Boekentips september 2019


Wilna
september 2019
9789028282391

Liefde, als dat het is

Marijke Schermer

David weet niet meer wie hij is nadat hij is verlaten door zijn echtgenote. Hij zoekt troost in de armen van Sev die hem tot zelfreflectie dwingt. Vanuit verschillende perspectieven laat Schermer zien dat na een scheiding ieder gezinslid het begrip liefde opnieuw moet definiëren. Hetgeen wat zo vanzelfsprekend lijkt op een weegschaal leggen - met haar messcherpe dialogen en inlevingsvermogen doet Schermer dat zeer overtuigend. Een aanrader!

bekijk in onze webshop

Annelies
september 2019
9789048845033

Lichter dan ik

Dido Michielsen

Java, 1850. Isah groeit op in de kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Haar levensloop lijkt daarmee vast te staan. Maar de eigenwijze, jonge vrouw weet te ontsnappen aan de traditionele standenmaatschappij. Ze wordt huishoudster én minnares van een Hollandse officier. Ze krijgen twee dochters. Wanneer hij hen verlaat, moet ze grote offers brengen om haar kinderen te zien opgroeien. Een prachtig en aangrijpend verhaal geïnspireerd door het leven van de betovergrootmoeder van Dido Michielsen.
bekijk in onze webshop

Sherene
september 2019
9789402703368

Heimweeland

Kati Naumann

Heimweeland is een verhaal dat zich afspeelt in het Thuringer woud, Oost Duitsland. Het bestaat uit twee verhaallijnen. Het ene verhaal, van de familie Dressel en hun hotel Waldeshöhe, speelt zich af tussen 1945 en 1977. Je volgt hier de familie en hoe zij proberen te overleven in het stukje niemandsland tussen de twee Duitslanden. Hoe het Oost-Duitse regime omging met zijn burgers en het beklemmende gevoel van wonen in een Sperrgebiet wordt goed weergegeven. In de andere verhaallijn, anno 2017, volg je Milla die lid is van een groep op sociale media, die op zoek gaan naar Lost Places. Op zo’n zoektocht stuit zij in het woud op een kelderluik. In de kelder vindt ze spullen van het hotel en een dagboekschriftje van Christine. Omdat zij meer wilt weten over het verdwijnen van het hotel, gaat zij op zoek naar deze Christine. Ze komt in contact met de familie, hoort de verhalen aan. Ze besluit de familie te helpen met het achterhalen van de waarheid omtrent de onteigening en het weer terug zien te krijgen van de grond. Met deze twee verhaallijnen springt Kati Naumann heen en weer tussen de huidige tijd en de tijd van de koude oorlog. Dit wordt gelukkig nooit vervelend en weet ze je geboeid te houden tot het einde van het boek.

bekijk in onze webshop

Wilna
september 2019
9789025454814

De vriend

Sigrid Nunez

Nunez heeft met dit verhaal terecht de National Book Award gewonnen. Na het overlijden van een vriend neemt de hoofdpersoon, een schrijfster, diens hond (een heuse Deense dog! ) in huis, een piepklein appartementje in hartje New York. Met allerlei aanpassingen probeert ze samen met het enorme beest een goed leven te hebben. Het lijkt haast geen roman, dit verhaal vol beschouwingen en gedachten over relaties, literatuur, lesgeven en nog meer. De structuur is geniaal van opzet met een verrassende twist aan het einde. Zeer onder de indruk van dit prachtige boek over rouw en liefde tussen mens en dier.
bekijk in onze webshop

Dianne
september 2019
9789021416854

Mijn vader was priester

Katja Kreukels

Katja Kreukels had geen flauw vermoeden waarom haar vader anders was dan andere vaders, totdat hij haar zijn geheim onthulde dat hij priester was geweest. Ze was toen achttien jaar. Jaren later reist ze met hem langs plekken waar hij als priesterstudent verbleef en waar hij werkzaam was als kapelaan. Nu, nog vele jaren later, is haar boek verschenen over haar vaders geschiedenis. Ze vertelt over zijn vrome jeugd in het streng rooms-katholieke milieu van Zuid-Limburg in de jaren ’40 en ’50; over zijn opleiding in het internaat waar orde en tucht heersten; over de twijfel die bij hem toesloeg over zijn roeping toen hij eenmaal kapelaan was. Ze plaatst zijn persoonlijke verhaal in de context van maatschappelijke ontwikkelingen die eind jaren 60 van grote invloed waren op de rooms-katholieke kerk, een belangrijk thema in onze vaderlandse geschiedenis. Een bijzonder verhaal.

bekijk in onze webshop

Wilna
september 2019
9789026343094

De kaalvreter

Machteld Siegmann

De driejarige Leie wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergebracht bij een boerengezin. Ze voelt dagelijks een gemis, maar kan het niet definiëren. Als ze veertig jaar later terugkeert naar het dorp om de begrafenis van haar pleegmoeder bij te wonen, blijkt hoe groot het trauma is dat ze als kleuter heeft opgelopen. Het gewone leven met haar man en zonen oppakken lijkt ineens onmogelijk. Siegmann werkt al jaren als redacteur en tekstschrijver, en nu dan dit indrukwekkende debuut. Een prachtig verhaal over afkomst, familie en traumaverwerking.
bekijk in onze webshop