Boekentips mei 2018


Dianne
mei 2018
9789045035024

Niets om het hoofd op neer te leggen

Françoise Frenkel

Dit is het indrukwekkende autobiografische verhaal van een Joodse intellectuele vrouw, die jarenlang in Berlijn een gerenommeerde Franse boekhandel heeft. Door de dreiging van de oorlog in 1939 kan ze niet langer blijven en gaat naar Parijs. Ze is echter nergens voor langere tijd veilig. Dankzij de hulp van mensen die bereid zijn om hun eigen leven te riskeren, vindt ze telkens opnieuw onderdak. De dreiging van deportatie wordt steeds groter. Ze ziet dat haar enige overlevingskans is te vluchten naar Zwitserland. In 1945 verscheen haar boek dat destijds onopgemerkt bleef. Recentelijk werd het herontdekt en werd het een groot succes. Er zijn al veel persoonlijke oorlogsverhalen uitgebracht, maar dit boek is heel bijzonder omdat het nog eens benadrukt wat het betekent om in tijden van nood afhankelijk te zijn van mensen die zich onvoorwaardelijk voor een ander inzetten.

bekijk in onze webshop

Irene
mei 2018
9789030503644

De Nachtlantaarn

Lisa Thompson

Nathan is 11 jaar en vlucht midden in de nacht met zijn moeder naar een verlaten tuinmanshuisje, nabij een groot landhuis. Wanneer zijn moeder boodschappen gaat doen en niet meer terugkomt, blijft Nathan alleen achter. Vanaf dit moment roept het boek meteen allerlei vragen bij je op: waarom zijn ze gevlucht? Wat is er met de moeder van Nathan gebeurd? Waarom is Nathan bang in het donker? Vindt hij de moed om zijn moeder te gaan zoeken? Geleidelijk aan komen er antwoorden op deze vragen. Zo krijgt Nathan hulp van Kitty, een meisje dat op het landgoed woont maar ook mysteries bij zich draagt. Er komen moeilijke thema's voor in dit boek, zoals huiselijk geweld, maar ze worden op een heel toegankelijke manier verwerkt tot een spannend verhaal wat blijft boeien tot het eind. Een mooi, ontroerend verhaal over eenzaamheid, hoop en vriendschap met een verrassend einde. Voor 9 jaar en ouder.

bekijk in onze webshop

Irene
mei 2018
9789044635829

Zwanenbroeders

René van Rijckevorsel

Het verhaal begint in ’s-Hertogenbosch met de moord op een bekende Nederlander die ook een gerespecteerd lid is van de Zwanenbroederschap. De zoon, Matthijs, krijgt het overlijdensbericht als hij op Zanzibar is. Terug in Nederland gaat hij zelf op onderzoek uit omdat de politie weinig doet. De Zwanenbroederschap is bezig met de voorbereidingen voor het feest op de Parade in het kader van haar 700-jarig bestaan en daar krijgt het verhaal z’n hoogtepunt. Door niet op te geven en een dosis geluk komt Matthijs in contact met een politieagente die persoonlijk betrokken is geraakt bij de moord, maar ook de documentairemaakster van het 700-jarig bestaan speelt een belangrijke rol in het oplossen van de moord. Voor inwoners van ’s-Hertogenbosch zijn er diverse herkenbare locaties en actuele situaties. Het boek leest plezierig en het verhaal houdt je geboeid tot de laatste bladzijde.

bekijk in onze webshop

Wilna
mei 2018
9789059368019

Olga

Bernhard Schlink

Schlink beschrijft het leven van het jonge dorpsmeisje Olga. Zij wordt verliefd op de zoon van een landheer, een avonturier, die vermist raakt tijdens een poolexpeditie. Olga draagt in stille haar lot, maar zal hem de rest van haar leven brieven blijven schrijven.

bekijk in onze webshop

Irene
mei 2018
9789047710189

De schaduwen van Radovar

Marloes Morshuis

Jona woont in Sterrenlicht, een van de enorme flats in Radovar. De flats hebben verscheidene verdiepingen onder en boven de grond. De verdieping waarop je met je familie woont, wordt bepaald door 'de familiescore', een streng puntensysteem. Gezinnen die hard werken en waarbij de kinderen goede schoolresultaten halen, kunnen een verdieping hoger klimmen en meer luxe bereiken. Omgekeerd kun je door slechte resultaten met je hele familie in een Onderwijk eindigen. Niet-functionerende kinderen en ouderen van 75 jaar worden naar de Min-gebouwen en Plus-gebouwen gestuurd en keren niet meer terug. Jona komt steeds meer in verzet tegen het systeem en daarmee brengt ze zichzelf en haar familie in groot gevaar. Deze zeer spannende (jeugd)thriller is vol vaart geschreven. Een boek om moeilijk weg te leggen, zo spannend en niet alleen voor 12 tot 15 jarigen maar zeker ook voor de wat ouderen.

bekijk in onze webshop

Annelies
mei 2018
9789402700985

De vrouw die terug moest

Lina Bengtsdotter

Rechercheur Charlie Lager is de vrouw die terug moet naar Gullspang, haar geboortedorp. Sinds haar veertiende is Charlie daar niet meer geweest. Ze wordt ingeschakeld bij de vermissing van de 17-jarige Annabelle. Tijdens haar zoektocht naar de waarheid over Annabelle wordt ze hardhandig geconfronteerd met haar eigen verleden, en de geheimen die in Gullspang diep weggestopt zijn. Lekkere spannende Zweedse detective, met een onaangepaste rechercheur à la Lisbeth Salander uit de 'Millennium'-trilogie in de hoofdrol.

bekijk in onze webshop