon in zijn appartement en de uitwerking en effecten van het plan om het leven volledig naar zijn hand te zetten - onthutst blijf je na 182 pagina's 'samen met Bjorn' achter met het besef dat hij de regie op zijn leven volledig is verloren. Deze tragikomische roman pakt je vanaf het begin bij de lurven en laat je op het nippertje los maar verbijsterd achter. Een existentieel meesterwerk. Met nog twee delen in het vooruitzicht voor wie het nog niet los wil laten!

André

November 2020

Koningskind

Selma Noort

€ 16,99

De vijftienjarige Lydia raakt ongewild zwanger van de koning; ze vlucht uit schaamte en haar dochtertje Zissel wordt geboren. Zissel heeft een vreemd handje en kan niet praten, maar ze ziet en begrijpt alles – ook het samenzweerderige gefluister in de nacht waarin jaren later haar babybroertje wordt geboren. Diezelfde nacht sterft de baby van een belangrijke edelvrouw die het dorp passeerde. Het broertje van Zissel wordt ontvoerd en beschouwd als de pas geboren zoon van de edelvrouw. Zissel mag hem mee begeleiden naar het hof. Daar weet niemand dat zij de zus van de baby is, laat staan dat zij een dochter van de koning is. Maar de kleur van haar ogen verraadt haar .Dankzij haar sterke karakter en het besef dat haar handje geen zwakte is maar juist een kracht weet ze zichzelf en haar broertje te redden.

Dit geschiedenisverhaal is gebaseerd op koning Salomo uit het Bijbelverhaal en op een bijzondere, toegankelijke wijze geschreven waardoor het lekker wegleest als een spannend avontuur.

Voor 12 jaar en ouder

Irene

November 2020

De koning van Bubbeda

Jong, de, Kim

€ 15,95
Schrijver en illustrator Kim de Jong uit Berlicum heeft een grappig voorleesverhaal op rijm geschreven over de omvangrijke koning van het kleine Bubbeda. Hij  houdt van appelflappen en Bossche bollen en doet in zijn vrije tijd het liefst een sprookje na. Op een dag besluit hij het sprookje van de prinses op de erwt te spelen en met behulp van zijn zes lakeien en een hoge hijskraan wordt hij op de matrassen gehesen.  Het loopt anders dan verwacht maar gelukkig is het een snertsprookje en komt het natuurlijk allemaal goed! 
De vrolijke, kleurrijke illustraties maken het boek helemaal af.
Voorlezen vanaf 4 jaar

Irene

Oktober 2020

Wen er maar aan

Maike Meijer

€ 17,99

In haar nietsverhullende dagboek registreert de werkloze actrice M. het kleine en grote verval in haar leven. Haar puberzoon Ole dreigt het nest te verlaten en sex met echtgenoot Koos is tegenwoordig iets wat af en toe moet gebeuren. ‘Het is net als een halfjaarlijkse controle bij de tandarts, alleen dan minder vaak.’ Ondertussen verlangt ze vurig naar een glansrol. Ze wil zichzelf – en bovenal haar zoon – bewijzen dat er nog toekomst in haar zit.

Ik heb het schaterend uitgelezen. Héél herkenbaar!

Annelies

Oktober 2020

De moordclub (op donderdag)

Richard Osman

€ 20,99
In een prettig en rustig bejaardenhuis vormen vier bewoners een onwaarschijnlijk clubje. Een keer per week, op de donderdag, ontmoeten ze elkaar om onopgeloste moorden te onderzoeken. Als een vastgoedontwikkelaar uit het nabijgelegen stadje wordt vermoord komt ‘de moordclub’ in actie; het is hun eerste grote zaak. Tot hun verbazing lijkt de moord alles te maken te hebben met hun eigen verzorgingshuis. De vier vrienden mogen dan wel behoorlijk op leeftijd zijn, ze hebben allemaal meer dan genoeg levenservaring. Maar zijn ze nog in staat om een moordenaar te vinden voor hij weer toeslaat?
Nu eens even geen thriller over een depressieve Scandinavische inspecteur die een gruwelijke moord oplost maar een lekkere ouderwetse detective. Een mix van Agatha Christie, Hendrik Groen en Nicolien Mizee.

