Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Na een paar bladzijdes wordt alles absurd en vooral hilarisch.

Ik bepaal!

Lysette van Geel

€ 15,99

Het heerlijke van kinderboeken is dat ze soms lekker onverwacht kunnen zijn. ‘Ik bepaal’ begint eigenlijk heel normaal en een beetje saai, maar na een paar bladzijdes wordt alles absurd en vooral hilarisch. Prentenboeken lenen zich uitstekend voor visuele grappen en dit verhaal zit er vol mee. En de makers hebben duidelijk gevoel voor humor, dus reken maar dat het echt leuk wordt.
‘Misha moet voortdurend van alles. Nooit houdt iemand rekening met hem. Zijn vader smeert altijd vieze boter op zijn brood, zijn grote zus moet altijd stomme tv-programma’s kijken en zelfs de verteller van het verhaal eist dat Misha gaat lachen, voordat die verder gaat met het verhaal. En tot overmaat van ramp moet Misha vandaag met papa naar het zwembad. Daar heeft hij helemaal geen zin in. Maar dan krijgt Misha de kans om de rest van het verhaal zelf te bepalen. Want dat is juist zo mooi van een boek. Alles kan! Maar is dat wel zo’n slimme zet van de verteller? Al snel staat alles op z’n kop. Misha maakt er een flinke puinhoop van en de verteller moet nu echt gaan ingrijpen, want het einde van het verhaal komt in zicht. Zal het lukken om alles weer in orde te krijgen voordat we bij de laatste bladzijde zijn?
De prenten zijn erg mooi en er is heel veel te ontdekken. Zelfs voor volwassenen is het erg grappig door de diverse beeldgrapjes. Een leuk boek om voor te lezen, maar ook een uitnodiging om samen met het kind aan de slag te gaan. Zet de knutselspullen en lijmpot alvast klaar, lees samen ‘Ik bepaal’ en laat dan zelf je fantasie de vrije loop. Dit boek is ook een aanrader voor klassikaal gebruik.

Je krijgt haast zin om zelf filmpjes te gaan maken.

De TikTok Challenge

Annet Jacobs

€ 12,99

Hoewel de meeste schrijvers het allerliefst een klassieker zouden willen schrijven die over dertig jaar nog flink verkoopt, bestaan er gelukkig ook verhalen die duidelijk voor nu bedoeld zijn. ‘De TikTok Challenge’ is een modern verhaal dat zich richt op hedendaagse jonge lezers, die dol zijn op het maken van korte filmpjes voor deze populaire app.
Als Nova voor een schoolopdracht een TikTok-filmpje maakt, blijkt ze daar flink wat talent voor te hebben. In zeer korte tijd heeft ze een enorme hoeveelheid likes. Het enige probleem is dat haar moeder helemaal niets moet hebben van internet. Wanneer ze erachter komt dat Nova een filmpje heeft geplaatst, moet Nova alles van haar telefoon verwijderen en beloven hiermee op te houden.
Maar wanneer de klas meedoet aan een TikTok Challenge, staat ze voor een dilemma. Ze wil niets liever dan meedoen. Ze besluit de anderen achter de schermen te helpen met hun filmpjes. Maar stiekem maakt ze onder een schuilnaam zelf ook een filmpje. Ze blijkt een enorme hit en haar filmpje wordt massaal nagemaakt. Wanneer de challenge steeds dichter bij de finale komt en Nova met haar filmpjes hit na hit scoort, wordt het steeds lastiger. Als de situatie ook nog eens uit de hand loopt, staat Nova voor een enorm probleem. Hoe kan ze haar deelname geheimhouden en wat moet ze doen als blijkt dat er iets heel vreemds met de challenge aan de hand is?
‘De TikTok Challenge’ leest lekker vlot. De hoofdstukjes zijn (TikTok)kort en de illustraties zijn helemaal in stijl. Je krijgt haast zin om zelf filmpjes te gaan maken. En naar het einde toe wordt het zelfs een klein beetje spannend. Een lekker boek dat zeker ook geschikt is voor de wat moeilijkere lezer.

