Proxy Image 1
01-06-2020

Maand van de Filosofie 2020

Juist in deze tijden is het belangrijk om waarheid van leugens te onderscheiden. Maar hoe doe je dat en wie bepaalt wat waarheid is? Daarover denken we na tijdens de Maand van de Filosofie.

De waarheid staat onder druk. Nepnieuws en misleidende Facebook-campagnes bedreigen wereldwijd democratische processen; bevolkingsgroepen worden tegen elkaar opgezet. De geloofwaardigheid van de wetenschap is niet meer vanzelfsprekend, kennis over klimaatverandering en vaccinatieprogramma’s wordt openlijk in twijfel getrokken.

Tijdens de Maand van de Filosofie 2020 vragen we ons af: wat is de status van waarheid, hoe komt waarheid tot stand, en is de waarheid voor iedereen hetzelfde? Wat kunnen filosofen ons leren over een constructieve en effectieve omgang met het begrip waarheid?

Dat doen we (natuurlijk) in boeken. Zo schreef schrijft Alicja Gescinska het essay voor de Maand van de Filosofie: Kinderen van Apate - Over leugens en waarachtigheid. Het is deze maand voor maar € 4,95 bij ons te koop.

En er verscheen een kinderboek voor de Maand van de Filosofie: Katinka, door Annelies Verbeke. 

Bovendien wordt tijdens de Maand van de Filosofie de Socratesbeker uitgereikt, aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.  Genomineerd voor de Socratesbeker 2020 zijn:

Thijs Lijster: Kijken, proeven, denken. Essays over kunst, kritiek en filosofie 
Donald Loose: Over vriendschap. De praktische filosofie van Kant
Peter Venmans: Discretie. Essay over een vergeten deugd  
Eva Meijer: De grenzen van mijn taal. Een klein filosofisch onderzoek naar depressie
Haroon Sheikh: Hydropolitiek. Samenwerking en conflict op zeven zeeën