Boekentips maart 2020


Irene
maart 2020
9789463491884

Rosie Hartje Jack

Mel Darbon

Rosie heeft het syndroom van Down en is verliefd op haar vriendje Jack. Maar Jack heeft agressieve buien en moet plotseling verhuizen. Rosie gaat helemaal alleen op reis met het openbaar vervoer, van Londen naar Brighton, om Jack te vinden. Omdat ze van hem houdt en zeker weet dat hij ook van haar houdt en nooit agressief naar haar toe zal zijn. Helaas sneeuwt het en rijden er nauwelijks treinen waardoor Rosie haar vaste schema helemaal kwijt raakt. Ze ontmoet vriendelijke mensen en slechte mensen, maar is onbevooroordeeld en ziet in iedereen het goede. Soms een wat zoet maar ontroerend verhaal over liefde en doorzettingsvermogen, verteld vanuit het perspectief van een meisje met het Downsyndroom. Erg mooi!

bekijk in onze webshop

Annelies
maart 2020
9789026350764

Viktor

Judith Fanto

Aangetrokken door het prachtige omslag (en opeens veel tijd om te lezen) begon ik meteen in Viktor, het debuut van Judith Fanto. In deze roman wisselen de levensverhalen van Viktor en Geertje elkaar af. Viktor Rosenbaum groeit op in een gegoede Joodse familie in het Wenen van voor de Anschluss. Geertje wordt zestig jaar later in Nederland geboren en is de kleindochter van Felix, de broer van Viktor. In de familie Rosenbaum mogen dan inmiddels alleen het eten, de muziek en de literatuur nog Joods zijn. Geertje rebelleert tegen de angst en de schaamte waarmee haar familieleden omgaan met hun Joodse komaf. Omdat nIemand graag praat over het verleden - en al zeker niet over haar oudoom Viktor, het zwarte schaap van de familie - gaat Geertje op onderzoek uit. Een rijke roman vol muziek, filosofie, godsdienst en melancholie, over de betekenis van familiebanden.
bekijk in onze webshop

Irene
maart 2020
9789025772406

Anansi de spin

Iven Cudogham

Anansi de spin staat voor zijn lege koelkast; zijn eten is gestolen.  Als hij erachter komt dat Tijger het gedaan heeft, belooft hij heldhaftig aan de koning en de andere dieren om Tijger eens flink een lesje te leren. Kan de kleine spin dit winnen van de grote machtige Tijger? Dit heerlijke prentenboek vol prachtige illustraties laat zien dat wie klein en slim is, niet onder doet voor groot en sterk! Voor peuters en kleuters.

 

bekijk in onze webshop

Gerry
maart 2020
9789029541169

Hier zijn we

Graham Swift

Ooit las ik Moeders zondag van deze auteur, dat boek heeft me betoverd. En nu: Hier zijn we. De theaterwereld in 1959 in Brighton. Er is Ronnie, een veelbelovende illusionist. Evie, zijn charmante assistente. En Jack, een entertainer die alles aan elkaar praat. Zij zorgen voor volle zalen, maar in de coulissen speelt zich deze intieme roman af met deze drie personen in de hoofdrol. Swift beschrijft de wereld van magie en zijn roman is magisch. Op een wederom betoverende manier zweeft de schrijver op en neer door de tijd en krijgen we uiteindelijk het hele verhaal  te 'horen'. Hier zijn we - dat is wat het is en wie we zijn. Knap werk.

bekijk in onze webshop

Annelies
maart 2020
9789403182100

Een huis in Engeland

Maarten Asscher

Slapeloosheid is een hulpeloze en hopeloze toestand, waaruit Maarten Asscher zich tracht te bevrijden door zichzelf 's nachts terug te brengen naar het vroegere huis van zijn grootouders in Londen. Zodra hij in gedachten door het huis loopt waar hij als kind jaarlijks logeerde, komt het verleden vanzelf tevoorschijn. Behalve de dierbare herinneringen aan de heerlijke zomers die hij daar doorbracht, verschijnen ook verhalen waar niet over gesproken werd. Hoe waren zijn grootouders met hun drie kinderen de oorlog doorgekomen, nota bene na een verblijf in Westerbork? En waarom zijn ze ná de oorlog plotseling naar Engeland vertrokken? 's Nachts zwervend door het dierbare huis en overdag speurend in de overgebleven brieven, dagboeken en officiële stukken, reconstrueert Asscher in Een huis in Engeland het levensverhaal van zijn grootouders. Het resultaat is een indrukwekkende en fijnzinnige autobiografische roman, met een knappe afwisseling tussen zwaar en licht, tussen intimiteit en geschiedenis. 
bekijk in onze webshop

Dianne
maart 2020
9789001589561

Heukels’ Flora van Nederland

Leni Duistermaat

De eerste editie van Heukels’ Flora werd gepubliceerd in 1883 en is daarmee de oudste plantendeterminatiegids van Nederland. Onlangs verscheen van dit standaardwerk de 24e editie, geactualiseerd (denk aan exoten) en voor het eerst met een handige indeling met gekleurde tabs. Door het handige formaat en de buigzame kaft is het nog steeds een zeer gebruiksvriendelijke veldgids.

bekijk in onze webshop