Onze favorieten van 2019


Annelies
september 2019
9789048845033

Lichter dan ik

Dido Michielsen

Java, 1850. Isah groeit op in de kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Haar levensloop lijkt daarmee vast te staan. Maar de eigenwijze, jonge vrouw weet te ontsnappen aan de traditionele standenmaatschappij. Ze wordt huishoudster én minnares van een Hollandse officier. Ze krijgen twee dochters. Wanneer hij hen verlaat, moet ze grote offers brengen om haar kinderen te zien opgroeien. Een prachtig en aangrijpend verhaal geïnspireerd door het leven van de betovergrootmoeder van Dido Michielsen.
bekijk in onze webshop

Wilna
september 2019
9789025454814

De vriend

Sigrid Nunez

Nunez heeft met dit verhaal terecht de National Book Award gewonnen. Na het overlijden van een vriend neemt de hoofdpersoon, een schrijfster, diens hond (een heuse Deense dog! ) in huis, een piepklein appartementje in hartje New York. Met allerlei aanpassingen probeert ze samen met het enorme beest een goed leven te hebben. Het lijkt haast geen roman, dit verhaal vol beschouwingen en gedachten over relaties, literatuur, lesgeven en nog meer. De structuur is geniaal van opzet met een verrassende twist aan het einde. Zeer onder de indruk van dit prachtige boek over rouw en liefde tussen mens en dier.
bekijk in onze webshop

Sherene
november 2019
9789029093477

Zonder publiek

Marjolein Beumer

De laatste jaren verschijnen veel boeken waarin Alzheimer een hoofdrol speelt, waarschijnlijk omdat we er heden ten dage allemaal direct of indirect mee te maken krijgen. Met een moeder en schoonmoeder met Alzheimer wil ik ze eigenlijk ook allemaal lezen. Het ene boek vind ik mooi, het andere leg ik na een paar hoofdstukken al weg omdat het me niet raakt. Maar dit boek van Marjolein Beumer las ik in een adem uit. In de hoofdrol Catherina Pecheur, groot actrice die steeds meer haar grip op het leven verliest. Daarnaast het verhaal van haar dochter Laura die zich (als jong meisje) door haar moeder in de steek gelaten voelde, en de relatie tussen Laura en haar dochter Puck. Alle drie worstelen ze met het leven en in de relatie met elkaar. Ik voelde me verbonden met de personages, ze worden zo levensecht neergezet met al hun mooie en minder mooie kanten.

bekijk in onze webshop

Dianne
juli 2019
9789491921650

Grote dieven kleine dieven

Albert Cossery

Jurgen Maas bracht onlangs het laatste boek op de markt van Albert Cossery (Cairo, 1913 – Parijs, 2008), Grote dieven kleine dieven. Dankzij deze uitgave heb ik een schrijver ontdekt van een klein oeuvre dat ik zeker in zijn geheel wil gaan lezen. Daarom zie ik nu al uit naar de nieuwe uitgave van ‘De luiaards in de vruchtbare vallei, die in het voorjaar van 2020 wordt verwacht.

Grote dieven kleine dieven speelt zich af in het broeierige en chaotische Caïro. Door explosieve bevolkingsgroei wordt er haastig en ondeugdelijk gebouwd, met fatale gevolgen voor de kleine burger. Het verhaal draait om Oessama, een zakkenroller met een filosofische inslag. Omdat hij keurig netjes gekleed gaat wordt hij niet voor dief aangezien. Hij is sociaal betrokken en steelt alleen van de rijken, lees politici en zakenlui, die in deze metropool niet zelden corrupt zijn. ‘Die diefstallen vormden slechts een kleine terugvordering van de fabuleuze bedragen die deze gewetenloze schurken ten koste van de armoede van het volk opstreken.’ Het verhaal zit vol spot en sarcastische grappen over de rijken der aarde, politici en bureaucraten. Hoogst vermakelijk voor de lezer die vanzelf sympathie krijgt voor de kleine dief.

bekijk in onze webshop

Loes
december 2019
9789022336953

Het moois dat we delen

Ish Ait Hamou

Een jonge vrouw en een oude man wonen in dezelfde buurt, maar kennen elkaar niet. Zij probeert een nieuw leven te beginnen.
Hij leeft in het verleden. Tot ze op een dag tegenover elkaar staan en ontdekken dat hun leven onlosmakelijk met elkaar verbonden is.
Een boek met veel psychologische thema’s verweven in een aangrijpend verhaal van eenzaamheid en verdriet.
Een prachtig geschreven en zeer actuele roman!
bekijk in onze webshop

Irene
januari 2020
9789021679976

Ik wou dat ik een vogel was

In dit prachtige boek staan 366 natuurgedichten voor elke dag van het (schrikkel)jaar, geschreven door een grote verscheidenheid aan auteurs en met bijbehorende schitterende illustraties. Met bekende en verrassend nieuwe gedichten, geschreven door o.a. Imme Dros, Hans & Monique Hagen, Ted van Lieshout, Edward van de Vendel en Bette Westera. Een boek om te koesteren, om op tafel te leggen en elke dag een gedicht uit te lezen of om heerlijk door te bladeren. Volop genieten! Een heel mooi cadeauboek voor alle leeftijden.