Annelies

Oktober 2020

Het kleine leven, ingekleurd

Nicolien Mizee

€ 15,00

Net als zovelen zat schrijver Nicolien Mizee tijdens de coronacrisis thuis. Dat gold ook haar vriendin en kunstenaar Marly Hendricks, die in Frankrijk in een huis met een tuin woont. Mary zorgde voor prachtige tekeningen die kunnen worden ingekleurd, Nicolien verzon er verhalen bij.  Zit u nu ook veel thuis en kunt u er wel een hobby bij gebruiken? Zoek de viltstiften of de kleurpotloden maar op en koop dit boek.  Een betere reden om in de boekhandel naar een kleurboek te vragen is er niet. 

Dianne

Oktober 2020

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

Annie M.G. Schmidt

€ 15,99
In dit heerlijke voorleesverhaal voor alle kinderen klein en groot
gaat er onderweg naar Nederland iets mis met de pakjesboot
Gelukkig zijn Sint en Piet niet verdronken
maar alle cadeautjes zijn naar de bodem van de zee gezonken!
Een Franse visser brengt hen met zijn auto snel naar Nederland
maar wat is daar nu aan de hand?
Zonder kleren worden Sint en Piet niet herkend
en kunnen de kinderen niet met cadeautjes worden verwend
Toch deert hen dat helemaal niet
Ze helpen liever Sint en Piet
Zo eindigt het verhaal met een geweldig feest
en is het voor Sint de mooiste 5 december ooit geweest!
Een verrassend origineel Sinterklaasverhaal met prachtige illustraties van Noelle Smit

Irene

Oktober 2020

Mus en kapitein Kwaadbaard en De 5 slangen

Kevin Hassing

€ 16,99

Mus is wees en woont in Zeeburgerdam. Op een dag wordt het havenstadje overvallen door de beruchte piratenbende: De 5 slangen. Mus weet als enige te ontsnappen en roept de hulp in van kapitein Kwaadbaard. Hij was ooit lid van De 5 slangen en heeft zo zijn eigen redenen waarom hij het tegen de brute leider op durft te nemen. Algauw belanden ze in een spannend avontuur en met hulp van kapiteins broer Bertrand, de Buffel, Kromme Kareltje en heel veel moed is Mus vastbesloten om de piraten uit Zeeburgerdam te verdrijven!

Je leest dit mooie boek achter elkaar uit, het is grappig, stoer en avontuurlijk. De personages, naast de dappere Mus, sluit je meteen in je hart en de sfeervolle illustraties van Linde Faas maken het helemaal af. Gelukkig is het avontuur van Mus nog niet afgelopen, ik kijk uit naar deel 2!

Loes

Oktober 2020

Mijn moeder is een gorilla

Frida Nilsson

€ 17,99

De negenjarige Jonna woont haar hele leven al in een streng weeshuis en hoopt op een dag geadopteerd te worden door een mooi, liefdevol echtpaar dat dolgelukkig met haar is. Maar op een dag scheurt er een oude, roestige Volvo de oprit van het tehuis op en stapt er een grote gorilla uit om een kind te adopteren. Tot haar ontzetting kiest ze Jonna uit. Ze neemt haar mee naar een leegstaande fabriek waar ze woont. Jonna vindt het aanvankelijk vreselijk. Ze schaamt zich voor haar grote, lompe, harige pleegmoeder. Toch blijkt ze ook heel lief en zorgzaam en ze krijgen zo’n hechte band dat Jonna nooit meer terug wil naar het kindertehuis. Een mooi, fantasievol verhaal over niet te snel oordelen en dat  geluk niet in mooie mensen of rijkdom hoeft te zitten. Vanaf 9 jaar.

Irene

 Oktober 2020

Hoe vind je zelf dat het gaat?

Japke-D. Bouma

€ 16,99
Beste lezer,
Mag ik even iets tegen u aanhouden? Japke-d. Bouma heeft namelijk net een nieuw boek uitgebracht over het ergste jargon op kantoor en andere werkplekken. Van haar is bekend dat ze niet zo veel opheeft met managementtaal en schrijft daar ontzettend geestig over. Dit is haar zesde boek alweer; opnieuw een aanrader!
 

Dianne

Oktober 2020

Vragen deed je niet

Lida Winiewicz

€ 20,00
Een laat gebied ‘ is een plek waar de hoofdpersoon, een Oostenrijkse boerenvrouw, opgroeit. Een streek waar alles later rijp wordt.
 De titel verklapt de sfeer in het boek, in de vroege twintigste eeuw waren kinderen niet gewoon te vragen waarom, ze deden gewoon wat ze werden opgedragen.
Winiewicz tekent het relaas op van deze vrouw, die het harde leven gelaten onderging, niet beter wetend.
De schrijfstijl is zeer aansprekend, wars van allerlei franje, korte bijna staccato-achtige zinnen. Treffender dan dat Winiewicz het opschrijft bestaat niet, dit boekje is een klein literair juweel!

