Een fruitmand vol lekkers...


Appels en peren. Je schijnt ze niet met elkaar te kunnen vergelijken: te verschillend, te anders. Maar wij zien toch vooral veel smakelijke overeenkomsten.

Zoiets geldt ook ons jaarlijkse lijstje favoriete boeken. Elke boekverkoper bij Heinen heeft zo een lievelingsboek dat voor hem of haar onbetwistbaar het literaire hoogtepunt vormt van de afgelopen twaalf maanden.

Dat zijn inderdaad onvergelijkbare appels en peren – van thriller tot prentenboek, van young adult tot novelle. Maar samen vormen ze een aantrekkelijke fruitmand vol lekkers.

Die fruitmand presenteren we u graag, zoals gebruikelijk op de valreep van een nieuw jaar. Een lijstje om van te smullen. Waardoor u, als u er al van snoepte, nog eens terugdenkt aan dat ene verrukkelijke boek. Of u, als u lekkere trek heeft, alsnog die delicatesse(s) gaat lezen.

We wensen u een heerlijk 2019.

De boekverkopers van Heinen

 

Annelies: Oktober (Søren Sveistrup)

Op de dag dat de Minister van Sociale Zaken - een jaar na de dramatische verdwijning van haar dochter - weer terugkeert in het parlement, wordt een jonge vrouw op brute wijze vermoord. Een van haar handen is afgehakt. De rechercheurs treffen op de plaats delict een kastanjepoppetje aan, dat een sinister geheim draagt. En dan wordt er nog een vrouw vermoord... Loei-spannend boek!! Geschreven door de bedenker van de serie The Killing. Nu buiten de kastanjes van de bomen vallen krijgt de herfst na het lezen van deze thriller een hele andere lading!

Klik hier voor het boek.

Oktober.jpg

Dianne: De Vogels (Tarjei Vesaas)

‘De vogels’ is de Nederlandse vertaling van een Noorse klassieker uit 1957. Het is het aangrijpende verhaal van Mattis, een jongeman met een sociale handicap die samen met zijn zus Hege in een klein Noors dorp woont. Hege onderhoudt hem volledig want Mattis kan zelf niet zo veel. Dolgraag zou hij ook 'sterk en scherp' zijn, maar hij raakt continu verstrikt in zijn gedachten waardoor er niks uit zijn handen komt. Ook heeft hij grote moeite om te begrijpen dat zijn dorpsgenoten totaal niet geïnteresseerd zijn in zaken die hem nou juist beroeren. Als hij toch een manier ontdekt om structuur te geven aan zijn dagelijks bestaan, door zichzelf als veerman aan te stellen, roept hij hiermee ook zijn eigen ondergang over zich af. Zijn veilige bestaan bij zijn zus wordt ernstig bedreigd met alle gevolgen van dien. In een eenvoudige, haast simpele stijl beschrijft Tarjei Vesaas de innerlijke wereld van een kwetsbare, sensitieve man die moeite heeft om zich aan te passen aan de wereld der volwassenen. Een juweel van een roman, vol van tragiek.

Klik hier voor het boek.

De vogels.jpg

Wilna: Vaderland (Fernando Aramburu)

De roman speelt zich af in Spanje net na het bewind van Franco. De Baskische afscheidingsbeweging is in opkomst en zaait verdeeldheid onder de burgers. Aramburu beschrijft het leven van twee families in een dorpje; verraad en terreur zet hun levens op z'n kop, de eens zo harmonieuze eensgezindheid is ver te zoeken en wraak doet hun levens voorgoed veranderen. Niets dan bewondering voor deze schrijver. Deze prachtige en meeslepende roman is met meerdere grote prijzen bekroond!

Klik hier voor het boek.

Vaderland.jpg

Irene: De Schelmenstreken van Reinaert de Vos (Koos Meinderts)

Wie kent het niet: het dierenepos uit de Middelnederlandse literatuur 'Van den Vos Reynaerde'. Deze bewerking van Koos Meinderts is geweldig, zowel de tekst als de bijzondere prenten van achttien verschillende topillustratoren zoals Charlotte Dematons en Thé Tjong Khing. Dat er op elke prent een andere Reinaert wordt uitgebeeld, doet er niets aan af. Een prachtig geschenk onder de kerstboom! Voor 9 jaar en ouder.

