Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2019

Het beste historische boek van 2019 is Dichter in de jungle van Roelof van Gelder

27 oktober 2019 - "Dichter in de jungle" van Roelof van Gelder is de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2019. Juryvoorzitter Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden en oud-fractievoorzitter van het CDA maakte dit tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT bekend.

"Dichter in de jungle" is een biografie over John Gabriel Stedman, een 18e eeuwse officier in het Nederlandse leger die beroemd is geworden door één boek over Suriname. In Suriname werd Stedman geconfronteerd met slavernij. Hij was geschokt over de inhumane behandeling van de slaven. De prenten uit zijn boek, dat in meerdere talen vertaald werd, hebben een grote invloed gehad op het denken over slavernij.

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury op 7 september 2019 vijf titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2019.

- De rechtvaardigen van Jan Brokken
- Dichter in de jungle – John Gabriel Stedman 1744-1797 van Roelof van Gelder
- De Bourgondiërs – Aartsvaders van de Lage Landen van Bart van Loo
- De eeuw van Gisèle van Annet Mooij
- De avant-gardisten van Sjeng Scheijen

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

Dichter in de jungle

Roelof van Gelder

€ 24,99
‘Dichter in de jungle’, van Roelof van Gelder is een indrukwekkende biografie over het leven van John Gabriel Stedman ‘de Multatuli van Suriname’ . Stedman, een Schots-Nederlandse officier, schreef het in 1796 verschenen boek ‘Narrative of a five years’ expedition against the Revolted Negroes of Surinam’. Stedman maakte deel uit van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen die van hun plantages waren weggelopen. In zijn boek beschreef Stedman gedetailleerd de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven. Het boek was geïllustreerd met tachtig op Stedmans eigen tekeningen gebaseerde gravures en werd vrijwel meteen een internationaal succes. Het werd vertaald in meerdere talen, waaronder het Nederlands. Hierdoor werd dit boek een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij. Stedmans prenten zijn nog steeds iconen van de slavernijgeschiedenis.

De Pers over Dichter in de jungle:

‘Na lezing van het rijke en verhelderende Dichter in de jungle van Roelof van Gelder is het amper te vatten waarom anderen niet al veel eerder op het idee gekomen zijn dit leven eens goed uit te pluizen. (…) Het leven van Stedman leest als een roman.’ ●●●● – René van Stipriaan, NRC Handelsblad

‘Met Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman 1744-1797 schreef Roelof van Gelder wederom een pageturner van de eerste orde.’ – Biografieportaal
pro-mbooks3 : libris