Wilna

Oktober 2020

De Dutchionary

Gaston Dorren

€ 19,99

Nooit geweten dat een Dutch bath een wasbeurt is met weinig water, een kattenwasje zogezegd. En to do a Dutch betekent ervandoor gaan zonder te betalen. Hoe komt het toch dat er veel Engelse uitdrukkingen zijn met het woord dutch, en dan vaak ook nog met een negatieve connotatie? Gierig, onbeschoft, pervers…  Het heeft er blijkbaar mee te maken dat de Nederlandse immigrant in vroeger tijden de buitenstaander was, de ander, die gemakkelijk nagewezen werd vanwege zijn afwijkend gedrag. Taaljournalist Gaston Dorren verdiepte zich in het onderwerp en schreef er een leuk en informatief boek over, compleet met woordenlijst. Een Dutch uncle (of aunt) is iemand die, weliswaar met oprechte bedoelingen, je ongezouten de waarheid zegt. De uitdrukking heeft ook nog een dubbelzinnige betekenis, maar die kunt u zelf opzoeken. Voor iedereen die in taal geinteresseerd is of alvast een cadeau voor de feestdagen zoekt.

Dianne

Oktober 2020

De saamhorigheidsgroep

Merijn de Boer

€ 22,50
Diplomaat Bernhard Wekman kijkt tijdens een nacht in New York terug op de jaren tachtig, toen hij kennismaakte met een groepje Haarlemse idealisten. Ze doneerden 10 procent van hun inkomen aan projecten in de derde wereld.
Ze volksdansten, knutselden en genoten van de natuur. Op geen enkele manier paste Bernhard ertussen maar hij wordt voor het eerst in zijn leven verliefd en doet alsof hun idealen ook de zijne zijn.
Een hilarisch en meeslepend verhaal.

Annelies

oktober 2020

Zo'n leuke leeftijd

Kiley Reid

€ 19,99
Het boek speelt zich af in Philadelphia met als hoofdpersoon Emira, een vijfentwintigjarige zwarte jonge vrouw, die enkele dagen in de week op het dochtertje past van een welgestelde witte familie.
Op een zaterdagavond wordt haar hulp ingeroepen. Er is thuis iets vervelends gebeurt en Emira  wordt gevraagd om hun dochtertje, Briar even mee te nemen.
Dat is het begin van een gebeurtenis die als een rode draad door de hele roman loopt.
Racisme is het thema, maar alles op een heel subtiele manier.
Emira heeft veel contacten met witte mensen, die allemaal weten wat het beste is voor de zwarten!!!
Een sterk debuut.

Gerry

September 2020

Op het geniale af

Benedict Wells

€ 20,99

Het nieuwe boek van Benedict Wells, auteur van Het einde van de eenzaamheid, gaat over de 18-jarige Francis Dean. Hij woont met zijn moeder in een vervallen trailerpark en heeft geen hoop op een goede toekomst. Als zijn moeder voor de zoveelste keer met een depressie wordt opgenomen, komt hij achter de waarheid van zijn afkomst: zijn vader blijkt geen waardeloos persoon die zijn gezin in de steek liet, maar een genie die cum laude is afgestudeerd aan Harvard. Zijn ouders hebben elkaar nooit ontmoet, hij blijkt verwekt te zijn middels een bizar experiment waarbij hoogbegaafde kinderen het eindresultaat waren. Maar is dat ook zo? Francis gaat met zijn beste vriend Grover en met het meisje waarop hij verliefd is, Anne-May, op reis dwars door Amerika op zoek naar zijn vader. Dit boek is een mooi geschreven verhaal waarin je de uitzichtloosheid van Francis zelf voelt en hoopt dat het goed voor hem zal aflopen. 

Natasja

 September 2020

Naar de overkant

Wouter Klootwijk

€ 15,99
Een heel mooi en vertederend boek voor kinderen vanaf 7 jaar.
Een eenvoudig gegeven: vriendschap en dat gegoten in een verhaal zonder poespas maar met rake tekst en daarbij
schitterende tekeningen van Enzo Peres Labourdette.
'n Pareltje, zowel tekst als tekeningen.