Klik hier voor het boek.

Reinaert de Vos.jpg

Sherene: Het Vijfde Seizoen (N.K. Jemisin)

In het verhaal volgen we drie vrouwen met een speciale gave waarmee ze de natuur kunnen beïnvloeden. De eerste vrouw is een jong meisje dat door haar ouders wordt weggegeven omdat ze een Rogga is, en daardoor gevaarlijk. De tweede vrouw is een Orogeen die haar eerste opdracht buiten de deur moet uitvoeren en tegelijkertijd moet zorgen dat ze zwanger raakt van haar mentor. De derde vrouw is een moeder die op zoek gaat naar haar man die, nadat hij hun zoon vermoord heeft, gevlucht is samen met hun dochter. Wij volgen de drie vrouwen op hun zoektocht, hun acceptatie van hun Orogenie, en hun strijd om te overleven nu het vijfde seizoen is begonnen. Ik ben heel benieuwd naar het volgende deel.

Klik hier voor het boek.

Vijfde seizoen.jpg

Steven: Daal neder, engel (Thomas Wolfe)

Wat is het ingewikkeld om dit boek in deze korte recensie recht aan te doen. De Amerikaan Thomas Wolfe bracht dit boek, zijn autobiografische debuut, in 1929 uit en is nu voor het eerst door Sjaak Commandeur prachtig in het Nederlands vertaald. De lyrische taal (let op: prachtig beschrijvende grootse zinnen ingesloten) waarin Wolfe het verhaal over het slimme nakomertje Eugene Gant en zijn familie schetst, kent zijn weerga niet. Een subliem boek vol snijdende dialogen en beschrijvingen over het opgroeien van een jongen in een groot Amerikaans gezin, waarvan hij maar niet los lijkt te kunnen komen. Schitterend!

Klik hier voor het boek.

Daal neder.jpg

Isolde: Lanark - een leven in vier boeken (Alasdair Gray)

Lanark is een buitengewoon excentriek boek. Dit magnum opus van Alasdair Gray uit 1981 is dit jaar pas voor de eerste keer vertaald naar het Nederlands. Lanark is een visioen, doet de lezer in een droomwereld geraken. En eigenlijk is het onmogelijk het verhaal na te vertellen, hoewel de strekking ervan duidelijk is. Het beschrijft de onmogelijkheid van de liefde, vereenzaming en ondergang van de mens in deze verloren maatschappij. Vanaf het begin had ik als lezer het gevoel in een visioen te zijn beland. Deze dystopische roman is een aanrader voor ieder die houdt humor, maatschappijkritiek, satire en fantasie. 

Klik hier voor het boek.

Lanark.jpg

André: Veracruz (Olivier Rolin)

Het onnavolgbare verhaal van een Proustkenner die in Veracruz een lezingenreeks geeft onder de naam: ‘Proust werkt op mijn zenuwen’. Hij wordt tijdens zijn verblijf verliefd op de zangeres Dariana. Naar aanleiding van haar plotselinge verdwijning verlengt hij zijn verblijf in Veracruz. Dagelijks hangt hij aan de toog van hun stamkroeg El Ideal in afwachting van haar terugkomst. Op een dag ontvangt hij in zijn hotel een anonieme envelop met vier lugubere verhalen. De verhalen zijn geschreven vanuit de vier personen die betrokkenen zijn bij smokkelactiviteiten in Veracruz: de jonge Susana, haar vader, haar brute minnaar Miller en de geile jezuïet Ignacio. De mannen hebben alle drie een seksueel geïnspireerde verhouding tot Susana. Alle vier geven ze hun eigen kijk op hun onderlinge relatie. Tijdens het lezen vallen hem steeds meer details en beelden op die schijnen te verwijzen naar zijn relatie met Dariana. Een weergaloze roman!

Klik hier voor het boek.

Vera Cruz.jpg