Onze favorieten van 2018


Annelies
oktober 2018
9789400510340

Oktober

Sơren Sveistrup

Op dezelfde dag dat de Minister van Sociale Zaken een jaar na de dramatische verdwijning van haar dochter weer terugkeert in het parlement, wordt een jonge vrouw op brute wijze vermoord. Een van haar handen is er afgehakt. De rechercheurs treffen op de plaats delict een kastanjepoppetje aan, dat een sinister geheim draagt. En dan wordt er nog een vrouw vermoord... Loei-spannend boek!! Geschreven door de bedenker van de serie The Killing. Nu buiten de kastanjes van de bomen vallen krijgt de herfst na het lezen van deze thriller een hele andere lading!
bekijk in onze webshop

Wilna
november 2018
9789028427181

Vaderland

Fernando Aramburu

De roman speelt zich af in Spanje net na het bewind van Franco. De Baskische afscheidingsbeweging is in opkomst en zaait verdeeldheid onder de burgers. Aramburu beschrijft het leven van twee families in een dorpje; verraad en terreur zet hun levens op z'n kop, de eens zo harmonieuze eensgezindheid is ver te zoeken en wraak doet hun levens voorgoed veranderen. Niets dan bewondering voor deze schrijver. Deze prachtige en meeslepende roman is met meerdere grote prijzen bekroond!

bekijk in onze webshop

Dianne
augustus 2018
9789048844821

De Vogels

Tarjei Vesaas

‘De vogels’ is de Nederlandse vertaling van een Noorse klassieker uit 1957. Het is het aangrijpende verhaal van Mattis, een jongeman met een sociale handicap die samen met zijn zus Hege in een klein Noors dorp woont. Hege onderhoudt hem volledig, want Mattis kan zelf niet zo veel. Dolgraag zou hij ook “sterk en scherp” zijn, maar hij raakt continu verstrikt in zijn gedachten waardoor er niks uit zijn handen komt. Ook heeft hij grote moeite om te begrijpen dat zijn dorpsgenoten totaal niet geïnteresseerd zijn in zaken die hem nou juist beroeren. Als hij toch een manier ontdekt om structuur te geven aan zijn dagelijks bestaan, door zichzelf als veerman aan te stellen, roept hij hiermee ook zijn eigen ondergang over zich af. Zijn veilige bestaan bij zijn zus wordt ernstig bedreigd met alle gevolgen van dien. In een eenvoudige, haast simpele stijl beschrijft Tarjei Vesaas de innerlijke wereld van een kwetsbare, sensitieve man die moeite heeft om zich aan te passen aan de wereld der volwassenen. Een juweel van een roman, vol van tragiek.

bekijk in onze webshop

Steven
september 2018
9789028280533

Daal Neder, Engel

Thomas Wolfe

Wat is het ingewikkeld om dit boek in deze korte recensie recht aan te doen. De Amerikaan Thomas Wolfe bracht dit boek, zijn autobiografische debuut, in 1929 uit en is nu voor het eerst door Sjaak Commandeur prachtig in het Nederlands vertaald. De lyrische taal (let op: prachtig beschrijvende grootse zinnen ingesloten) waarin Wolfe het verhaal over het slimme nakomertje Eugene Gant en zijn familie schetst, kent zijn weerga niet. Een subliem boek vol snijdende dialogen en beschrijvingen over het opgroeien van een jongen in een groot Amerikaans gezin, waarvan hij maar niet los lijkt te kunnen komen. Schitterend!

bekijk in onze webshop

Sherene
november 2018
9789024580439

Het Vijfde Seizoen

N.K. Jemisin

In het verhaal volgen we drie vrouwen met een speciale gave waarmee ze de natuur kunnen beïnvloeden. De eerste vrouw is een jong meisje dat door haar ouders wordt weggegeven omdat ze een Rogga is, en daardoor gevaarlijk. De tweede vrouw is een Orogeen die haar eerste opdracht buiten de deur moet uitvoeren en tegelijkertijd moet zorgen dat ze zwanger raakt van haar mentor. De derde vrouw is een moeder die op zoek gaat naar haar man die, nadat hij hun zoon vermoord heeft, is gevlucht samen met hun dochter. Wij volgen alle drie de vrouwen op hun zoektocht, hun acceptatie van hun Orogenie en hun strijd om te overleven nu het 5e seizoen is begonnen. N.K. Jemisin heeft met dit boek. als eerste afro-amerikaanse vrouw, de Hugo Award 2016 (beste science-fiction boek) gewonnen. Ook de twee delen die hierna volgen hebben de prijs voor Best Novel gewonnen in 2017 en 2018, wat vrij uniek is.

bekijk in onze webshop

Irene
december 2018
9789089672735

De Schelmenstreken van Reinaert de Vos

Koos Meinderts

Wie kent het niet: het dierenepos uit de Middelnederlandse literatuur 'Van den Vos Reynaerde'. Deze bewerking van Koos Meinderts is geweldig, zowel de tekst als de bijzondere prenten van achttien verschillende topillustratoren zoals Charlotte Dematons en Thé Tjong Khing. Dat er op elke prent een andere Reinaert wordt uitgebeeld, doet er niets aan af. Een prachtig geschenk onder de kerstboom! Voor 9 jaar en ouder.