Gerry

September 2020

Beste Broers

Jowi Schmitz

€ 15,95

Raf en Robbie, twee stoere broers van 9 en 5 jaar, gaan met hun ouders verhuizen van een drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma. Hun vader heeft geen werk en zit met zichzelf in de knoop en hun moeder heeft een nieuwe drukke baan als arts in het ziekenhuis. De broertjes zijn op zichzelf aangewezen en er is niemand die op ze let. Opa gaat elke nacht naar het bos om een grote toren met lichtjes te bouwen omdat hij samen met oma vanuit de toren naar een naderende komeet wil kijken. Als verrassing voor haar bouwt hij ook een dansvloer om daarna samen op hun favoriete muziek te dansen. Maar helaas wordt oma ziek en moeten de jongens op hem letten en hem zelfs redden. Ze rijden samen(!) in de jeep van opa om hem naar het ziekenhuis te brengen.  Het verhaal wordt verteld door Raf, de oudste broer, en je leeft met hem mee: de spanning voor zijn nieuwe school en omgeving, de spanning tussen zijn ouders en het verdriet van zijn opa; het is duidelijk voelbaar.

Een hartverwarmend en emotioneel boek waarbij ik mijn ogen niet droog kon houden. Dit boek bewijst dat ook volwassenen kinderboeken moeten lezen!

Vanaf 9 jaar en alle leeftijden daarna  

Irene

september 2020

De kaasfabriek

Simone van der Vlugt

€ 22,99

Het leuke aan de historische romans van Simone van der Vlugt is dat ze altijd een nieuw stukje geschiedenis kiest als achtergrond. Haar nieuwe boek ‘De kaasfabriek’ speelt zich deels af aan het einde van de 19e eeuw en deels tijdens het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het verhaal gaat over de Amsterdamse Lydia, die net haar ouders heeft verloren. Ze hoeft zich om geld gelukkig geen zorgen te maken; ze heeft hun huis in Amsterdam en een buitenhuis in Purmerend geërfd. Ze komt achter haar vaders plannen voor een moderne kaasfabriek en vol van ideeën besluit ze zijn plan uit te voeren. Omdat ze als vrouw geen bedrijf mag starten gaat ze samenwerken met Huib Minnes, een boer uit de omgeving. Samen bouwen ze de grootste kaasfabriek van Noord-Holland. Het verhaal gaat zo’n twintig jaar verder, wanneer Nora, de dochter van Lydia, een hevige ruzie met haar moeder over haar afkomst. Door deze confrontatie besluit Nora te trouwen met Ralph Reymaekers, het paar vestigt zich vervolgens in Antwerpen. In eerste instantie is ze blij weg te zijn uit Nederland, maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit en moeten ze vluchten. ‘De kaasfabriek’ is weer een fijne roman van Simone van der Vlugt die prettig doorleest en je weer laat stilstaan in een ander tijdperk.

Natasja

September 2020

Verdwijnende aarde

Julia Phillips

€ 22,99

Een prachtige roman die zich afspeelt op het schiereiland Kamtsjatkta. Twee zusjes verdwijnen op een middag in augustus. Vanuit verschillende perspectieven wordt het verhaal verteld door degenen die rakelings met de verdwijning te maken hebben. Schrijnende verhalen over het leven op het schiereiland dat in verval is geraakt na de val van de Sovjet-Unie. Op de achtergrond de ruige schoonheid van het gebied, dichtbeboste wouden, stomende vulkanen en ijzige zeeën die grenzen aan Japan en Alaska. Een roman die je bij je keel grijpt.

Annelies

 September 2020

Hypernatuur

Cor van Gelderen

€ 35,00

Cor van Gelderen is kweker en staat bekend als ‘wandelende plantenencyclopedie’. In het boek ‘Hypernatuur’ informeert hij ons hoe we in de tuin de spelregels van de natuur gebruiken om planten zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Hij gaat puur uit van de natuurlijke omstandigheden als licht, schaduw en klimaatverandering. Samen met de prachtige foto’s van planten en diverse tuinen is het een bijzonder mooi en bruikbaar boek.

