Boekentips juni 2020


Boek van de Maand
juni 2020
9789021416120

Wolgakinderen

Guzel Jachina

Al eerder wist Jachina met haar roman Zulajka opent haar ogen mij te bekoren en met dit nieuwe boek lukt het haar weer.
Het verhaal begint in 1916 in een dorpje aan de Wolga. Als de jonge Klara plotseling bij Jacob Bach, degene van wie ze privéles krijgt, aan de deur staat, neemt hij haar in huis. Ze trekken samen in een oude hoeve aan de andere kant van de rivier. Als Klara door drie binnendringers wordt verkracht, verliest Bach zijn spraakvermogen. Tot overmaat van ramp sterft zijn geliefde negen maanden later in het kraambed. Zo goed als in zijn vermogen ligt, voedt Bach de kleine Anna op. In prachtige verhalen tekent Jachina de levens van de Wolgaduitsers. De geschiedenis, waarin burgeroorlog, honger, Stalin-regime en door Hitler geïnitieerde deportaties regeren, meandert tussen de bijna sprookjesachtige vertellingen door. Prachtig, Jacob Bach vergeet ik nooit meer.
bekijk in onze webshop

Wilna
juni 2020
9789403196602

De onzichtbaren

Roy Jacobsen

Ingrid groeit op op een eiland voor de Noorse kust. De natuur is overweldigend en haar familie voert een constante strijd tegen de elementen. Dit harde leven, in totale afzondering van de rest van de wereld, wordt gelaten ondergaan. Maar dan slaat het noodlot toe. Een prachtige roman over de veerkracht van de mens.
bekijk in onze webshop

Dianne
juni 2020
9789083010601

Frankrijk Binnendoor

Ruud Couwenhoven

Frankrijk stelt zijn grenzen weer open voor toeristen, we zijn dus weer welkom! Maar het vooruitzicht van overvolle tankstations en wegrestaurants is minder leuk. Waarom zouden we niet de binnendoorwegen kiezen en Frankrijk opnieuw ontdekken op een relaxte manier? Het boek Frankrijk binnendoor van Ruud Couwenhoven staat vol tips om leuke plaatsen te ontdekken die we anders zo voorbij waren gereden. Een goed boek bij de voorbereiding van onze vakantie én ook een leuk vaderdagcadeau!

bekijk in onze webshop

Annelies
juni 2020
9789493168367

Kindertijd

Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen (1917-1976) was een invloedrijk Deense schrijfster en dichter. In Kindertijd beschrijft zij hoe het is om op te groeien als buitenbeentje in een volkswijk van Kopenhagen net na de Eerste Wereldoorlog. Liever leest zij boeken en schrijft zij gedichten dan met de meisjes uit haar omgeving om te gaan. Kindertijd is het eerste deel uit de Kopenhagen-trilogie. Ik kijk uit naar het tweede deel Jeugd om te lezen hoe het Tove vergaat na het ruw beëindigen van haar kindertijd om op 14-jarige leeftijd te moeten gaan werken.
bekijk in onze webshop

Gerry
juni 2020
9789401463140

Het geheim van Tante Fien

Tanneke Wigersma

Nico(lette) woont in een weeshuis, maar ze blijkt een achterachtertante te hebben en wordt daarheen gestuurd. Tante Fien (Annephine Bernadette van Bloedhond tot Vossenhol) is heel blij met Nico en ze hebben het fijn samen. Tante Fien is bijzonder en doet wel vreemd, ze heeft een geheim! Nico ontdekt dat ze in haar kelder een draak heeft en dat is het begin van een nieuwe vriendschap en avontuur. Het is een wonderlijk mooi boek, korte hoofdstukken en prachtige prenten en het boek heeft een fijne sfeer van gevoeligheid en kwetsbaarheid. Geschikt voor kinderen van 8-9 jaar.
bekijk in onze webshop

Irene
juni 2020
9789089673275

Alfabet

Charlotte Dematons

Na acht jaar is er gelukkig weer een nieuw prentenboek van Charlotte Dematons verschenen. We kennen haar natuurlijk van De gele ballon, Nederland en Sinterklaas. Drie jaar lang is ze ermee bezig geweest en het resultaat mag er zijn: een prachtig geïllustreerd tekstloos prentenboek vol grapjes en verwijzingen naar kunst en cultuur. Iedere twee pagina’s gaan over een letter van het alfabet en bevatten oneindig veel details. Zelfs de dingen die de mensen en dieren aan het doen zijn, hebben te maken met de letter waar het over gaat. Over alles is heel goed nagedacht. Bovendien kun je op iedere bladzijde zoeken naar een letter en een dief. Deze dief neemt weer op ieder bladzijde iets mee. Kortom: uren lang kijkplezier! Bij het boek horen een app en een website die de woorden bij de prenten aanwijzen en lestips voor het onderwijs geven. Een onmisbaar boek voor thuis en in het onderwijs!

bekijk in onze webshop