LogoWeek_Partners_gr.jpg
04-04-2019

Week van de Klassieken

Speciaal voor de Week van de Klassieken (4 - 14 april 2019) verschijnt het boek: Jona Lendering, 'Wahibre-em-achet en andere Grieken - landverhuizers in de oudheid', Uitgeverij Omniboek

Het boekje is een publicatie van Uitgeverij Omniboek en kost slechts € 2,99.

Het is het themaboekje van de Week van de Klassieken is gewijd aan migratie. De sarcofaag van Wahibre-em-achet in het Rijksmuseum van Oudheden heeft de vorm van een mummie. Op de deksel staan de godinnen Isis en Nefthys, de overledene was gemummificeerd en op zijn laatste reis kreeg hij gezelschap van shabti's, kleine beeldjes van bedienden. De naam van de overledene betekent "horizon van Wahibre" en verwijst naar farao Wahibre Psamtek, zodat we de overledene kunnen dateren tijdens of kort na diens regering (664-610 v.Chr.).

Wahibre-em-achet moet de vorst persoonlijk hebben gekend. Dit was een man uit de absolute elite van Egypte en als de inscriptie op de sarcofaag niet de namen van zijn ouders zou hebben vermeld, Alexikles en Zenodota, zou niets ons hebben doen vermoeden dat hij afkomstig was uit een Griekse familie.

Er zijn in de Oudheid tienduizenden landverhuizers geweest als hij en over hen gaat Wahibre-em-achet en andere Grieken. Of beter: het gaat niet zozeer over de migranten zelf als wel over de manieren waarop we hen kunnen kennen.