 

Dianne

september 2020

Het verlangen van de prins

Marco Kunst

€ 17,99

Als peuter spoelt Lode met een rubberbootje aan land en wordt hij door een visser naar een weeshuis gebracht. Hij weet niet hoe hij heet en waar hij vandaan komt maar droomt vaak over zijn ouders en een prins. Zeven jaar later vlucht hij uit het weeshuis en komt hij toevallig op het schip Het Verlangen van de Prins terecht; iedereen aan boord droomt van de prins, wordt getroffen door een vloek en kan het schip nooit meer verlaten. Het schip vaart al 300 jaar rond op zoek naar het eiland van de prins om de vloek te verbreken. Lode komt erachter wat er met zijn ouders is gebeurd en dat hij degene is die de bemanning bij hun zoektocht kan helpen. Wat volgt is een betoverend verhaal, een avontuurlijke sprookjesachtige vertelling met levendige karakters over liefde en vriendschap met een onderliggende boodschap. De illustraties van Marieke Nelissen zijn geweldig; het eiland van de prins ziet er nog mooier uit dan ik in gedachten had en de oude kapitein is fantastisch verbeeld! Echt een aanrader voor iedereen vanaf 10 jaar.

Irene

augustus 2020

Te hooi en te gras

Gerrit Jan Zwier

€ 21,99

Gerrit Jan Zwier reist door het Verenigd Koninkrijk, aan de hand van bekende literatuur, naar het Lake District van Beatrix Potter, het gebied rond Oxford van Tolkien en naar het Cornwell van Daphne Du Maurier. De planten en dieren blijken een enorme inspiratiebron te zijn voor hun boeken. Hij bezoekt deze plekken en vertelt er met zoveel enthousiasme over, dat je meteen je koffertje zou willen pakken.

Gerry

augustus 2020

Saint X

Alexis Schaitkin

€ 24,99

De vakantie van een Amerikaans gezin op een Caribisch eiland eindigt met de moord op de oudste dochter, Alison. Jaren later stapt haar zus Claire nietsvermoedend in een taxi. De chauffeur is één van de mannen die  toen verdacht werd van de moord. Vanaf dat moment raakt Claire geobsedeerd door de vraag wie haar zus nu eigenlijk was en wat er met haar is gebeurd. Hét ideale zomerboek!

Annelies

augustus 2020

Leeuw met strepen

Marlene Rebel ; Lucinda Vos

€ 16,99

De tienjarige Jacob en zijn vijfjarige zusje Catrijn, die een huidaandoening heeft, zitten samen op zolder verscholen. Wanneer moeder overlijdt, wachten ze met smart op de thuiskomst van hun vader die als chirurgijn op zee vaart en al lange tijd weg is. Maar Jacob wordt verraden door de gemene buurvrouw en naar een weeshuis gebracht. Hij laat Catrijn beloven dat ze zich verstopt houdt op een geheime plek op zolder totdat hij het wachtwoord roept: ‘Leeuw met strepen’. Zijn paniek wordt groot en hij moet alles op alles zetten om uit het weeshuis te ontsnappen en zijn zusje uit handen van de pestdokters te houden.  Het wordt een spannend en meeslepend avontuur waarbij hij hulp krijgt van weesjongen Willem en de Rattenbende. Zal hij zijn zusje kunnen redden en zal zijn vader nog ooit terugkeren? Jacob is moedig, dapper en beseft het belang van vriendschap. Dit verhaal dat zich afspeelt in het 17e-eeuws Amsterdam tijdens de pestepidemie raakt je en laat je niet meer los! Vanaf 9 jaar.

Irene

 Juli 2020

In sluitertijd

Adriënne Schouw

€ 21,99

In de warmste nacht van het jaar maakt Marius een einde aan zijn leven. Overdonderd door zijn daad blijven zijn vrouw Caro en hun drie dochters alleen achter. Verstrikt in zo veel vragen komt het leven van Caro anderhalf jaar later tot stilstand. Zij begint een onvermijdelijke zoektocht naar alles wat achteloos aan haar voorbij moet zijn gegaan en probeert de zelfgekozen dood van haar geliefde te begrijpen. Het blootleggen van de familieverhoudingen greep mij erg aan. De onmacht om elkaar te bereiken is pijnlijk realistisch beschreven.

Annelies

juli 2020

Suikerbastaard

Jaap Scholten

€ 26,50

In zijn eerdere romans heeft Scholten reeds bewezen een begenadigd verteller te zijn. In dit nieuwe boek weet hij je weer helemaal mee te nemen. Hoofdpersoon Marius Hilbrink, een Twentse fabrieksjongen, meldt zich in de jaren vijftig vrijwillig aan om deel te nemen aan een project, het bouwen van een suikerfabriek in Abessinië. Eenmaal daar verliest hij zijn hart en zal nooit meer vertrekken uit het magische bergkoninkrijk. Frederik Spengler, de verteller van het verhaal, heeft een oom die betrokken was bij de hele onderneming. Hij wil weten wat er destijds precies heeft plaatsgevonden en gaat, samen met de dochter van Hilbrink, naar Afrika. Laat je meeslepen door verhalen over Nederlandse avonturiers, de schoonheid van het Afrikaanse landschap, de rastafari’s, keizer Haile Selassie en de positie die China innam. En over de liefde van een Twentse tukker voor een Afrikaans meisje. Prachtig geschreven met een weergaloos einde waarbij je het niet drooghoudt.

