Boekentips juli 2019


Boek van de Maand
juli 2019
9789029528504

Ik blijf hier

Marco Balzano

Een verhaal over het verdwenen dorpje Curon, in het noordoosten van Italië. De jonge onderwijzeres Trina vecht samen met haar geliefde tegen de komst van een stuwmeer. Hun dorp zal moeten wijken, maar dit gaat niet zonder verzet van de lokale bevolking. De overheersing van Mussolini, later die van Hitler en de besluiten van de naoorlogse Italiaanse regering doen de meeste bewoners buigen, ze kiezen voor schadevergoeding en vertrekken. Trina en haar man zijn echter vastbesloten te blijven en vluchten om aan de razzia's te ontsnappen de bergen in. De rest is geschiedenis: de huizen worden opgeblazen; het stuwmeer  aangelegd. Het enige wat gespaard blijft is de kerktoren, vanuit het meer oprijzend als attractie voor toeristen. Een prachtige roman over een groep bergbewoners die datgene wordt ontnomen waar ze al eeuwen aan verknocht zijn, hun geboortegrond. 

bekijk in onze webshop

André
juli 2019
9789025453411

De omslag lokt me met ‘zijn werk herinnert aan dat van Murakami en Paul Auster.’ Beide grootmeesters in het creëren van hun eigen werkelijkheden. Zelf noemt van Essen Kafka en Borges als zijn favorieten. Bij mij maakte ‘de goede zoon’, naast  genoemde schrijvers, ook herinneringen wakker uit gelezen werken van Roest Crollius, Hugo Raes, Nico van Suchtelen, Belcampo en Bordewijk. Om nog maar te zwijgen over Philip K Dick die Essen zelfs vermeld in ‘de goede zoon’.
Met andere woorden, het is een meesterwerk in de fantastische literatuur en doet niet onder voor werk van de bovengenoemde grootheden. Het is altijd maar de vraag of een auteur zit te wachten op deze ‘superlatieven’.

Als vanzelf kom je terecht in de door van Essen gecreëerde werkelijkheid zonder ook maar ergens verwonderd over te zijn. Hel en verdoemenis worden schijnbaar naadloos geregen aan een verleden, heden en een toekomstbeeld waar je mee kunt leven maar zeker niet in terecht wil komen. Het raster van het schaakbord is duidelijk voor meer gebruikt dan het in kaart brengen van de begeerlijke studentes in de flat tegenover het archief waar de hoofdpersoon heeft gewerkt. Zijn demente moeder komt pas na zo’n honderd pagina’s in beeld en raakt tegen het eind van het boek diepzinnig de spanningspunten waar we heden ten dagen mee worstelen. Subliem. Wat een prachtig proza! Wil ik er meer over zeggen? Ja………….lezen! En met terugwerkende kracht alles lezen van van Essen.

bekijk in onze webshop

Dianne
juli 2019
9789463190732

Frans, tu comprends?

Marion Everink

Marion Everink woont al bijna twintig jaar in Frankrijk en schreef ook eerder al gidsen met veel handige weetjes over het alledaagse Frans. Ook het boek ‘Frans, tu comprends?’ staat vol bruikbare informatie om in diverse situaties een dialoog te kunnen voeren. Onmisbaar dus voor landgenoten die een résidence secondaire hebben en voor andere francofielen! Enige basiskennis van de Franse taal is daarbij wel handig. Ze besteedt niet alleen aandacht aan de taal, maar ook aan de Franse gewoonten die afwijken van wat bij ons gebruikelijk is. Zo weet ze bijvoorbeeld maar liefst vier bladzijden vol te schrijven over la bise! Daar kun je namelijk flink de fout mee in gaan als je die niet op de juiste wijze, bij de juiste persoon en op het juiste moment doet. Zeer leerzaam toch! Bovendien is het boek heel speels en grappig geschreven en is daardoor heel plezierig om te lezen, bijvoorbeeld als voorbereiding op uw aanstaande vakantie in Frankrijk.

bekijk in onze webshop