Boekentips mei 2020


Boek van de Maand
mei 2020
9789000361946

Ik wil laten weten dat we er nog zijn

Esther Safran Foer

In lange tijd niet zo ontroerd geraakt door het lezen van een een boek. De zoon van Esther Safran Foer, Jonathan, schreef in 2002 een prachtige roman over verdwenen Poolse dorpje Tochenbrod, daar waar zijn voorouders vandaan kwamen. Zijn moeder gaat in dit memoir op zoek naar het echte verhaal van haar grootvader en de man die hem gered heeft van een gruwelijke dood. Samen met haar oudste zoon Frank reist ze af naar Oekraïne en vindt daar vele antwoorden om zo het verleden beter te kunnen begrijpen. Een schitterend document over vier generaties die leven in de schaduw van de Holocaust.
bekijk in onze webshop

Irene
mei 2020
9789025114633

Vis in een boom

Lynda Mullaly Hunt

Ally is slim, zo slim dat ze voor iedereen kan verbergen dat ze niet kan lezen. Ze wordt gepest en de klas vindt haar dom. Maar dan krijgt ze een nieuwe meester. Hij ontdekt dat ze absoluut niet dom is, maar dyslectisch en gaat haar helpen. Voor Ally vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Haar zelfvertrouwen groeit en er gaat een wereld voor haar open.
De titel verwijst naar een uitspraak van Albert Einstein: "Iedereen is goed in iets. Maar als je een vis in een boom laat klimmen en hem daarop beoordeelt, zal hij zijn hele leven denken dat hij dom is". Een mooi, ontroerend verhaal over echte vriendschap, gevoelens en vertrouwen in jezelf. En opsteker voor kinderen met dyslexie. Vanaf 10 jaar
bekijk in onze webshop

Wilna
mei 2020
9789021416120

Wolgakinderen

Guzel Jachina

Al eerder wist Jachina met haar roman Zulajka opent haar ogen mij te bekoren en met dit nieuwe boek lukt het haar weer.
Het verhaal begint in 1916 in een dorpje aan de Wolga. Als de jonge Klara plotseling bij Jacob Bach, degene van wie ze privéles krijgt, aan de deur staat, neemt hij haar in huis. Ze trekken samen in een oude hoeve aan de andere kant van de rivier. Als Klara door drie binnendringers wordt verkracht, verliest Bach zijn spraakvermogen. Tot overmaat van ramp sterft zijn geliefde negen maanden later in het kraambed. Zo goed als in zijn vermogen ligt, voedt Bach de kleine Anna op. In prachtige verhalen tekent Jachina de levens van de Wolgaduitsers. De geschiedenis, waarin burgeroorlog, honger, Stalin-regime en door Hitler geïnitieerde deportaties regeren, meandert tussen de bijna sprookjesachtige vertellingen door. Prachtig, Jacob Bach vergeet ik nooit meer.
bekijk in onze webshop

Dianne
mei 2020
9789045039985

Buitenpost

Dan Richards

In de traditie van Britse reisverslaggevers gaat de jonge Dan Richards op pad en bezoekt buitenposten op verschillende plekken op de wereld: opvallende, afgelegen bouwsels met een bepaalde functie, waaronder bijvoorbeeld een uitkijkpost, een vuurtoren en een Japanse tempel. Het doel van zijn reis is om te kijken hoe hij de tocht en het verblijf in die hutten in de desolate natuur beleeft. Zijn belangrijkste conclusie is dat hij eigenlijk nooit echt alleen is, althans niet voor lange tijd. Het boek is grappig geschreven, zit vol Britse humor, bravoure en avontuur en is daardoor heel plezierig om te lezen. Daarnaast is het door talloze natuurbeschrijvingen en de verwijzingen naar literatuur, kunst en wetenschap zeer informatief.

bekijk in onze webshop