Wilna

juli 2020

De brief om Middernacht

Benjamin Read ; Laura Trinder

€ 17,99

Emily lijkt een normaal meisje uit een gewone familie maar niets is minder waar. Haar vader werkt altijd ’s nachts als postbode(!) en haar moeder staat bekend als een maffe vrouw. Maar dan wordt er midden in de nacht bij Emily thuis een geheimzinnige brief bezorgd. De volgende ochtend verdwijnt haar moeder en ze komt niet meer terug. Wanneer een paar dagen later ook Emily’s vader verdwijnt, zit er niks anders op dan op zoek te gaan naar haar ouders. Tijdens deze zoektocht komt ze in een magische wereld terecht en leert ze haar ouders van een heel andere kant kennen! Emily is stoer, eigenwijs en grappig en je sluit haar meteen in je hart. Dankzij de fijne schrijfstijl leest dit boek lekker weg. Kortom een heerlijk boek vol avontuur, magie en geheimen. Vanaf 10 jaar.

Irene

 Juli 2020

Het meisje dat met beren praatte

Sophie Anderson

€ 17,50

Het meisje dat met beren praatte - Sophie Anderson.
Yanka wordt als baby gevonden in een berenhol. Ze groeit op bij haar liefdevolle pleegmoeder Mamotsjka, maar altijd is er de drang om te weten waar ze vandaan komt. Yanka gaat op zoek en beleeft spannende avonturen. Het is een sprookjesachtig verhaal wat hartverwarmd geschreven is en dat je in een ruk wilt uitlezen en bovendien heeft het boek ook prachtige illustraties. Het boek is geschikt voor kinderen van ongeveer 10 jaar.

Gerry

 Juli 2020

Het Pungelhuis

Annet Huizing

€ 15,95

Het boek gaat over de twaalfjarige Ole, die alleen met zijn vader en moeder in Utrecht woont. Totdat zijn vader wordt gebeld dat opa overleden is en hij zijn vervallen huis - het Pungelhuis - in Orpel in Brabant erft. Hij wist niet eens dat hij een opa had! Door geldproblemen moeten ze er zelf gaan wonen, afgelegen en midden in de bossen. Moeder vertrekt een paar maanden naar het buitenland en Ole en zijn vader moeten zich er zien te redden. Het Pungelhuis ligt vlakbij de grens met Belgie en speelde een belangrijke rol bij de botersmokkel tussen Nederland en Belgie in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Er vonden regelmatig gevechten plaats tussen douane en smokkelaars. Ole ontdekt welke rol zijn opa hierin speelde en zijn vader kan niet anders dan het ware verhaal vertellen…..

Het is een bijzonder en interessant boek waarin de personages levensecht beschreven worden en de sfeer mooi voelbaar is. Het is gebaseerd op ware gebeurtenissen en in het nawoord staat informatie over het Pungelhuis. Niet superspannend maar wel mooi! Vanaf 11 jaar.

Irene

 Juli 2020

Quotum

Marloes Morshuis

€ 15,95

De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen, stelt de Wereldraad een quotum in: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg. Ook voor de broers Axel en Tommy is geen plek meer. Zij zijn in de slinkstand gezet:  ze kunnen niet naar school, moeten leven van een karig voedselpakket en werken in slinkersdienst. Net als miljoenen andere slinkers mogen ze zo weinig dat ze maar voor de helft meetellen. Zo wil de Euro-Unie zonder bloedvergieten het quotum van de Wereldraad halen. Axel en Tommy moeten vluchten nadat hun ouders zijn opgepakt en tijdens hun zoektocht ontdekken ze langzaam de duistere krachten achter het quotum. Marloes Morshuis neem je mee naar een andere wereld waar het lastig is om te weten wie te vertrouwen is en wie niet. Het is ontzettend spannend, mooi geschreven en het laat je tegelijk met andere ogen naar onze eigen wereld kijken. Vanaf 13 jaar.