Ongetwijfeld zal het ook menig volwassen lezer zeer aanspreken

Het bamboemeisje

Edward van de Vendel

€ 22,50

Dat Edward van de Vendel een alleskunner is, was mij al bekend. Maar met dit prachtige sprookje weet zelfs hij me te verrassen. Zelf beschrijft hij dit als een graphic novel, een term dat naar mijn mening tegenwoordig iets te makkelijk aan allerlei boeken wordt opgehangen. ‘Het bamboemeisje’ is zeker geen graphic novel, maar wel een prachtig uitgevoerd prentenboek met soms adembenemend mooie illustraties van Mattias de Leeuw.
Vanaf de maan kijkt een meisje door een telescoop naar een bamboesnijder en zijn vrouw. Zij zijn al erg oud. Hun liefste wens is om een kind te krijgen. Op een dag komt hun wens uit, want in een sprookje kun je alles verwachten. Tussen het bamboe vindt de bamboesnijder een heel klein meisje. Al snel groeit Jie, genoemd naar het eerste woord dat ze sprak, op tot een mooie jongedame. Alle vrijgezelle mannen willen met haar trouwen, maar Jie wijst vanwege een geheime reden elk verzoek af. Zij bedenkt voor elke kandidaat een onmogelijke opdracht, waaraan deze eerst moet voldoen. Dan zoekt de nieuwe keizer een echtgenote. Hij heeft bepaald dat Jie dat moet worden. Toch kan Jie zelfs voor de keizer geen uitzondering maken. Maar hoe zeg je nee tegen zo’n belangrijk persoon? En wat moet ze doen als ze uiteindelijk toch de liefde van haar leven vindt?
‘Het Bamboemeisje’ is een filosofisch sprookje. Ondanks dat het verhaal in combinatie met de vele afbeeldingen vlot leest, vraagt het vooral naar het einde toe enige aandacht. Juist daarom is het niet zo geschikt voor al te jonge lezers. Ongetwijfeld zal het ook menig volwassen lezer zeer aanspreken. Hoe dan ook, dit is opnieuw een pareltje voor in de boekenkast..

 

Deze was zelfs zo rauw en spannend dat ik het halverwege even weg moest leggen.

Gegijzeld

Chinouk Thijssen

€ 8,95

Uitgeverij Kluitman is enige tijd geleden begonnen met een zeer aantrekkelijke serie boeken voor lezers vanaf 12 jaar. Kenmerkend is dat elk boek niet dik, maar wel heel spannend is. Één van de meest recente titels is ‘Gegijzeld’ door Chinouk Thijssen. Deze was zelfs zo rauw en spannend dat ik het halverwege even weg moest leggen. Het is dus niet voor al te gevoelige lezers. Maar liefhebbers van thrillers zullen enorm aan hun trekken komen.
Het schooljaar loopt ten einde en om dat te vieren is er een groot feest met dj bij Casper thuis. Yasmine, een meisje met Marokkaanse roots, mag van haar vader bijna niets. Sinds het overlijden van haar moeder is hij erg beschermend naar haar toe. Omdat zij toch naar het feest wil, besluit zij stiekem weg te sluipen. Ze gaat samen met haar beste vriend Jason, die het thuis erg slecht kan vinden met de nieuwe partner van zijn moeder.
Het feest komt flink op gang, maar wanneer halverwege de avond een groep gewapende mensen met maskers binnenkomen, loopt het snel uit de hand. De situatie wordt zeer dreigend en het is maar de vraag of de aanwezigen het er levend vanaf zullen brengen.
Het verhaal wordt beurtelings verteld door Yasmine en Jason. Het is lekker vlot geschreven en zoals ik al aangaf heel erg spannend. Juist door de korte lengte van het verhaal blijft de vaart er flink in. Dat maakt het erg prettig lezen. Ik ben door dit verhaal fan geworden en zal ook zeker de andere verhalen uit deze serie gaan lezen. Door de strakke vormgeving en de lage prijs zijn de boeken een mooie aanwinst voor diverse boekenplanken.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 40

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 29,95

Populaire boeken

Bekijk alle boeken

Lees de recensies

pro-mbookslibr2 : libris