Boekentips mei 2019


Natasja
mei 2019
9789023957775

De bijenhouder van Aleppo

Christy Lefteri

Je leest deze roman vanuit het perspectief van twee vluchtelingen uit Syrië: bijenhouder Nuri en zijn vrouw Afra. Ze hebben veel verloren; het grootste verlies door een bom: hun zoontje Sami sterft en Afra wordt blind. Ze proberen naar Engeland te komen waar een neef van Nuri woont, die hun de vluchtroute al is voorgegaan. Je gaat in het verhaal heen en weer van verleden naar heden, en merkt al gauw dat Nuri de realiteit niet altijd meer voor ogen heeft door het trauma wat ze moeten verwerken. Het schetst een indrukwekkend beeld van wat vluchtelingen meemaken als ze hun thuis moeten verlaten en geen andere keus hebben dan door te blijven gaan, op zoek naar een beter leven.

bekijk in onze webshop

Wilna
mei 2019
9789048848911

De parade

Dave Eggers

Het verhaal speelt zich af in een tot voor kort verscheurd Afrikaans ontwikkelingsland. Twee mannen, door een buitenlands bouwbedrijf ingevlogen, moeten een asfaltweg aanleggen die noord en zuid zal verbinden. Beiden botsen vanwege hun totaal verschillende kijk op het project, wat tot hilarische gebeurtenissen leidt. Herhaaldelijk worden wij als lezer betrapt op onze vooroordelen, die ons doen veronderstellen dat het verhaal een bepaalde kant zal uitgaan. We komen bedrogen uit, de apotheose is onverwacht en verpletterend!

bekijk in onze webshop

Dianne
mei 2019
9789044541366

Leven in de tuin

Penelope Lively

De Britse schrijfster Penelope Lively is behalve een vermaarde winnares van de Booker Prize ook een fervent tuinierster. In Leven in de tuin schrijft ze haar memoires als tuinfanaat, van haar vroege jeugd in de oases van Caïro tot haar kleine voortuintje in Noord-Londen. Haar herinneringen combineert ze met cultuurhistorische beschouwingen over tuinieren - dat doet ze op zo’n elegante, persoonlijke en enthousiasmerende manier, dat je als lezer-met-groene-vingers beseft dat elke minuut die je niet aan de tuin spendeert (behalve het lezen van boeken natuurlijk) pure tijdsverspilling is. Bovendien is het boek prachtig uitgevoerd met een gebonden bloemenkaft; de hoofdstukken worden afgewisseld met leuke botanische illustraties. Een pareltje van een boek over het geluk van de tuinier.

bekijk in onze webshop

Natasja
mei 2019
9789403139005

De Bourgondiërs

Bart van Loo

Dit boek is een meesterwerk dat terecht groots is onthaald door de media. Het begin neemt je helemaal terug naar de 5e eeuw, waar de basis van de Bourgondische eeuw werd gelegd. Grote hertogen als Filips de Stoute en kleinzoon Filips de Goede, Franse koningen en historische figuren als Jeanne d’Arc passeren allemaal de revue. Daarnaast gaat Van Loo in op de hofschilders van de Bourgondiërs, zoals Jan van Eyck, en beschrijft hij hun belangrijkste werken. Het is onwijs interessant om te lezen hoe Bourgondië langzaam de macht greep over wat nu Nederland is, en hoe ons land steeds meer gevormd werd, ook dankzij de invloed van de laatste Bourgondiër: Keizer Karel. Met vlagen leest het razendsnel; als lezer wordt je meegenomen door een verhaal dat af en toe wel fictie lijkt. Andere stukken uit het boek zijn weer zodanig informatief dat je het allemaal even wil laten bezinken. Ik zal verbaasd zijn als deze niet word genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2019.

 

bekijk in onze webshop

Wilna
mei 2019
9789028290082

Uit het leven van een hond

Sander Kollaard

We volgen een dag uit het leven van Henk. Hij heeft net te horen gekregen, dat zijn zieke hond niet lang meer te leven heeft. De schrijver benadrukt de kwetsbaarheid van het bestaan zonder sentimenteel te worden.
Het lijkt allemaal heel alledaags en gewoontjes wat hij beschrijft, maar daarin ligt nou juist zijn kracht, de betekenis van het kleine tonen.
Een prachtig, hoopvol verhaal.

bekijk in onze webshop

Wilna
mei 2019
9789028290150

De grote angst in de bergen

Charles-Ferdinand Ramuz

Deze roman, reeds in het begin van de 20e eeuw geschreven, is een ware ontdekking. Vanaf de eerste pagina weet je dat het verhaal niet goed zal aflopen. Een alm in de hoge bergen zal voor het eerst in gebruik genomen worden, tegen het dringende advies van de ouderen uit de dorpsraad in. Twintig jaar eerder zijn er namelijk een aantal mannen onder raadselachtige omstandigheden omgekomen. De schrijver maakt gebruik van herhalingen, waardoor er een cadans ontstaat. Deze prachtige stijl geeft de spanning die hij opvoert een extra dimensie. Eindelijk in Nederlandse vertaling uitgebracht, terecht!

bekijk in onze webshop