Loes

 Juli 2020

De Effingers

Gabriele Tergit

€ 24,99

De roman omvat de periode van 1878 tot 1948.
We volgen twee Duitse families die door huwelijk met elkaar verbonden zijn.
Door de verschillende posities die de hoofdpersonen bekleden, worden de klassenverschillen duidelijk.
Het mondaine Berlijn versus het behoudende Kragsheim in het zuiden .
De familieleden moeten zich zien te handhaven in roerige tijden. Oorlogen, antisemitisme en opstandige jongeren brengen onzekerheid en verdeeldheid.
Niet voor niets wordt deze roman vergeleken met De Buddenbrooks van Thomas Mann.
Een prachtige kroniek over een zeer turbulente periode in Duitsland.

Wilna

juni 2020

Wolgakinderen

Guzel Jachina

€ 24,99
Al eerder wist Jachina met haar roman Zulajka opent haar ogen mij te bekoren en met dit nieuwe boek lukt het haar weer.
Het verhaal begint in 1916 in een dorpje aan de Wolga. Als de jonge Klara plotseling bij Jacob Bach, degene van wie ze privéles krijgt, aan de deur staat, neemt hij haar in huis. Ze trekken samen in een oude hoeve aan de andere kant van de rivier. Als Klara door drie binnendringers wordt verkracht, verliest Bach zijn spraakvermogen. Tot overmaat van ramp sterft zijn geliefde negen maanden later in het kraambed. Zo goed als in zijn vermogen ligt, voedt Bach de kleine Anna op. In prachtige verhalen tekent Jachina de levens van de Wolgaduitsers. De geschiedenis, waarin burgeroorlog, honger, Stalin-regime en door Hitler geïnitieerde deportaties regeren, meandert tussen de bijna sprookjesachtige vertellingen door. Prachtig, Jacob Bach vergeet ik nooit meer.

Wilna

 Juni 2020

Frankrijk Binnendoor

Ruud Couwenhoven

€ 22,50

Frankrijk stelt zijn grenzen weer open voor toeristen, we zijn dus weer welkom! Maar het vooruitzicht van overvolle tankstations en wegrestaurants is minder leuk. Waarom zouden we niet de binnendoorwegen kiezen en Frankrijk opnieuw ontdekken op een relaxte manier? Het boek Frankrijk binnendoor van Ruud Couwenhoven staat vol tips om leuke plaatsen te ontdekken die we anders zo voorbij waren gereden. Een goed boek bij de voorbereiding van onze vakantie én ook een leuk vaderdagcadeau!

Dianne

juni 2020

Kindertijd

Tove Ditlevsen

€ 19,99

Tove Ditlevsen (1917-1976) was een invloedrijk Deense schrijfster en dichter. In Kindertijd beschrijft zij hoe het is om op te groeien als buitenbeentje in een volkswijk van Kopenhagen net na de Eerste Wereldoorlog. Liever leest zij boeken en schrijft zij gedichten dan met de meisjes uit haar omgeving om te gaan. Kindertijd is het eerste deel uit de Kopenhagen-trilogie. Ik kijk uit naar het tweede deel Jeugd om te lezen hoe het Tove vergaat na het ruw beëindigen van haar kindertijd om op 14-jarige leeftijd te moeten gaan werken.

Annelies

 Juni 2020

Het geheim van tante Fien

Tanneke Wigersma

€ 15,99

Nico(lette) woont in een weeshuis, maar ze blijkt een achterachtertante te hebben en wordt daarheen gestuurd. Tante Fien (Annephine Bernadette van Bloedhond tot Vossenhol) is heel blij met Nico en ze hebben het fijn samen. Tante Fien is bijzonder en doet wel vreemd, ze heeft een geheim! Nico ontdekt dat ze in haar kelder een draak heeft en dat is het begin van een nieuwe vriendschap en avontuur. Het is een wonderlijk mooi boek, korte hoofdstukken en prachtige prenten en het boek heeft een fijne sfeer van gevoeligheid en kwetsbaarheid. Geschikt voor kinderen van 8-9 jaar.

Gerry

 Juni 2020

Alfabet

Charlotte Dematons

€ 24,90

Na acht jaar is er gelukkig weer een nieuw prentenboek van Charlotte Dematons verschenen. We kennen haar natuurlijk van De gele ballon, Nederland en Sinterklaas. Drie jaar lang is ze ermee bezig geweest en het resultaat mag er zijn: een prachtig geïllustreerd tekstloos prentenboek vol grapjes en verwijzingen naar kunst en cultuur. Iedere twee pagina’s gaan over een letter van het alfabet en bevatten oneindig veel details. Zelfs de dingen die de mensen en dieren aan het doen zijn, hebben te maken met de letter waar het over gaat. Over alles is heel goed nagedacht. Bovendien kun je op iedere bladzijde zoeken naar een letter en een dief. Deze dief neemt weer op ieder bladzijde iets mee. Kortom: uren lang kijkplezier! Bij het boek horen een app en een website die de woorden bij de prenten aanwijzen en lestips voor het onderwijs geven. Een onmisbaar boek voor thuis en in het onderwijs!