bekijk in onze webshop

Natasja
februari 2019
9789492086822

Circe

Madeline Miller

In dit indrukwekkende mythologische verhaal maak je kennis met Circe, dochter van Helios, God van de zon. Zonder de goddelijke uitstraling van haar vader en door haar hoge stem wordt ze al vanaf haar geboorte het zwarte schaap van de familie. Wanneer ze eindelijk geaccepteerd wordt door een gewone sterveling, ontdekt ze haar verboden kracht: hekserij. Wanneer ze uit liefde haar krachten gebruikt, wordt ze gestraft door Zeus, die haar naar het verlaten eiland Aiaia stuurt. Hier leert ze haar krachten kennen met behulp van de natuur. Ondanks dat haar straf haar moet isoleren van de rest van de wereld, komt ze toch met anderen in aanraking. De god Hermes, de ambachtsman Daedalus en tenslotte Odysseus. Ik had nog nooit een verhaal gelezen over mythische goden, maar ik vond het een zeer inspirerend en mooi verhaal. Ik ben nu erg nieuwsgierig geworden naar andere verhalen in dit genre. Een aanrader!

bekijk in onze webshop

Gerry
januari 2019
9789026342967

Het verhaal van Ásta

Stefánsson

De IJslandse schrijver Stefánsson schrijft een boek over liefde, het verloren gaan daarvan en vooral over misverstanden en spijt en dat alles in een fantastisch poetische stijl.
Het boek bestaat uit drie verhaallijnen.
Het eerste gedeelte is  het verhaal van Sigvaldi;  zijn leven als jonge verliefde man en zijn huwelijk met Helga, maar als snel schakelt de schrijver over naar 30 jaar later, wanneer Sigvaldi van de ladder valt en liggend op zijn rug zijn leven zich fragmatarisch aan hem voorbij trekt.
De tweede verhaallijn zijn de brieven van Ásta, dochter van Sivaldi en Helga. Zij schrijft deze aan een onbekende geliefde, hele intense brieven waarin je leest waardoor haar leven een loop heeft gekregen waar spijt de boventoon voert.
Ook de schrijver komt aan het woord tijdens het maken van zijn boek van Ásta. Met name in dit gedeelte komt de IJslandse landschap uitgebreid aan bod en dat geeft tegelijkertijd wat ruimte voor de lezer om op verhaal te komen. 
"Het verhaal Asta" is een intensief boek, wat zich niet gemakkelijk laat lezen. Geduld wordt echter beloond in dit schitterend boek,  met prachtige zinnen en dit alles gegoten in een geniale constructie.
bekijk in onze webshop

Steven
februari 2019
9789048846047

Mijn jaar van rust en kalmte

Ottessa Moshfegh

De 26-jarige (naamloze) hoofdpersoon is slank, jong, mooi, afgestudeerd aan Columbia, heeft een leuke baan en een mooi appartement op een goede locatie. Maar toch is ze niet gelukkig. Dus besluit ze een medicinale ‘winterslaap’ te gaan houden. Een jaar lang helemaal niets. Eens kijken of ze daar gelukkiger van wordt. In zwartgallige, directe en toch fijnzinnige taal vertelt Moshfegh over een vrouw die in extremen op zoek gaat naar zichzelf: een prachtige existentiële roman die regelmatig doet schaterlachen, maar ons na het laatste hoofdstuk met een bek vol tanden achterlaat, ons afvragend wie we nou eigenlijk (willen) zijn.

bekijk in onze webshop

Isolde
oktober 2019
9789045122267

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Edward van de Vendel

Eindelijk is hij daar: een gedichtenbundel met praktische tips en levenslessen. In Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt staan aanwijzingen voor het leven van alledag waar zowel kind als volwassene wat aan heeft. Je leert er wat je moet doen als je moeder huilt, waarom de bussufu het mooiste beroep van de hele wereld heeft en, niet te vergeten, wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt.
Laat je inspireren door de olijke vindingrijkheid van Edward van de Vendel en de prachtige illustraties van Martijn van der Linden!

bekijk in onze webshop

André
juli 2019
9789025453411

De Goede Zoon

Rob van Essen

De omslag lokt me met ‘zijn werk herinnert aan dat van Murakami en Paul Auster.’ Beide grootmeesters in het creëren van hun eigen werkelijkheden. Zelf noemt van Essen Kafka en Borges als zijn favorieten. Bij mij maakte ‘de goede zoon’, naast  genoemde schrijvers, ook herinneringen wakker uit gelezen werken van Roest Crollius, Hugo Raes, Nico van Suchtelen, Belcampo en Bordewijk. Om nog maar te zwijgen over Philip K Dick die Essen zelfs vermeld in ‘de goede zoon’.
Met andere woorden, het is een meesterwerk in de fantastische literatuur en doet niet onder voor werk van de bovengenoemde grootheden. Het is altijd maar de vraag of een auteur zit te wachten op deze ‘superlatieven’.

Als vanzelf kom je terecht in de door van Essen gecreëerde werkelijkheid zonder ook maar ergens verwonderd over te zijn. Hel en verdoemenis worden schijnbaar naadloos geregen aan een verleden, heden en een toekomstbeeld waar je mee kunt leven maar zeker niet in terecht wil komen. Het raster van het schaakbord is duidelijk voor meer gebruikt dan het in kaart brengen van de begeerlijke studentes in de flat tegenover het archief waar de hoofdpersoon heeft gewerkt. Zijn demente moeder komt pas na zo’n honderd pagina’s in beeld en raakt tegen het eind van het boek diepzinnig de spanningspunten waar we heden ten dagen mee worstelen. Subliem. Wat een prachtig proza! Wil ik er meer over zeggen? Ja………….lezen! En met terugwerkende kracht alles lezen van van Essen.

bekijk in onze webshop