Klantenservice ebooks en ereaders

Hieronder vindt u een lijst met al onze veel gestelde vragen. Kies hiernaast een onderwerp om alleen de vragen over dat onderwerp te tonen. 

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u contact opnemen met onze ebook- en ereader-helpdesk door een mail te sturen naar: ebook@libris.nl

Ebooks van Libris.nl worden grotendeels geleverd als EPUB met watermerk
Deze beveiliging zal verder niet meer beveiliging worden genoemd, omdat u niet wordt belemmerd in wat u met dit bestand doet, u kunt dit altijd overal naartoe verplaatsen, en lezen op de door u gewenste manier, veilig opslaan op uw apparaten is nooit een probleem, u hoeft geen procedures te doorlopen, anders dan het direct downloaden van uw ebook. Deze ebooks kunt u lezen op uw ereader, maar ook probleemloos op uw tablet, computer, smartphone.

 

Kan ik een downloadbestelling nog annuleren of wijzigen?

Nee, omdat ebooks en luisterboeken voor uw eigen gebruik gepersonaliseerd worden, kunnen eenmaal gekochte ebooks en luisterboek downloads niet meer geannuleerd of geretourneerd worden. Herroepingsrecht is uitgesloten voor ebooks en luisterboeken. 

Mijn ebook heeft een .acsm-bestand (Adobe-DRM). Hoe download ik deze?

Een .acsm-bestand is niet direct te downloaden. Op deze pagina vindt u de bijbehorende handleiding.

Hoe kan ik het luisterboek in gebruik nemen?

Een luisterboek is te gebruiken met de Luisterboeken app die u op uw smartphone, tablet of desktop kunt downloaden. Voor meer informatie over de Luisterboeken app, klik hier.

Ik heb betaald, waar is mijn downloadlink?

Onze nieuwe website levert geen downloadlink in de orderbevestiging.

Direct na uw aankoop kunt u in de webshop inloggen en via uw profiel rechtsboven, naar 'Mijn ebooks' doorklikken.

Uw laatste aankoop staat bovenaan, met een Download-knop ernaast. Klik op de knop om direct uw ebook te downloaden, en op de gebruikelijke manier over te plaatsen naar bijv. uw ereader.

Zo kunt u direct aan het lezen! 

Hoe koppel ik mijn Libris.nl-account aan mijn tolino ereader?

Op elke bij een Libris-boekhandel en Blz.-Boekhandel aangeschafte tolino kunt u bij uw eigen boekhandel inloggen.

Maak eerst een account aan via de site van uw boekhandel, of log direct in indien u daar al over beschikt.

Indien u al langer in het bezit bent van een tolino kunt u de link in de mail volgen, enkele weken geleden ontvangen via Standaard Boekhandel. Na een software update/reset op uw ereader wordt dit definitief mogelijk gemaakt. Nadat u uw reader heeft geüpdate kunt u opnieuw inloggen. Eventuele aankopen die u bij Standaard Boekhandel heeft geplaatst kunt u dan overzetten naar uw nieuwe Libris-account. (Zie de stappen beschreven in de e-mail).

 

Kan de boekhandel mij helpen om ebooks te kopen?

Uiteraard. Als u graag ebooks wilt lezen, maar geen zin heeft in het kopen, downloaden, op uw leesapparaten plaatsen, etc., kunt u gerust een Libris-boekhandel of Blz.-Boekhandel binnenlopen en wil de boekhandel u hier graag mee helpen.

Waarmee kan ik ebooks betalen?

Dit kan op de computer met iDEAL, credit card en de Boekenbon-cadeaukaart.

Dit kan op de tolino ereader met iDEAL (alleen Rabobank is voorlopig nog niet mogelijk), credit card (voorlopig alleen Visa), PayPal, en de Boekenbon-cadeaukaart.

Voordelen van onze tolino ebooks op een rijtje
 • Met de aanschaf van ebooks via onze nieuwe ebook-partner tolino ondersteunt u uw lokale Libris-boekhandel en Blz.-Boekhandel. Met Kobo ebooks doet u dit dus niet meer.
 • De Boekenbon-cadeaukaart is ook te verzilveren op ebooks
 • U kunt gewoon betalen met iDEAL
 • U heeft weer een winkelmandje voor ebooks waardoor u ook meerdere ebooks in één keer kunt aanschaffen
 • De ebooks hebben een watermerk (Bij Kobo ging het om Adobe DRM, wanneer u geen Kobo ereader gebruikt). Watermerk is klantvriendelijker en minder gesloten waardoor het gemakkelijker is zelf vrij over uw ebooks te beschikken, u kunt lezen op welk apparaat u maar wilt (ook uw Kobo ereader) zonder speciale apps, ook op Apple apparatuur kunt u de ebooks nu eenvoudig in iBooks inladen
 • Wij kunnen u meer aantrekkelijke prijsacties bieden
 • Eén account. U blijft binnen de Libris-omgeving waardoor u geen extra account meer nodig heeft en u blijft dus klant van Libris.nl
 • Eén, Nederlandstalig aanspreekpunt voor de helpdesk: ebook@libris.nl
 • Libris.nl is aangesloten bij LeesID, u heeft dan altijd en overal toegang tot uw ebooks.
Ik wil een ebook cadeau doen, hoe werkt dat?

