Boekentips augustus 2019


Natasja
augustus 2019
9789026346194

Schilderslief

Simone van der Vlugt

De nieuwe historische roman van Simone van der Vlugt gaat over de minnares van Rembrandt, Geertje Dircx. Ze wordt aangenomen om als kindermeid voor Rembrandt’s zoon Titus te zorgen. Nadat Rembrandt’s vrouw Saskia overlijdt, krijgen ze al gauw een relatie. Rembrandt kan niet met Geertje trouwen vanwege Saskia’s testament, maar desalniettemin besluit ze bij hem te blijven. Rembrandt schenkt haar de sieraden van Saskia, waarmee hij haar trouw belooft. Jarenlang leven ze als getrouwd paar, maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Rembrandt wordt verliefd op de nieuwe, jongere dienstmeid Hendrickje Stoffels en wil met haar verder. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt Rembrandt aan, met alle gevolgen van dien. Simone van der Vlugt probeert met deze roman Geertje in een beter licht te zetten dan hoe ze de geschiedenisboeken is ingegaan. Zoals ze zelf zegt: #teamgeertje!

bekijk in onze webshop

Irene
augustus 2019
9789025877019

Heksenjongen

Kelly Barnhill

Het verhaal begint meteen heftig: de tweelingbroers Sam en Finn staan op het punt te verdrinken. Hun vader kan maar één van de twee broers redden en volgens het dorp heeft hij de 'verkeerde jongen' gered. Sindsdien praat Finn niet meer. Zijn moeder is een heks en bewaakster van magie die achter slot en grendel verborgen moet blijven. Maar op een dag, als Finn alleen thuis is, wordt hun huis omsingeld door een roversbende die de magie probeert te stelen. Kan de zwakke jongen de magie redden? Het verhaal wordt op bijzondere wijze vanuit drie hoofdpersonages beschreven: Finn, het meisje Anna waar hij vriendschap mee sluit, en de roverhoofdman. Vanaf het begin word je meegezogen in dit magische avontuur vol spanning, ontroering, vriendschap en hoop. Vanaf 11 jaar.

 

bekijk in onze webshop

Wilna
augustus 2019
9789025454050

Jagersmaan

Jan Vantoortelboom

De jaren 20 in Ierland vormen het decor van deze roman; de burgeroorlog is in volle hevigheid aan de gang. De Vlaamse Victor heeft een getrouwde vrouw uit het dorp zwanger gemaakt. De schande is groot en zijn moeder stuurt hem naar Amerika om een nieuw bestaan op te bouwen. Onderweg op de boot proberen leden van de IRA hem te ronselen; Victor vlucht en spoelt aan in Ierland. Als in een naburig dorpje tijdens schermutselingen de schoolmeester komt te overlijden neemt Victor zijn jonge dochter onder zijn hoede. Samen proberen ze te overleven. Prachtig, meeslepend verhaal, de metaforen die de schrijver gebruikt zijn van grote schoonheid. Vantoortelboom heeft wederom een stilistisch hoogstandje afgeleverd!
bekijk in onze webshop

Annelies
augustus 2019
9789056726324

Washington Black

Esi Edugyan

Een historische roman over de als slaaf geboren Washington Black op een suikerplantage in Barbados. Op elfjarige leeftijd wordt hij de persoonlijke bediende van Titch Wilde, de broer van zijn wrede meester. Titch is bioloog, ontdekkingsreizer en uitvinder. Ze weten de plantage te ontsnappen en reizen de halve wereld rond. Terwijl Washington een eigen bestaan probeert op te bouwen wordt hij achtervolgd door een premiejager die ontsnapte slaven opspoort. Een mooie roman die op de shortlist van The Man Bookprize 2018 stond. 

bekijk in onze webshop

Wilna
augustus 2019
9789026348761

Het feest

Elizabeth Day

In Engeland werd deze roman vergeleken met The Secret History van Donna Tartt en In the line of Beauty van Alan Hollinghurst. Ik had er meteen zin in. Martin kan niet snel genoeg weg van zijn alleenstaande moeder en het arbeidersmilieu waarin hij opgroeit. Hij ontvangt een beurs voor een dure kostschool. Daar leert Martin de aristocratische Ben kennen. De vriendschap houdt stand maar als Ben zijn veertigste verjaardag groots viert, voelt Martin dat hij er nog altijd niet bij hoort. Zal dit het moment zijn om Bens grote geheim te onthullen?
bekijk in onze webshop

Sherene
augustus 2019
9789025453954

De zusterklokken

Lars Mytting

Lars Mytting is vooral bekend geworden met zijn boek De man en het hout (een praktische handleiding voor alles wat met hout te maken heeft), maar hij heeft ook al een paar romans op zijn naam staan. Ik vond zijn Vlamberken destijds echt een prachtig mooi boek. Zijn vorige roman Paardekracht kon mij minder bekoren, wellicht omdat het onderwerp mij niet zo lag. Deze nieuwe roman De zusterklokken kon ik daarentegen echt niet wegleggen en ik waande me weer helemaal in Noorwegen. Het speelt zich af rond 1880 in een afgelegen deel van Noorwegen en gaat over de geschiedenis van de familie Hekne en hun relatie met de Staafkerk in het dorp. Deze kerk wordt met sloop bedreigd en Astrid Hekne doet er alles aan om dit te voorkomen.

bekijk in onze webshop