Irene

 Juni 2020

Zo vrij als een vogel

Sandy Stark-McGinnis

€ 15,95

Het boek gaat over een meisje, December, dat een groot gedeelte van haar leven in een weeshuis heeft gewoond en ook steeds weer bij diverse pleeggezinnen. Je krijgt een kijkje in deze wereld vol met vreselijke ervaringen, maar December houdt zich staande door te denken dat ze een vogel is en straks dus de vrijheid tegemoet kan vliegen. Uiteindelijk komt ze terecht bij een vrouw die wilde dieren opvangt en ook van vogels houdt. Hier leert December dat je mag zijn wie je bent en dat je goed bent zoals je bent. Een indrukwekkend en best heftig boek, geschikt voor de geoefende lezer vanaf 10 jaar.

Gerry

 Juni 2020

De luiaards in de vruchtbare vallei

Albert Cossery

€ 19,99

Na het lezen van Grote dieven kleine dieven (2019) heb ik met enig ongeduld uitgekeken naar de herziene vertaling van De luiaards in de vruchtbare vallei van Albert Cossery. Maar het wachten was het meer dan waard. Wat een fantastische satire! Drie broers vormen samen met hun vader en een oom een nest luilakken voor wie slapen de grootste deugd is. Van werken en geld verdienen komt tenslotte alleen maar narigheid en is daarmee echt iets voor dommeriken. Het boek zit vol spot, scherpe dialogen en is zelf allerminst slaapverwekkend.

Dianne

Juni 2020

321 superslimme dingen die je moet weten over geschiedenis

Mathilda Masters

€ 20,50

De serie 321 superslimme dingen die je moet weten over... staat garant voor uren informatief leesplezier. Naast het populaire deel over de dingen die je moet weten voor als je dertien wordt, is nu het deel over geschiedenis verschenen. Mooi vormgegeven, leerzaam, grappig en boordevol leuke tekeningen. Dit boek past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek en zelfs als je niet van geschiedenis houdt, is het heerlijk om te lezen! Vanaf 9 jaar

Irene

Mei 2020

Tuinieren voor de geest

Sue Stuart-Smith

€ 24,99

Dat tuinieren een positieve bijdrage levert aan je gezondheid - niet alleen je fysieke maar ook aan je mentale - dat weten de meesten van ons wel. Zeker in dit coronatijdperk zijn velen maar wat blij met hun tuin; of dat nou een balkon-, moes-, sier- of volkstuin is, dat maakt niet uit. Sue Stuart-Smith is psychiater en onderzoekt in Tuinieren voor de geest hoe de groene wereld ons innerlijk leven beïnvloedt. Ze baseert zich daarbij op ervaringen uit de praktijk van tuintherapie als psychosociale behandelmethode. Daarnaast is ze samen met haar man Tom, die zelf een beroemde tuinarchitect is, druk bezig in hun eigen prachtige tuin. Heel plezierig en informatief om te lezen, herkenbaar en zeer inspirerend!

Adr. Heinen

Mei 2020

Vis in een boom

Lynda Mullaly Hunt

€ 17,95
Ally is slim, zo slim dat ze voor iedereen kan verbergen dat ze niet kan lezen. Ze wordt gepest en de klas vindt haar dom. Maar dan krijgt ze een nieuwe meester. Hij ontdekt dat ze absoluut niet dom is, maar dyslectisch en gaat haar helpen. Voor Ally vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Haar zelfvertrouwen groeit en er gaat een wereld voor haar open.
De titel verwijst naar een uitspraak van Albert Einstein: "Iedereen is goed in iets. Maar als je een vis in een boom laat klimmen en hem daarop beoordeelt, zal hij zijn hele leven denken dat hij dom is". Een mooi, ontroerend verhaal over echte vriendschap, gevoelens en vertrouwen in jezelf. En opsteker voor kinderen met dyslexie. Vanaf 10 jaar

Irene

Mei 2020

pro-mbookslibr2 : libris