U kunt een Boekenbon-cadeaukaart cadeau doen, waarmee de ontvanger ebooks kan aanschaffen. U koopt de Boekenbon-cadeaukaart bij de boekhandel bij u in de buurt. Meer informatie over de Boekenbon-cadeaukaart vindt u hier. De Boekenbon-cadeaukaart is niet verkrijgbaar in onze webshop.

Daarnaast is verreweg het grootste deel van de Nederlandse ebooks verkrijgbaar als EPUB met watermerk. Dit betekent dat u het ebook na aankoop direct kunt downloaden, en kunt geven als cadeau.

Hoe autoriseer of deautoriseer ik een ereader of computer met mijn Adobe ID?

Dit is alleen van toepassing op ebooks beveiligd met Adobe-DRM. Verreweg de meeste ebooks die wij op het moment verkopen, zijn ebooks beveiligd met watermerk-DRM, en daar speelt het Adobe ID geen rol.

Autoriseren:

Autoriseren hoort automatisch via het programma Adobe Digital Editions gedaan te worden. Zie a.u.b. de onderwerpen Hoe download ik een ebook en Hoe kopieer ik een ebook naar mijn leesapparaat hierboven voor meer details. Een computer kan eventueel ook handmatig geautoriseerd worden via het menu-item "Bibliotheek -> Computer autoriseren..." in Adobe Digital Editions.

Deautoriseren:

Windows-gebruikers:

 • Om een ereader te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op, sluit uw ereader op uw computer aan, en druk vervolgens op de toetsencombinatie Ctrl-Shift-E (dus gelijktijdig Ctrl ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'E' drukken): een venster verschijnt waar u uw ereader kunt deautoriseren.
 • Om een computer te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op en druk vervolgens op de toetsencombinatie Ctrl-Shift-D (dus gelijktijdig Ctrl ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'D' drukken): een venster verschijnt waar u uw computer kunt deautoriseren.

Apple Mac OS X-gebruikers:

 • Om een ereader te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op, sluit uw ereader op uw computer aan, en druk vervolgens op de toetsencombinatie Command-Shift-E (dus gelijktijdig Command ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'E' drukken): een venster verschijnt waar u uw ereader kunt deautoriseren.
 • Om een computer te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op en druk vervolgens op de toetsencombinatie Command-Shift-D (dus gelijktijdig Command ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'D' drukken): een venster verschijnt waar u uw computer kunt deautoriseren.
Wat is een ebook?

Een ebook is een boek in digitale vorm, d.w.z., een boek dat rechtstreeks gelezen kan worden op uw computer, een zogenaamde ereader (bijvoorbeeld een Tolino, Sony, Kobo, etc.), of zelfs op uw tablet of telefoon!

Let op: omdat ebooks voor uw eigen gebruik op uw eigen leesapparaten gepersonaliseerd worden, kunnen eenmaal gekochte ebooks niet meer geannuleerd of geretourneerd worden!

Welke ereader verkoopt Libris.nl?

Vanaf 22 september 2014 werken wij samen met tolino. Dit betekent voor u dat u meer vrijheid heeft in het lezen van uw ebooks en dat het bestellen van ebooks via de boekhandel een stuk gemakkelijker is geworden. Wij verkopen de tolino ereader waarmee u direct uw lokale boekhandel ondersteunt.

Garantie en reparatie

Lees hier alles over garantie en reparatie van de tolino ereader.

Welke type (beveiliging) ebooks bestaan er?

De beslissing om een ebook tegen kopiëren te beveiligen ligt bij de auteur en uitgever van het ebook. Momenteel wordt bij de meeste Nederlandstalige ebooks een van de volgende twee vormen van beveiliging toegepast:

 • Watermerk-DRM: een watermerk is een verzameling onopvallende kenmerken die aan een ebook toegevoegd worden. Dit voorkomt kopiëren voor eigen gebruik niet, maar in het geval van grootschalige verspreiding is het altijd mogelijk om de bron te traceren. 99% van de ebooks die wij op dit moment verkopen, is een ebook met watermerk, en dus vrij te verplaatsen naar al uw apparaten.
 • Adobe Digital Rights Management (DRM): met dit beveiligingssysteem moet u eerst een Adobe ID verkrijgen, en vervolgens mag u aangeschafte ebooks op een maximum van zes verschillende leesapparaten lezen. Alléén leesapparaten die geautoriseerd zijn door dezelfde Adobe ID mogen dus ebooks delen!
Enkele ebooks worden nog geleverd als Adobe-DRM EPUB (beveiligd) bestand

Enkele ebooks worden nog geleverd als Adobe-DRM EPUB-bestand, dit zal duidelijk vermeld worden voordat u tot koop overgaat.

Indien het in uw geval om een beveiligd ebook gaat, is het belangrijk uw Adobe ID te controleren binnen het Adobe Digital Editions programma, of Sony Reader for PC, indien u met een Sony ereader leest.
Op een tablet of smartphone kunt u middels programma's als Bluefire Reader (iPhone/iPad). Ook Google Play Books of Aldiko kunt u gebruiken op veel (Android) apparaten.

Extra informatie over Adobe ID beveiliging:

Voortaan zijn alle downloadstappen via Libris.nl hetzelfde, of u nou een tolino ereader gebruikt, of een ereader van een ander merk, maakt geen verschil.
Uw download gaat altijd via de boekhandel, en uw aankoop levert dus altijd een bijdrage aan uw lokale boekhandel.