bekijk in onze webshop

Kelvin
november 2018
9789028260535

De Meester en Margarita

Michail Boelgakov

Misschien is Boelgakov’s ‘de Meester en Margarita’ (1967) een onorthodoxe keuze voor ‘boek van het jaar 2018.’ Toch is deze roman het beste boek dat ik dit jaar heb gelezen. Ver van het stoffige intellectualisme dat vaak gekoppeld wordt aan Russische auteurs is dit een sprankelende, moderne roman die niet misstaat in de boekenkasten van liefhebbers van o.a. Murakami en Garcia Marquez. De duivel slaat neer in Moskou en zorgt voor gigantische chaos, een epische liefdesverhouding ontstaat rondom het verbranden van een ongelezen manuscript en in het oude Jeruzalem onderzoekt Pilatus zijn eigen geweten. Boelgakov weet al deze elementen moeiteloos te verbinden in een ambitieuze en vaak hilarische, satirische roman.

bekijk in onze webshop

Isolde
december 2018
9789492313324

Lanark - een leven in vier boeken

Alasdair Gray

Lanark is een buitengewoon excentriek boek. Dit magnum opus van Alasdair Gray uit 1981 is dit jaar pas voor de eerste keer vertaald naar het Nederlands. Lanark is een visioen, doet de lezer in een droomwereld geraken. En eigenlijk is het onmogelijk het verhaal na te vertellen, hoewel de strekking ervan duidelijk is. Het beschrijft de onmogelijkheid van de liefde, vereenzaming en ondergang van de mens in deze verloren maatschappij.

Al bij de eerste aanblik wekt het boek interesse. Het is prachtig vormgegeven; er wordt geëxperimenteerd met typografie en het bevat fraaie pentekeningen die uit Dante's hel afkomstig lijken te zijn. Daarnaast valt direct de vreemde opbouw van het boek op. Het begint met Boek Drie, dan volgt een Proloog en daarna de Boeken Een, Twee en Vier. Door de experimenten die Gray in Lanark uitvoert, wordt hij vergeleken met Kafka, Joyce en Dante. 

Vanaf het begin had ik als lezer het gevoel in een visioen te zijn beland. Het hoofdpersonage, Lanark, kan zich niets meer herinneren van zijn verleden en komt in een stad die geteisterd wordt door constante regenval zonder zonlicht. De inwoners lijden aan ziekte en ook Lanark ontkomt er na enige tijd niet aan. Hij wordt opgeslokt door een gat in de grond, komt daar terecht in een ziekenhuis en geneest uiteindelijk.

In de daarop volgende Boeken Een en Twee wordt in tegenstelling tot Boek Drie een realistische wereld voorgesteld. Deze Boeken vertellen het verhaal van de schotse jongen Duncan Thaw. Centraal hierin staan de zoektocht naar intimiteit, seksualiteit en liefde. Al zijn pogingen dit te bereiken zijn tevergeefs. 

In Boek Vier wordt er weer teruggekeerd naar de surrealistische wereld. Lanark wil terugkeren naar de stad Unthank, waarin hij in Boek Drie leefde. Eenmaal daar aangekomen merkt hij dat de stad niet meer is wat het geweest was. 

Duidelijk is dat Lanark het alterego van Duncan Thaw is. Beide verhaallijnen lopen parallel aan elkaar en zijn op knappe manier met elkaar verweven. Deze dystopische roman is een aanrader voor ieder die houdt van humor, maatschappijkritiek, satire en fantasie. 

bekijk in onze webshop

André
augustus 2018
9789078627456

Veracruz

Olivier Rolin

Het onnavolgbare verhaal van een Proustkenner die in Veracruz een lezingenreeks geeft onder de naam: ‘Proust werkt op mijn zenuwen’. Hij wordt tijdens zijn verblijf verliefd op de zangeres Dariana. Naar aanleiding van haar plotselinge verdwijning verlengt hij zijn verblijf in Veracruz. Dagelijks hangt hij aan de toog van hun stamkroeg ‘El Ideal’ in afwachting van haar terugkomst.

Op een dag ontvangt hij in zijn hotel een anonieme envelop met vier lugubere verhalen. De verhalen zijn geschreven vanuit de vier personen die betrokkenen zijn bij smokkelactiviteiten in Veracruz: de jonge Susana, haar vader, haar brute minnaar Miller en de geile jezuïet Ignacio. De mannen hebben alle drie een seksueel geïnspireerde verhouding tot Susana. Alle vier geven ze hun eigen kijk op hun onderlinge relatie. Tijdens het lezen vallen hem steeds meer details en beelden op die schijnen te verwijzen naar zijn relatie met Dariana.

Een weergaloze roman !

 

 

bekijk in onze webshop